Breaking News
ΤΟΥΡΚIΑ, ΗΓΕΜΟΝΙΚEΣ ΒΛEΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚH ΕΝEΡΓΕΙΑ
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ
«ΠΡΟΣAΡΤΗΣΗ» ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝHΣΩΝ ΚΑΙ OΧΙ EΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ;
ΠOΣΟ ΕΠΗΡΕAΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΛΛAΞΕΙΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟY ΤΑ ΕΜΒOΛΙΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ – ΠΑΓΚOΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜOΣ ΥΓΕIΑΣ: ΟΙ ΥΦΑΣΜAΤΙΝΕΣ ΜAΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕYΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠO ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛAΞΕΙΣ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕ «ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ» ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
ΑΝAΓΚΗ AΜΕΣΗΣ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓHΣ ΠΤΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΝΑΖΙ
ΤΟ ΑΠΟΜΩΝΟΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η “ΜΑΧΗ” ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΙΚΕΛΟΠΟΤΑΜΟ
Ο ΒΥΡΩΝΑΣ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΟ 2021
23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ 585 ΝΕΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: AΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦOΡΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟY ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛIΤΕΣ 80 EΩΣ 84 ΕΤΩΝ
ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚEΣ ΕΙΚOΝΕΣ: ΓΕΜAΤΑ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕIΑ ΣΤΟ ΠΑΛEΡΜΟ – ΕΚΑΤΟΝΤAΔΕΣ ΦEΡΕΤΡΑ… ΣΤΟΙΒΑΓΜEΝΑ
ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟI ΕΠΙΤΑΧYΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ OΛΑ ΤΑ ΔΥΝΗΤΙΚA ΣΕΝAΡΙΑ EΧΟΥΝ HΔΗ ΑΠΑΣΦΑΛIΣΕΙ
ΤΟ ΚAΙΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
NEW START: ΥΠEΡ ΤΗΣ 5ΕΤΟYΣ ΠΑΡAΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝIΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣIΑ Ο ΜΠAΙΝΤΕΝ
ΤΙΡΑΝΑ: «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ» ΡΩΣΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ COVID
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΨΥΧΙΚH ΑΝΘΕΚΤΙΚOΤΗΤΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚO ΓΝΩΡΙΣΜΑ Ή ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ;

Της Βαρβάρας Ηλιοπούλου*

Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα εγγενές χαρακτηριστικό που το κατέχει κάθε άτομο ως χάρισμα, αλλά μια ιδιότητα που καλλιεργείται συνεχώς ανάλογα τις βιωματικές καταστάσεις του κάθε ανθρώπου. Αποτελεί μια ηρωική μάχη αφού η διαδικασία της είναι συνεχής και μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Πρωτίστως για να αποκαλυφθεί η ψυχική ανθεκτικότητα χρειάζεται να αναγνωριστεί η σημασία της μάχης που προτάσσεται, ούτως ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί κάθε κατάσταση που δημιουργεί πίεση.

 

Δεν χρειάζεται να έχουμε την αίσθηση της ντροπής για καθετί που δημιουργεί άγχος. Ακόμη και οι πιο κοινές ανησυχίες είναι και οι πιο χρόνια στρεσογόνες.

Φυσικά η κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει δεν δύναται να επιλυθεί μόνη της και με μαγικό ραβδί. Οι ίδιοι οι άνθρωποι ενεργοποιούν μηχανισμούς άμυνας και προστασίας σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν καλύτερο για τον εαυτό τους και αναζητούν τρόπους προκειμένου να απελευθερωθούν από αυτό που τους απασχολεί. Μπορεί να γνωρίζουν ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά παρόλα αυτά γνωρίζουν ότι όλα τα προβλήματα έχουν τρόπους προσέγγισης καθώς και επίλυσης. Οι άνθρωποι που έχουν καλλιεργήσει τη ψυχική τους ανθεκτικότητα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις που κατέχουν και που είναι διαφορετικές για κάθε άνθρωπο.

Π.χ άλλος χρησιμοποιεί την έντονη προσωπικότητα του, άλλος τη νοημοσύνη του, άλλος το ταλέντο του, άλλος την ηθική του, άλλος το έξυπνο χιούμορ του, άλλος τη γαλήνη του. Καθεμία ξεχωριστά ή και όλες μαζί μπορούν να αποτελέσουν ένα μείγμα αντιπαράθεσης σε οποιαδήποτε δυσκολία εμφανίζεται. Όμως ακόμη και οι άνθρωποι που είναι δυνατοί και ψυχικά ανθεκτικοί μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη από φίλους και συγγενείς και όχι απαραίτητα από ειδικούς εφόσον η περίπτωση που τους απασχολεί δεν συναντά τα όρια της ακρότητας.

Η ψυχική ανθεκτικότητα βασίζεται στην αγάπη και στην επικοινωνία.

Υπάρχουν άνθρωποι που αρέσκονται να μοιράζονται τα προβλήματα τους με άτομα που τα εμπιστεύονται και νοιάζονται για αυτά, αλλά υπάρχουν και άτομα που δεν επιδέχονται καμία υποστήριξη από άλλους ανθρώπους γιατί πιστεύουν ότι δεν τους κατανοούν.

Από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι που σε αρκετές περιπτώσεις, επιλέγουν μια ενδιάμεση διαλειμματική κατάσταση, χρησιμοποιώντας τη φαντασία , το διάβασμα και τα χόμπι τους για να μπορέσουν να ξεφύγουν προσωρινά από μια δυσμενή κατάσταση που τους προκαλεί δυσφορία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, , γίνονται πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί ψυχικά. Ανάλογα το μέγεθος της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν, τι μηχανισμούς άμυνας χρησιμοποιούν , πόση υποστήριξη κατέχουν, αποδεικνύεται ότι εκπαιδεύονται και στην αντιμετώπιση της πιεστικής και αγχωτικής κατάστασης, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση τους και προετοιμάζουν τον εαυτό τους για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που θα προκύψουν.

Όσο επικεντρώνεται κανείς στη ψυχική του ανθεκτικότητα, τόσο ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του και καταφέρνει να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την πορεία της ζωής με περισσότερη δύναμη και αισιοδοξία.

 

*Η Βαρβάρα Ηλιοπούλου είναι Πολιτισμολόγος- Κοιν.Επιστήμονας

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Culturepoint.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *