ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ – ΑΝΑΜΕΣΑ ΚΑΙ Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Το Τουρκικό Συμβούλιο στοχεύει στη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ των μελών του Τύπου των Τουρκικών Δημοκρατιών, δήλωσε ο Προεδρικός βοηθός του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Hajiyev, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες του Συμβουλίου να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ του Τουρκικού κόσμου.

Μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο Μπακού, ο Hajiyev είπε: “Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στο πλαίσιο του Τουρκικού Συμβουλίου. Ως αδελφικές χώρες, οι άνθρωποι μας θα γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους στον τουρκικό κόσμο. Οι τουριστικές και οικονομικές σχέσεις μας θα αυξηθούν καθώς οι άνθρωποι μας γνωρίζονται μεταξύ τους. Μεταξύ αυτών των χωρών, οι ιδέες μας θα αποκαλύψουν τη στρατηγική μας άποψη. Οι ηγέτες μας συναντιούνται μεταξύ των χωρών μας και οι ηγέτες μας έχουν στρατηγική άποψη “.

Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης 30 δημοσιογράφων από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Ουζμπεκιστάν και την Ουγγαρία, που αποτελούν τη Γραμματεία του Τουρκικού Συμβουλίου, στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι δημοσιογράφοι, που ήρθαν στο Αζερμπαϊτζάν μετά από πρόσκληση της χώρας, συναντήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής της Προεδρικής Διοίκησης, Hikmet Hajiyev. Οι δημοσιογράφοι διαβουλεύθηκαν με τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν και παρουσιάστηκαν απόψεις σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της συνεργασίας και της ενότητας μεταξύ των έξι χωρών.

“Ως Τουρκικό Συμβούλιο, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια στενή σχέση μεταξύ των μελών του Τύπου των Τουρκικών Δημοκρατιών”, είπε ο Χατζγιέφ και υπενθύμισε ότι ο κύριος σκοπός του Τουρκικού Συμβουλίου είναι να δημιουργήσει επαφή μεταξύ των μελών του Τύπου, που ορίζονται ως αδελφικές Τουρκικές Δημοκρατίες.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερες δυνατότητες του Τουρκικού Συμβουλίου. Ως Τουρκικό Συμβούλιο, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις για τα ΜΜΕ μας. Έχουμε δώσει οδηγίες στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν (ότι) υπάρχει ανάγκη να προετοιμάσουμε περισσότερο υλικό για τις αδελφικές μας χώρες. Οι νέοι πρέπει να ενημερώνονται. Χαιρόμαστε που βλέπουμε κάθε δημοσιογράφο εδώ. Είμαστε αδέρφια. Το Αζερμπαϊτζάν είναι επίσης η πατρίδα σας … Οι αδελφικές μας χώρες και η Τουρκία είναι οι πατρίδες μας », είπε.

Ο Χατζίγιεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα αδελφικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζοντας ότι είδαν ότι τα τουρκικά μέσα ήταν στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Χατζίγιεφ είπε: “Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρείχαν μεγάλη υποστήριξη στα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν στη δημοσίευση ειδήσεων στη χώρα σας και στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. είδε ότι έγινε μαύρη προπαγάνδα ενάντια στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τουρκικά και Αζερμπαϊτζάν μέσα ενημέρωσης έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της αλήθειας. Ο ίδιος ο αξιότιμος πρόεδρός μας, και στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πάντα τη συμβολή και το ρόλο των ΜΜΕ της αδελφικής χώρας συγκεκριμένα.”

Το Συμβούλιο Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Κρατών (το Τουρκικό Συμβούλιο) ιδρύθηκε το 2009 ως διακυβερνητικός οργανισμός, με κύριο στόχο την προώθηση ολοκληρωμένης συνεργασίας μεταξύ των Τουρκόφωνων κρατών. Τα τέσσερα ιδρυτικά κράτη μέλη του είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν και η Τουρκία.

Από το 2011, το Τουρκικό Συμβούλιο συγκαλεί τις ετήσιες συνόδους κορυφής του σε συγκεκριμένα θέματα, όπου οι αρχηγοί κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου αξιολογούν την προηγούμενη περίοδο και θέτουν στόχους για το επόμενο έτος.

Με τις υποεπιτροπές του να επικεντρώνονται σε ειδικούς τομείς, το Τουρκικό Συμβούλιο δεσμεύεται για τον σκοπό και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλων καθολικά αναγνωρισμένων αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της κυριαρχικής ισότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων κρατών , καθώς και τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας.

Το Τουρκικό Συμβούλιο είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην προώθηση ευρείας συνεργασίας και στην αποκάλυψη των δυνατοτήτων κοινής ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών του. Αν και συγκεντρώνει μια συγκεκριμένη ομάδα χωρών, ο οργανισμός δεν υιοθετεί μια αποκλειστική προσέγγιση. Αντίθετα, προωθώντας βαθύτερες σχέσεις και αλληλεγγύη μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών, στοχεύει να χρησιμεύσει ως ένα νέο περιφερειακό μέσο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στην Ευρασιατική ήπειρο, ιδιαίτερα στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Mε πληροφορίες από: Daily Sabah

 

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *