ΑΠΟΨΕΙΣ
«ΑΡΩΜΑ» ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ G7 – ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε . Δρούγος*

Η συμμετοχή της Ελλάδας στη δήλωση της ομάδας G7 για τη διαχρονική υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, και αποδεικνύει τον πλήρη προσανατολισμό της πατρίδας μας στον Ευρωατλαντικό χώρο ως και τη σωστή τοποθέτηση της Αθήνας στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ως και στο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Λίγοι γνωρίζουν την απόφαση των 7 ισχυρών της Δύσης που ελήφθη πριν κάτι παραπάνω από ένα μήνα από τη G7 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Υπόψη η συμμετοχή μας σε μία τέτοιου είδους κορυφαία δήλωση έχει στρατηγικό χαρακτήρα. 

Βασικά σημεία

Μεταξύ άλλων, η απόφαση της G7 περιλαμβάνει τα εξής :

* Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ασφάλειας της ευρωατλαντικής περιοχής. Θεωρούμε την παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού του ΟΗΕ, και ασυμβίβαστη με τα συμφέροντά μας για την ασφάλεια. Θα σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία καθώς αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, για όσο χρόνο χρειαστεί.

* Αμεσα αρχίζουμε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να επισημοποιήσουμε -μέσω διμερών δεσμεύσεων ασφαλείας αλλά και ρυθμίσεων που ευθυγραμμίζονται με αυτό το πολυμερές πλαίσιο, τη διαρκή υποστήριξή μας στην Ουκρανία , καθώς υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, ανοικοδομεί την οικονομία της, προστατεύει τους πολίτες της και επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωατλαντική κοινότητα.

*Τα κράτη που υποστηρίζουν την απόφαση της G7 και όχι μόνο (ήδη 14 κράτη-μέλη του υπέγραψαν με τελευταία την Ελλάδα ), διασφαλίζουν μια βιώσιμη δύναμη ικανή να υπερασπιστεί την Ουκρανία τώρα ως και να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, μέσω της συνεχούς παροχής βοήθειας ασφαλείας και σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού, σε χερσαίους, εναέριους και ναυτικούς τομείς, δίνοντας προτεραιότητα σε αεράμυνα, πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, τεθωρακισμένων οχημάτων ως και άλλων βασικών δυνατοτήτων, όπως π.χ. αεροσκάφη. Υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης της Ουκρανίας, ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τις ουκρανικές δυνάμεις, ανταλλαγής πληροφοριών και υποστήριξη σε θέματα κυβερνοάμυνας και ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης υβριδικών απειλών.

* Ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω προσπαθειών ανοικοδόμησης και ανάκαμψης, για τη δημιουργία των συνθηκών που ευνοούν την προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής της ασφάλειας.

*Σε περίπτωση μελλοντικής ρωσικής ένοπλης επίθεσης, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε αμέσως διαβουλεύσεις με την Ουκρανία για να καθορίσουμε τα κατάλληλα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές και συνταγματικές απαιτήσεις, θα παράσχουμε στην Ουκρανία γρήγορη και διαρκή αμυντική βοήθεια, ενώ επιβάλλουμε οικονομικό και άλλο κόστος στη Ρωσία, καθώς το Κίεβο ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ. Για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία για ένα ενισχυμένο πακέτο δεσμεύσεων και διευθετήσεων για την ασφάλεια σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος και την κυριαρχία της.

*Εκτός από τα στοιχεία που διατυπώθηκαν παραπάνω, τα κράτη παραμένουν δεσμευμένα να υποστηρίξουν την Ουκρανία θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβαν τη δέσμευση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας τις προσπάθειες διεθνών μηχανισμών, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *