ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΣΟΤΣΙ

Του Κώστα Αλεξανδρή*

Το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και πιθανώς μια καλύτερη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, μαζί με τις τουρκικές προκλήσεις, είναι αναμφίβολα τα δύο ζητήματα που θα κυριαρχήσουν στην συνάντηση της 8ης Δεκεμβρίου μεταξύ Μητσοτάκη-Πούτιν στο Σότσι.

Στο ενεργειακό, η ελληνική πλευρά επιμένει στην εξασφάλιση μιας προσιτής τιμής, ειδικά σε μια περίοδο που παρά τις δεσμεύσεις της Μόσχας για αύξηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Tο ολλανδικό συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται σταθερά ψηλά, πάνω από τα 93 ευρώ η μεγαβατώρα, και μπορεί να έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ των 116 ευρώ (Οκτώβριος), αλλά είναι αυξημένο κατά… 520% απ’ ότι ένα χρόνο πριν.

Έχει τη σημασία του ότι η συνάντηση γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία αναζητά σημεία επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των νέων μακροχρόνιων συμφωνιών που επιδιώκει να κλείσει στο φυσικό αέριο, ενώ μαίνεται ένα μπρα ντε φερ Μόσχας- Βρυξελλών και ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η εκκρεμότητα της πιστοποίησης του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές.

Στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στον Βλ. Πούτιν τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη ΝΑ Ευρώπη, επιθυμώντας μία σαφή δήλωση στήριξης από τον Ρώσο πρόεδρο. Μπορεί όντως ο κ. Ερντογάν να διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να διατυπώσει στο παρελθόν ξεκάθαρες διαφωνίες ως προς την τουρκική προσέγγιση στο κυπριακό αλλά και στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Με μία κίνηση της τελευταίας στιγμής ο Βλάντιμιρ Πούτιν εξέπληξε θετικά την ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντούσε τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, τα πλάνα άλλαξαν. Το τετ α τετ θα γίνει τελικά στην πόλη Σότσι, τη Ριβιέρα της Ρωσίας, όπως έχει ονομαστεί, όπου και διοργανώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014.

H επιλογή της ρωσικής προεδρίας ερμηνεύεται στην Αθήνα ως σημάδι αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς είναι γνωστό ότι για όλες τις σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες ο Βλ. Πούτιν επιλέγει το Σότσι.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη θα γίνει σε μία περίοδο, όπου η Αθήνα εντείνει την παρουσία της στο εξωτερικό, υλοποιώντας μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Το τετ α τετ θα είναι εφ’ όλης της ύλης. Εκτός από την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν θα είναι η πρώτη μετά τις εκλογές του 2019. Ο κορονοϊός στάθηκε η αιτία να ακυρωθούν οι προσπάθειες συνάντησης των δύο ηγετών τουλάχιστον δύο φορές. Η πρώτη απόπειρα έγινε πριν από έναν χρόνο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις της Ρωσίας. Η δεύτερη έγινε τον περασμένο Μάρτιο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έδωσε το παρών στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

*Ο Κωστάς Αλεξανδρής γεννήθηκε το 1976, έχει Πτυχίο Νομικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και Μεταπτυχιακό δίπλωμα επί του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικών, από το Παν/μιο Uninettuno τηςΡώμης, ενώ το 2002 εισήχθη στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄ και από το 2016 Διπλωματικός Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ως διπλωμάτης έχει υπηρετήσει: το 2015-2016, ως Δ/ντής ΥΔΑΣ-1 Δ/νσης Επείγουσας Ανθρωπιστικής και Επισιτιστικής Βοήθειας του ΥΠΕΞ. Το διάστημα 2014-2015, με απόσπαση στην Πρεσβεία της Αγκύρας (ενασχόληση με πολιτικές υποθέσεις, εσωτερικές εξελίξεις και διεθνείς σχέσεις Τουρκίας). Την περίοδο 2010-2014, με τοποθέτηση στην Πρεσβεία Τελ Αβίβ (προξενικές και πολιτικές υποθέσεις, διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Ισραήλ, Μεσανατολικό και λοιπά περιφερειακά ζητήματα). Το διάστημα 2006-2010, με τοποθέτηση στην Πρεσβεία Ουάσιγκτων (προξενικές και πολιτικές υποθέσεις, μεταξύ άλλων ενασχόληση με την επιτυχή ένταξη της Ελλάδος στο VisaWaiverProgram, αρμόδιος για σχέσεις με αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, ενασχόληση με σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και σχέσεις ΗΠΑ-χωρών Μέσης Ανατολής). Την περίοδο 2004-2006, με τοποθέτηση στο Διπλωματικό Γραφείο Υπουργού, ΥΠΕΞ. Το διάστημα 2002-2004 , με τοποθέτηση στη Δ/νση Εθιμοτυπίας, ΥΠΕΞ (σε μια περίοδο ιδιαίτερα αυξημένων απαιτήσεων λόγω της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το α΄ εξάμηνο 2003, αλλά και των Ολυμπιακών Αγώνων 2004). Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ έχει λάβει τις εξής διακρίσεις: Χρυσό Σταυρό Τάγματος Μακαρίου Γ΄ (Κυπριακή Δημοκρατία) και Χρυσό Σταυρό Τάγματος Αξίας (Βασίλειο Νορβηγίας).

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, 21:59

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *