ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ(ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ) , ΑΛΛΑ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ …ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕΡΒΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΑΡΩΝ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

 

Παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση της προ ημερών έντασης μεταξύ Αλβανών-Κοσοβάρων και Σέρβων των τεσσάρων επαρχιών του βορείου Κοσόβου στο πάντοτε “ανήσυχο’ Κόσοβο , η κατάσταση εξακολουθεί εγκυμονεί κινδύνους υποτροπής. Βασικοί παράγοντες αποτροπής της τυχόν περαιτέρω χειροτέρευσης είναι η ισχυρή επιρροή των Αμερικανών στην Πρίστινα, καθώς και η αναβαθμισμένη παρουσία της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ KFOR που αποτελείται από 3770 άνδρες προερχόμενοι από 21 κράτη-μέλη της Συμμαχίας ως και από 7 χώρες που έχουν διαχρονικά πολλούς και στενούς δεσμούς με το ΝΑΤΟ(Φινλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Ουκρανία, Μολδαβία Γεωργία). Επικεφαλής της Νατοϊκής δύναμης είναι ο Ούγγρος στρατηγός Φέρεντς Κατζιάρι , με τους Αμερικανούς να έχουν διαθέσει 635 άνδρες, την Ιταλία 638, τη Τουρκία 309, τη Πολωνία 247, την Ελλάδα 109/110, την Αλβανία 25, τη Βουλγαρία 25, τη Γερμανία 68, την Ουκρανία40, την Ελβετία 187, τη Βόρεια Μακεδονία 64 κα.

Το Κόσοβο διέκοψε προ ημερών την έκδοση εγγράφων στους Σέρβους που εισέρχονται στη χώρα αφού συμφώνησε να καθυστερήσει για ένα μήνα την εφαρμογή δύο κανονισμών σχετικά με τις πινακίδες κυκλοφορίας και τα ταξιδιωτικά έγγραφα για επισκέπτες από τη Σερβία, μετά από διαβουλεύσεις και έντονες ‘πιέσεις’ απ΄εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσωρινή αποκλιμάκωση επιτεύχθηκε αφού οι ντόπιοι Σέρβοι στο βόρειο Κοσοβο (΄Βόρεια Μιτροβίτσα, Ζβετσάν , Ζόμπιν Ποτόκ και Λεπόσεβατς) συμφώνησαν να αποσύρουν όλα τα οδοφράγματα που είχαν εγείρει στους δρόμους που οδηγούν σε δύο συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία. Τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στα συνοριακά περάσματα από Σέρβους στο Κόσοβο αποσύρθηκαν την 1η Αυγούστου .

Βάσει της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου, θα υπάρξει καθυστέρηση 30 ημερών για την προσαρμογή στους νέους κανονισμούς. «Όπως υποσχεθήκαμε χθες το βράδυ, ως κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσόβου μετά την απόσυρση των οδοφραγμάτων και διασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών , μεταφέρε την εφαρμογή των αποφάσεων για την 1η Σεπτεμβρίου 2022, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και την μεθοριακή περιοχή», ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών του Κοσόβου Ξελάλ Σβέκλα ,που επιβεβαίωσε επίσης ότι τα δύο συνοριακά περάσματα στο βόρειο τμήμα του της χώρας είναι πλέον ανοικτά(σε Γιαρίνιε και Μπερνιάκ) ενώ περαιτέρω επιβεβαίωση υπήρξε και από τη Νατοϊκή δύναμη ,που έχει παρουσία κοντά στα περάσματα στην μικρή πόλι Ρουντάρε

Αργά το βράδυ στις 31 Ιουλίου, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρι Χοβενιέ(κατ εντολή του υπεξ Άντονι Μπλίνκεν) ζήτησε από το Κόσοβο να αναβάλει την εφαρμογή των κανονισμών για 30 ημέρες «επειδή φαίνεται ότι υπάρχει παραπληροφόρηση και παρανόηση αυτών των αποφάσεων»(σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα). Η κυβέρνηση του Κοσόβου είχε πει ότι από την 1η Αυγούστου οι ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Σερβία θα ανταλλάσσουν τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από τη Σερβία με νέα έγγραφα ταυτότητας εισόδου-εξόδου που εκδίδονται από την Πρίστινα, με ισχύ για τρεις μήνες. Η πολιτική στάση ταιριάζει και απαντά με μια μακροχρόνια πρακτική που εφαρμόζεται από το Βελιγράδι για τους πολίτες του Κοσόβου που επισκέπτονται τη Σερβία(πχ τις περιοχές του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντα) .

Η κίνηση προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις και ταραχές από τους Σέρβους μειονοτικούς που έστησαν οδοφράγματα, ήχησαν σειρήνες αεράμυνας και πυροβολούσαν με τα όπλα τους στον αέρα. Η κυβέρνηση του Κοσόβου κατηγόρησε τη γειτονική Σερβία ότι υποκίνησε τις ταραχές προκειμένου να αποσταθεροποιήσει τη χώρα η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 μετά από στρατιωτική/αεροπορική επέμβαση του ΝΑΤΟ που σταμάτησε την αιματηρή καταστολή της Σερβίας του Μιλόσεβιτς κατά των Αλβανών αυτονομιστών το 1999. «Ελπίζουμε ότι θα συνεργαστούμε με αυτήν την κυβέρνηση και τους συναδέλφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι συμφωνίες γίνονται καλύτερα κατανοητές και, επομένως, να μειωθούν οι εντάσεις», πρόσθεσε ο Χοβενιέ.Πάντως πολλοί αναλυτές σε συνομιλίες με τον υπογράφοντα έκαναν λόγο για ύπουλη Ρωσική εμπλοκή με στόχο να αρχίσει αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων.

 

Η στρατιωτική αποστολή υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο δήλωσε επίσης προ τετραημέρου ότι παρακολουθεί την «τεταμένη» κατάσταση στους βόρειους δήμους και ότι είναι «έτοιμη να παρέμβει αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα»(υπήρξε Αμερικανική , Ιταλική και Ουγγρική κινητικότητα) . Οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου χρησιμοποιούν πινακίδες αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από Σερβικά ιδρύματα και υπηρεσίες από τον πόλεμο του 1999 με ακρωνύμια πόλεων του Κοσόβου όπως KM (Kosovska Mitrovica), PR (Πρίστινα) ή UR (Urosevac). Η κυβέρνηση της Πρίστινα θεωρεί τις πινακίδες παράνομες, αλλά τις ανέχτηκε σε τέσσερις βόρειους δήμους με Σερβική πλειοψηφία(γύρω στους 50.000 Σέρβοι) .

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου ούτε το δικαίωμά του να επιβάλλει κανόνες και κανονισμούς όπως τη ταξινόμηση αυτοκινήτων και φορτηγών. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος (πλην Ισπανίας, Κύπρου, Ρουμανίας, Ελλάδος και Σλοβακίας), ενώ η Ρωσία και η Κίνα,( σύμμαχοι της Σερβίας) δεν το αναγνωρίζουν. Η ΕΕ προσπάθησε να μεσολαβήσει σε έναν διάλογο μεταξύ των δύο γειτόνων των Βαλκανίων για πάνω από μια δεκαετία, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειες έχουν αποτύχει για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός Άλμπίν Κούρτι είπε ότι το Κόσοβο (που πολύ πρόσφατα ήταν στις ΗΠΑ με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι) θα υποβάλει επίσημα αίτηση για να γίνει μέλος της ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2022/αρχές 2023 παρά τις ανησυχίες για εντάσεις με τη Σερβία( επίσης υποψήφια για την ΕΕ). Το Κόσοβο επίσης φλερτάρει πολύ με ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ η πρίπου 5000 άνδρες στρατιωτική του δύναμη εκπαιδεύεται από τους Αμερικανούς και τη Συμμαχία

Κατεπείγουσες συνομιλίες
 
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι (εκτός απρόοπτου) θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου, μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο.Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Κούρτι έχει εκφράσει συνεχώς την ετοιμότητά του για την επόμενη συνάντηση να είναι καλά προετοιμασμένη και για όλα τα διμερή θέματα λέγοντας ότι ‘είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την ΕΕ και αν υπάρξει επιβεβαιωμένη συνάντηση, θα γίνει την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας Radio Television of Serbia, RTS, ότι θα είναι εκεί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν είναι αισιόδοξος…. «Όποιος πιστεύει ότι είναι δυνατό να διατηρηθεί η ειρήνη με τον Αλμπίν Κούρτι, νομίζω ότι κάνει πολύ λάθος», είπε ο Βούτσιτς προχθές. Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι συναντήθηκαν τελευταία φορά σε άτυπο δείπνο με τον ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για το Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Σλοβάκο Μίροσλαβ Λάιτσακ, στις 4 Μαΐου στο Βερολίνο. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν δύο φορές το καλοκαίρι του 2021, αλλά ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη συνάντηση έδειξαν κάποια εμφανή πρόοδο. Στις 21 Ιουνίου, οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν σε έναν «οδικό χάρτη» για την περαιτέρω εφαρμογή των ενεργειακών συμφωνιών που έγιναν το 2013 και το 2015.
Photo: To Vima.gr
(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *