Breaking News
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ LOCKDOWN
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΣΤΙΣ 10:00 ΤΟ ΔΙAΓΓΕΛΜΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝEΑ ΜEΤΡΑ
ΣΕΙΣΜOΣ ΣAΜΟΣ: ΘΡHΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡA ΠΑΙΔΙA – ΑΓΩΝIΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ – 60 ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟI
ΠΑΤEΡΑΣ 17ΧΡΟΝΟΥ ΘYΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΕΙΣΜO ΤΗΣ ΣAΜΟΥ, ΣΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ: «ΝΑ ΞEΡΕΙΣ OΤΙ EΧΑΣΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΌ ΜEΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙAΣ ΜΟΥ.. »
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΣΑΜΟ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ: ΝΥΧΤΑ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΕ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΣΜΥΡΝΗ – ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 26 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΓΕΛΑΔΟΥ
ΤΙ ΘΑ ΓIΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚOΚΚΙΝΟΥΣ ΧΡΥΣΑΥΓIΤΕΣ;
Η ΚOΠΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝIΑΣ, Ο ΜΕΓΑΛYΤΕΡΟΣ ΚIΝΔΥΝΟΣ…
ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: ΠΟΤΕ ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
ΕΙΚOΝΕΣ ΝΤΡΟΠHΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤIΑ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ – ΤΟ “ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ” ΥΙΟΘΕΤΕΙ Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΣΕ 48 ΩΡΕΣ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΡΗΓΜΑΤΑ
31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΚOΝΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚAΡΟΥΝ: ΚΟΥΚΟΥΛΟΦOΡΟΙ ΠEΡΑΣΑΝ ΤΑΜΠEΛΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜO ΤΟΥ ΠΡYΤΑΝΗ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ!
ΝΤΡΟΠH ΚΑΙ ΑIΣΧΟΣ! ΜΕΤΑΝAΣΤΕΣ ΣΤΗ ΣAΜΟ, ΕΙΣΒAΛΛΟΥΝ ΣΕ ΣΠIΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙA ΚΑΙ ΚAΝΟΥΝ ΠΛΙAΤΣΙΚΟ ΜΕΤA ΤΟΝ ΦΟΝΙΚO ΣΕΙΣΜO ΤΩΝ 6,7 ΡIΧΤΕΡ! 60 ΣΥΝΟΡΙΟΦYΛΑΚΕΣ ΕΚΤAΚΤΩΣ ΣΤΟ ΝΗΣI!
ΣΕΙΣΜOΣ ΣAΜΟΣ: ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕIΑ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ ΜΕΤΑΦEΡΟΝΤΑΙ ΜΕ C-130 14ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ 63ΧΡΟΝΗ ΤΡΑΥΜΑΤIΕΣ
ΠΑΡIΣΙ: AΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣΠAΘΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕI ΜΕ ΜΑΧΑIΡΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟYΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ – 1.690 ΝEΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 128 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ
«ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜAΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΓΑΛΛΟΥΣ»: ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: ΑΝΔΡΑΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΦΗΓΗΜΑ

Του Κυριάκου Μπερμπερίδη*

Η περίοδος χάριτος έχει ήδη παρέλθει προ πολλού για την κυβέρνηση την ώρα που βρίσκεται ανάμεσα στις συμπληγάδες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, της συνακόλουθης ύφεσης στην οικονομία, του μεταναστευτικού αλλά και των εντάσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με τον δύστροπο γείτονα που είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει να εξωτερικεύσει την ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην οποία βυθίζεται, εφευρίσκοντας εθνικιστικά αφηγήματα για αφελείς.

Παρα τα προβλήματα αυτά, η κυβέρνηση αυτή έκανε μέχρι τώρα καλή διαχείριση, η γενική εικόνα είναι ικανοποιητική, η κοινωνία δείχνει κατανόηση και η πολιτική επικυριαρχία Μητσοτάκη συνεχίζει να αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην πολιτική παρ´ολα αυτά τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ειδικά όταν τα προβλήματα που έχει κανείς να διαχειριστεί οφείλονται κατά βάση σε εξωγενείς παράγοντες αλλά και όταν έχει απέναντι μια αδίστακτη και καταστροφική αντιπολίτευση που έχει κάνει το ψέμα επιστήμη υπονομεύοντας διαρκώς τόσο την κυβέρνηση όσο και την ίδια τη χώρα.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση αυτή επέλεξε να εξαντλήσει την τετραετία και να πάει σε εκλογές το 2023. Ο χρόνος θα δείξει αν η απόφαση αυτή ήταν σωστή δεδομένου ότι θα πρέπει πλέον να συνυπολογιστεί η ύφεση που θα καλύψει μεγάλο μέρος της νέας χρονιάς αλλά και η φυσιολογική φθορά στο τέλος της τετραετίας καθώς σ ‘ένα μεγάλο μέρος της θητείας της, η κυβέρνηση αυτή είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει ένα άλλο πρόγραμμα απ´ αυτό για το οποίο εξελέγη.

Στους 15 περίπου μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έγιναν ασφαλώς και λάθη, όχι όμως τόσο σημαντικά και κρίσιμα ώστε να αποβούν καθοριστικά και ν ´αρχίζουν ν ´αλλάζουν το κλίμα εις βάρος της . Τα λίγα εν τούτοις λάθη μπορούν να γίνουν κάποτε πολλά και τα πολλά μπορούν να γίνουν μεγάλα και δύσκολα διαχειρίσιμα.

Αρχίζει παρ’όλα αυτά να γίνεται φανερή σταδιακά μια εικόνα κόπωσης, νευρικότητας και ατολμίας.

Ο νέος νόμος για τις διαδηλώσεις ψηφίστηκε μεν αλλά δεν εφαρμόζεται, οι Ρουβίκωνες εξακολουθούν να δρουν σαν να μην άλλαξε τίποτα, η εικόνα με τους 25.000 υποψήφιους που έδωσαν λευκή κόλλα και πέρασαν στα πανεπιστήμια ήταν αποκαρδιωτική, το φιάσκο με τις μάσκες δεν θα πρεπε ποτέ να γίνει σ’ ένα σοβαρό κράτος, η μη ψήφιση της άρσης της ασυλίας Πολάκη απογοήτευσε πολύ κόσμο, η δημόσια εικόνα μερικών κυβερνητικών στελεχών απέχει πολύ από τις προσδοκίες του κόσμου.

Καλώς ή κακώς η πολιτική είναι και διαχείριση εντυπώσεων και φαίνεται ότι αρκετές εντυπώσεις χάθηκαν εύκολα τον τελευταίο καιρό.

Μερικοί στην κυβέρνηση κουράστηκαν ήδη, μερικοί άλλοι θέλουν αλλά δεν μπορούν και υπάρχουν και λίγοι που ούτε θέλουν ούτε μπορούν την ώρα που μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας διψά για μεταρρυθμίσεις που θ ´αλλάξουν επιτέλους τη χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε μέχρι τώρα πολλά, χρειάζεται όμως να τολμήσει πολύ περισσότερα αγνοώντας το όποιο πολιτικό κόστος.

Η χώρα χρειάζεται ένα νέο αφήγημα και μια φυγή προς τα μπρος.

Το ότι οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι είναι γνωστό, δυστυχώς όμως δεν μπορεί να πουλάει στο διηνεκές.

Οι κυβερνήσεις κρίνονται στο τέλος από το έργο τους και όχι απ´ τα λάθη και τις παραλείψεις των προκατόχων τους.

Και καθώς ο χρόνος στην πολιτική κυλάει γρήγορα, το 2023 είναι ίσως περισσότερο κοντά απ’ όσο νομίζει κανείς.

Και να θυμίσουμε ότι στο τέλος του δρόμου αυτού υπάρχει και η νάρκη της απλής αναλογικής. Που πιθανότατα θα κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα αν η φθορά της παρούσας κυβέρνησης ξεπεράσει ένα κρίσιμο πολιτικά σημείο. Το σημείο που είναι γνωστό ως point of no return.

*Ο Κυριάκος Μπερμπερίδης είναι μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών και των Τομέων Πολιτικής Υποστήριξης και Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή:Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *