ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΑΚΤΙΟ ΠΕΔΙΟ DOSTLUG – ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Ο ΝΟΤΙΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ

Οι υπουργοί Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν συμφώνησαν για περαιτέρω βήματα συνεργασίας για το υπεράκτιο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου Dostlug στην Κασπία Θάλασσα.

Στις 28 Ιουλίου, η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Παρβιζ Σαχμπάζοφ πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τουρκμενιστάν στο πλαίσιο της κοινής ομάδας που δημιουργήθηκε για την προετοιμασία και τον έλεγχο σχεδίου διακυβερνητικής συμφωνίας. Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, το έγγραφο υποτίθεται ότι ρυθμίζει τη συνεργασία μεταξύ των μερών για κοινή εξερεύνηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων του πεδίου «Dostlug». 

Η ομάδα εργασίας δημιουργήθηκε με εντολή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στις 25 Φεβρουαρίου 2021, βάσει μνημονίου συμφωνίας (ΜΣ) που υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν Ρασίτ Μερεντόφ και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ. Μέχρι στιγμής, η κοινή ομάδα εργασίας έχει πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις.

Η κοινή ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Dostlug από το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν θα καταστήσει δυνατή την εξαγωγή φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες εάν πραγματοποιηθεί ο υποθαλάσσιος αγωγός Trans-Caspian. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγωγός θα μπορούσε να συνδεθεί με τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τις χώρες της ΕΕ μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας. 

Στις 15 Μαρτίου, το κοινοβούλιο του Τουρκμενιστάν επικύρωσε ένα υπόμνημα σχετικά με την κοινή εξερεύνηση και ανάπτυξη του πεδίου Dostlug. Με τη σειρά του, το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε ένα μνημόνιο συμφωνίας για την ανάπτυξη του πεδίου στις 23 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το έγγραφο , οι πόροι υδρογονανθράκων του πεδίου θα διανεμηθούν σε αναλογία 30 τοις εκατό (Αζερμπαϊτζάν) και 70 τοις εκατό (Τουρκμενιστάν) .

Η μεταφορά των πόρων του πεδίου Dostlug που προορίζονται για τη διεθνή αγορά θα πραγματοποιηθεί με τη χρήση των υπαρχόντων συστημάτων διαμετακόμισης του Αζερμπαϊτζάν με βάση την ανταγωνιστικότητα και σύμφωνα με τους κανόνες και τις πρακτικές της διεθνούς βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πεδίο, το οποίο είχε προηγουμένως ονομαστεί Kapaz από το Αζερμπαϊτζάν και Serdar από το Τουρκμενιστάν, είχε ανακαλυφθεί από το Αζερμπαϊτζάν το 1959 και ξεκίνησε μια εξερευνητική γεώτρηση το 1986. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δύο χώρες διαφωνούσαν για την ιδιοκτησία του υποθαλάσσιου και η περιοχή έμεινε ανεπτυγμένη για χρόνια.

Το 1997, το Τουρκμενιστάν προκήρυξε διαγωνισμούς για την ανάπτυξη του πεδίου Kapaz. Σε απάντηση, η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR) είπε ότι το πεδίο βρίσκεται στον τομέα του Αζερμπαϊτζάν, προσθέτοντας ότι το Τουρκμενιστάν δεν έχει καμία νομική βάση για να προσφέρει μια τέτοια προσφορά. 

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Μπακού και της Ασγκαμπάντ το 2008, τα μέρη συμφώνησαν να αναστείλουν τυχόν ερευνητικές εργασίες έως ότου επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το πεδίο.

Εκτιμάται ότι το πεδίο που βρίσκεται στη μέση των περιοχών που ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν φιλοξενεί αποθέματα 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (πάνω από 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου και 60 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου.

 

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *