ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΡΣΩΝΑ: ΓΙΑΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ – ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χέρσωνα  μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό σταθμό για την εξέλιξη του πόλεμου και για την εκστρατεία της Ουκρανίας για την ανάκτηση των κατειλημμένων εδαφών, σύμφωνα με τους New York Times.

 

Η Χερσώνα είναι πόλη «κλειδί», καθώς  αποτελεί σημαντικό λιμάνι και πύλη προς την Κριμαία. Έχει, επίσης, ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η κατάληψη της από τις ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2022 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία της Μόσχας κατά τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Χερσώνας ως προγεφύρωμα το οποίο θα του επέτρεπε να κινηθεί δυτικά προς την Οδησσο, αλλά το σχέδιο του απέτυχε.  Παρόλα αυτά, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την προσάρτηση της μαζί με άλλες περιοχές.

Συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο

Η απώλεια Χερσώνα αποτελεί συμβολικό πλήγμα για το Κρεμλίνο και τη φιλοδοξία του να κατακτήσει όλη τη νότια Ουκρανία. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση από την πόλη στην ανατολική όχθη του ποταμού έχει νόημα από άποψη τακτικής.

Η Χερσώνα ήταν ευάλωτη, επειδή ήταν η μόνη περιοχή που η Μόσχα έλεγχε δυτικά του ποταμού Ντνίπρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, οπλισμένη με δυτικά όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, η Ουκρανία ξεκίνησε μια συντονισμένη εκστρατεία για να απομονώσει τις ρωσικές δυνάμεις δυτικά του ποταμού, βομβαρδίζοντας τις γέφυρες που χρησιμοποιούσε η Μόσχα για τον ανεφοδιασμό των δυνάμεών της στην πόλη. Εν τω μεταξύ, μεραρχίες τεθωρακισμένων και πεζικού άρχισαν να  κινούνται προς την πόλη από τα βόρεια, τα δυτικά και τα νότια. Αλλά τα αρδευτικά κανάλια που αποτελούν εξαιρετικές αμυντικές θέσεις και ο φθινοπωρινός καιρός  επιβράδυναν την πορεία τους.

Ειδικοί λένε ότι η Ρωσία είχε στείλει στη Χέρσωνα μερικούς από τους πιο έμπειρους μαχητές της και είχε αποθηκεύσει πυρομαχικά και άλλες προμήθειες. Ωστόσο, αν επέλεγε να υπερασπιστεί την πόλη θα μπορούσε να υποστεί βαριές απώλειες εξαιτίας της τρωτότητας των ρωσικών στρατευμάτων και της απομονωμένης θέσης τους. 

Τίποτα δεν προμήνυε την υποχώρηση. Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονταν μακριά από τα όρια της πόλης και φέρεται να αντιμετώπισαν σκληρή αντίσταση βόρεια ενός φράγματος στη Nova Kakhovka. Και οι δύο πλευρές είχαν εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που σηματοδοτούσαν πως η μάχη είναι «μπροστά». Ένας φιλορώσος πληρεξούσιος ηγέτης στη Χερσώνα δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει πυροβολικό, αεροπλάνα και ελικόπτερα προετοιμάζοντας το επόμενο στάδιο της επίθεσης στην περιοχή.

Οι Ρώσοι έκοψαν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό

 

Εν τω μεταξύ, οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο άσχημες για τους πολίτες. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ο πληθυσμός της Χερσώνας ξεπερνούσε τις 250.000 κατοίκους. Ουκρανοί ακτιβιστές εκτιμούν ότι απομένουν 30.000 έως 60.000 άνθρωποι, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές κατοχής ανακοίνωσαν ότι θα μετεγκαταστήσουν δεκάδες χιλιάδες αμάχους από τη δυτική πλευρά του ποταμού σε εδάφη που κατέχει πιο σταθερά η Ρωσία. Ουκρανοί αξιωματούχοι και κάτοικοι είπαν ότι αυτό ήταν ένα πρόσχημα για αναγκαστικές απελάσεις.

Για όσους παραμένουν, η ζωή γίνεται όλο και πιο ζοφερή. Τη Δευτέρα, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι οι Ρώσοι έκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού στην περιοχή.

Πηγή: Ethnos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *