ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση εξέδωσε το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, στην οποία αναφέρει:

“Η 3η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου και συμβολίζει την μεγάλη σημασία των αδέσμευτων δημοσιογραφικών φωνών σε μια πλουραλιστική πολυφωνική δημοκρατία. Δε νοείται δημοκρατική πολιτεία χωρίς ελευθεροτυπία και ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ερευνούν και να αποκαλύπτουν την αλήθεια με όποιο κόστος.

Οι εξαρτήσεις των ΜΜΕ από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα δύνανται να παρέμβουν στο έργο των δημοσιογράφων και εκεί η πολιτεία και οι δημοσιογραφικές ενώσεις πρέπει να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους να παραμείνουν ανεξάρτητοι. Επίσης, το κράτος πρέπει να αφήνει τους δημοσιογράφους των κρατικών ΜΜΕ να εκφέρουν την γνώμη τους ελευθέρα μακριά από κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Στο μήνυμα του για την ελευθερία του τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει: «H ημέρα αυτή υπογραμμίζει μια βασική αλήθεια: Όλη η ελευθερία μας εξαρτάται από την ελευθερία του Τύπου… Σταματήστε τις απειλές και τις επιθέσεις. Σταματήστε να συλλαμβάνετε και να φυλακίζετε δημοσιογράφους επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Σταματήστε τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Σταματήστε να στοχεύετε την αλήθεια και όσους λένε την αλήθεια».

Το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων τιμά αυτή την ημέρα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην 107η θέση παγκοσμίως στην ελευθερία του τύπου (από την 108η θέση πέρσι), σύμφωνα με έρευνα των “Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα”.

Το Τατζικιστάν, η Ινδία και η Τουρκία έπεσαν στη χαμηλότερη κατηγορία. Στην Τουρκία, η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει εντείνει τις διώξεις κατά των δημοσιογράφων ενόψει των εκλογών της 14 Μαΐου. Η Τουρκία φυλακίζει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Μέση Ανατολή είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν τρεις θέσεις και βρίσκονται στην 45η θέση. Η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού παρασύρεται από εχθρικά προς τους δημοσιογράφους καθεστώτα, όπως η Μιανμάρ (173η θέση) και το Αφγανιστάν (152η θέση). Η Νορβηγία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην κατάταξη, η Βόρεια Κορέα παραμένει στην τελευταία. Η Γαλλία ανέβηκε, από την 26η στην 24η θέση.

Δημοσιογράφοι διώκονται καθημερινά και η ζωή τους απειλείται και πρέπει να αναδεικνύουμε όλες τις πράξεις κρατικής αυθαιρεσίας κατά δημοσιογράφων που προσπαθούν να κάνουν καλά την δουλειά τους.

Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στέκεται αρωγός στις προσπάθειες για ελευθέρα ΜΜΕ στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναδεικνύοντας τις περιπτώσεις φίμωσης και δίωξης των δημοσιογράφων μέσω του Υπεύθυνου Εκπροσώπου της για την Ελευθερία του Τύπου.

Η Ένωση μας θα λάβει άμεσα δράσεις για να βελτιωθεί η κατάταξη της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου διότι έτσι βελτιώνεται και η ποιότητα της δημοκρατίας μας σε μια εποχή που η προπαγάνδα κερδίζει έδαφος εις βάρος της αντικειμενικής και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης.”

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *