ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΖΙΟΡΑ: «ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΙΓΟΥΡΑ»

Συνέντευξη στην Αριστέα Κοντόζογλου

Ένας ζωγραφικός πίνακας της κυρίας Αντιγόνης Τζιόρα ήταν το έναυσμα να επικοινωνήσουμε μαζί της και να της θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα για την υλοποίηση της συνέντευξης που ακολουθεί. Την ευχαριστούμε πολύ για την άμεση ανταπόκρισή της!

 

Α.Κ: Πότε ξεκίνησε το ταξίδι σας στην παλέτα των χρωμάτων και η ζωγραφική έγινε καθημερινότητά σας;

Α.ΤΖ: Πάντα ζωγράφιζα, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από μικρό παιδί, με κάρβουνα, ξυλομπογιές, ακουαρέλες, μελάνια πάνω σε χαρτιά. Όταν έβλεπα έναν πίνακα ζωγραφικής, καθόμουν και τον κοιτούσα με τις ώρες και σκεφτόμουν ‘Πώς ο ζωγράφος ζωγράφισε τα δέντρα; Πώς τα βουνά; Πώς τον ουρανό; Τι χρώματα χρησιμοποίησε;’. Μετά  πάνω σε καμβάδες χρησιμοποιώντας λάδια ή ακρυλικά. Παρόλο που σπούδασα λογιστική ,δεν άφησα την ζωγραφική, συνέχιζα να ζωγραφίζω …και έρχεται η στιγμή που συνειδητοποίησα  ότι αυτό θέλω να κάνω. Να ζωγραφίζω. Αγαπώ τα χρώματα. Πάντα θαύμαζα τους καλλιτέχνες και όσους χτίζουν κάτι από το τίποτα.

 

Α.Κ: Παρατηρώντας τα έργα σας διαπιστώνει κανείς ότι ζωγραφίζετε μόνο γυναικείες φιγούρες. Μιλήστε μας γι’ αυτό…

Α.ΤΖ: Το πάθος μου είναι να ζωγραφίζω την ανθρώπινη φιγούρα. Δεν με ενδιαφέρει ο καθαρός ρεαλισμός. Προσπαθώ να αιχμαλωτίσω την ψυχή και την ομορφιά της γυναίκας, να την βάλω πάνω στον καμβά. Τα χρώματα  και υλικά που επιλέγω γίνονται με βάση αυτής της πολυπλοκότητας.

Η χρήση του χρώματος βοηθά στην έκφραση του συναισθήματος του έργου. Καθώς κοιτάζω το έργο που δουλεύω , προσπαθώ να δώσω μια νότα μαγείας, να εκφράσω ένα ρομαντικό συναίσθημα. Οι φιγούρες μου είναι παρούσες στη στιγμή και συγχρόνως χαμένες στο χρόνο. Είναι δυνατές αλλά και ευαίσθητες. Είτε ζωγραφίζω μπαλαρίνες ,ή μουσικούς ή ημίγυμνα, ζωγραφίζω την θηλυκότητα και την χάρη της γυναίκας .Την δύναμη και την ευαισθησία ,τον αισθησιασμό και την αθωότητα.

 

Α.Κ:  Τι είναι έμπνευση για σας και τι πρόκληση στη ζωγραφική;

Α.ΤΖ: Έμπνευση για μένα είναι τα απλά πράγματα. Βλέπω την ομορφιά καθημερινά γύρω μου. Έμπνευση είναι ο ήλιος ,η βροχή ,τα λουλούδια, τα δέντρα, τα σύννεφα. Μία βόλτα σε ένα πάρκο, όταν βλέπω μικρά παιδιά να γελάνε, ένα τραγούδι, ένα περιοδικό μόδας, ένα άρωμα. Δεν ήταν ποτέ για μένα πρόβλημα η έμπνευση.

Η  ανθρώπινη φιγούρα είναι πρόκληση. Όταν αρχίζω ένα καινούργιο έργο πάντα αισθάνομαι αυτή την πρόκληση και πάντα λέω  ‘Δώσε τον καλύτερο εαυτό σου‘. Βάζοντας τα χρώματα πάνω στον καμβά σιγά σιγά εμφανίζεται η φιγούρα μπροστά στα μάτια μου. Η διαδικασία αυτή για μένα είναι μαγική. Η πρόκληση γίνεται μαγεία. Όλα αρχίζουν την στιγμή που πηγαίνω στο ατελιέ. Οι ώρες γίνονται λεπτά και τα λεπτά δευτερόλεπτα.

 

Α.Κ: Τα έργα σας…η αντανάκλαση του εαυτού σας;

Α.ΤΖ: Ναι, με κάποιο τρόπο είναι. Ζωγραφίζεις και σχεδιάζεις αυτό που είσαι. Καμιά φορά ζωγραφίζεις αυτό που θα ήθελες να κάνεις ή πράγματα που υπάρχουν  κρυμμένα στο υποσυνείδητό σου,  τα όνειρα σου. Tα έργα μου είναι η ψυχή μου, κάθε πινελιά και τεχνική, κάθε σημείο του έργου υπάρχει κάτι από μένα. Αποτυπώνεται η προσωπικότητα μου, οι σκέψεις μου, τα όνειρά μου. Είναι ένας καθρέφτης του μυαλού μου, η αντανάκλαση της φαντασίας. Η τέχνη είναι ένας καθρέφτης. Η δημιουργικότητα είναι μια αντανάκλαση τόσων πολλών πραγμάτων, μεταξύ των οποίων και η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Είναι το νήμα που μας συνδέει.

 

Α.Κ: Θα θέλατε να μας πείτε για τη νέα σας σειρά…ζωγραφικοί πίνακες σε αποχρώσεις ασπρόμαυρης παλέτας;

Α.ΤΖ: Είναι μια σειρά που δουλεύω τώρα τελευταία και αποτελείται από μπαλαρίνες και ημίγυμνα. Η όλη ιδέα ήρθε από τα σχέδια με μελάνι που κάνω πάνω σε χαρτί όπου χρησιμοποιώ μόνο το μαύρο χρώμα. Ήθελα να κάνω μια σειρά με ασπρόμαυρα έργα αλλά σε διαφορετική επιφάνεια ζωγραφικής. Το γεγονός ότι μπορείς να παράγεις το συναίσθημα χρησιμοποιώντας πολύ περιορισμένη παλέτα χρωμάτων με μερικές απλές πινελιές, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες, έτσι πιστεύω ότι αρχίζεις να εκτιμάς τι δημιουργείς ,έτσι εξελίσσεσαι, αναπτύσσεις τον εαυτό σου,τις ικανότητές σου. Είναι συναρπαστική η διαδικασία αυτής της σειράς. Απολαμβάνω κάθε στάδιο του έργου.

 

Α.Κ: Σε κάποιους πίνακές σας χρησιμοποιείτε μικτή τεχνική. Αναδεικνύετε έτσι το θέμα του καμβά σας;

Α.ΤΖ: Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά όπως και οι επιφάνειες που ζωγραφίζω, πάνω σε καμβά, χαρτί, ξύλο. Να δώσω στις φιγούρες μου μεγαλύτερη έμφαση. Μου αρέσει να μαθαίνω, θέλω να είμαι σε μια διαδικασία συνεχούς μάθησης. Αγκαλιάζω τα λάθη μου και ό,τι έρχεται δύσκολο. Χρησιμοποιώ διάφορα υλικά όπως μεταλλικά φύλλα, κάρβουνο,  υφάσματα, μελάνια, ακουαρέλες, σελίδες από βιβλία και  περιοδικά. Οτιδήποτε μου κεντρίζει το ενδιαφέρον  και σε συνδυασμό με τα ακρυλικά προσπαθώ να δώσω στο θεατή  μια αξέχαστη εμπειρία, να μαγευτεί όχι μόνο από την ομορφιά του έργου αλλά και από την πολυπλοκότητά του. Είναι φανερό ότι στα έργα μου δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί. Οι φιγούρες μου είναι ελεύθερες.

Α.Κ: Έχετε κάποιο μότο στη ζωή σας;

Α.ΤΖ: ‘Wake Up Every Single Day Inspired To Do Something You LOVE’.

 

Λίγα λόγια για την κυρία Αντιγόνη Τζιόρα:

Η Αντιγόνη Τζιόρα  γεννήθηκε  και ζει στα Ιωάννινα.

Η θεματογραφία της αναφέρεται  στην ανθρώπινη φιγούρα. Στη ζωγραφική της χρησιμοποιεί ακρυλικά, έχοντας όμως πειραματιστεί και χρησιμοποιήσει διάφορα υλικά και τεχνικές οι οποίες προσδίδουν μεγαλύτερη εκφραστικότητα στο θέμα  όπως μελάνια,ακουαρέλες και μεταλλικά φύλλα.

Τα έργα της είναι κλασικά και συγχρόνως μοντέρνα. Οι  ρομαντικές φιγούρες της αποπνέουν μια  παράδοση και πρωτοτυπία.

Η δουλειά της καταγράφει την κομψότητα και τη χάρη της γυναικείας φιγούρας  και με έναν αέρα απλότητας και εκλεπτυσμού.

Στη δουλειά της, βλέπουμε  μια ισχυρή έκφραση δημιουργικής ενέργειας, την κυριαρχία των υλικών και τον τρόπο που τα συνδυάζει αβίαστα σε συνδυασμό με το συναίσθημα και το πάθος με το οποίο ζωγραφίζει δίνει στα έργα της ένα αίσθημα αυθορμητισμού και ζωντάνιας.

Έχει παρουσιάσει τα έργα της  σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα.

Έργα της υπάρχουν  σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα,  στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *