ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ” ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε σήμερα από τη Σιγκαπούρη την ανησυχία του για την απροθυμία του Πεκίνου να εμπλακεί σε διάλογο με την Ουάσινγκτον με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος είναι καθοριστικός για την αποφυγή συγκρούσεων.

Μιλώντας στην κορυφαία διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, ο Όστιν είπε ότι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας είναι “ουσιώδεις” και θα αποτρέψουν τυχόν εσφαλμένες κρίσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σύγκρουση.

“Ανησυχώ βαθύτατα που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας) δεν είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τη βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας”, είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. “Όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποφύγουμε παρανοήσεις και εσφαλμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση ή σύγκρουση”, συμπλήρωσε.

Σε απάντησή της η Κίνα τόνισε πως αντιτίθεται σθεναρά στα σχόλια του επικεφαλής της άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών στο διάλογο, δήλωσε το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Ο αντιστράτηγος Τζινγκ Τζιανφένγκ δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο επαναλαμβάνει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του επί των νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και των παρακείμενων υδάτων.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού αρνήθηκε προ ημερών την πρόσκληση για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης στη Σιγκαπούρη. Χθες Παρασκευή, οι δύο υπουργοί είχαν μια εγκάρδια χειραψία στη διάρκεια του δείπνου, αλλά τίποτα περισσότερο.

Ένα από τα σημαντικότερα αγκάθια στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αφορά το μέλλον της Ταϊβάν. Ο Όστιν επικαλέστηκε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να υπογραμμίσει “πόσο επικίνδυνος θα γινόταν ο κόσμος μας εάν επιτρεπόταν ατιμώρητα σε μεγάλα κράτη να εισβάλουν σε φιλειρηνικούς γείτονές τους”. Εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για ενδεχόμενη εισβολή του κινεζικού στρατού στην Ταϊβάν, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε μονομερείς ενέργειες για αλλαγή του status quo.

“Η σύγκρουση δεν είναι ούτε επικείμενη ούτε αναπόφευκτη. Η αποτροπή είναι ισχυρή σήμερα και αποτελεί καθήκον μας να τη διατηρήσουμε έτσι”, τόνισε ο Λόιντ Όστιν.

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *