ΔΙΕΘΝΗ
ΦΥΓΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΥΣΚΑ ΤΟΥ DOT-COM ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΙΟ “ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ” ΜΕΤΟΧΕΣ

Η ρευστότητα εγκαταλείπει κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και η φυγή των επενδυτών βαθαίνει καθώς βιάζονται να φύγουν από τίτλους όπως η Apple Inc., σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι εκτιμούν πως οι αγορές δεν έχουν δει ακόμη τα χαμηλά τους.

Οι μετοχές, τα ομόλογα, τα μετρητά και ο χρυσός σημείωσαν εκροές την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, όπως σημειώνουν οι αναλυτές στρατηγικής της BofA επικεφαλής τον Michael Hartnett, επικαλούμενοι στοιχεία της EPFR Global. Οι μετοχές της τεχνολογίας υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές τους μέχρι στιγμής φέτος οι οποίες άγγιξαν το 1,1 δισ. δολάρια, δεύτερες μετά τις τράπεζες, οι οποίες έχασαν 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Ο ορισμός της αληθινής συνθηκολόγησης είναι οι επενδυτές να πουλούν αυτό που αγαπούν”, τονίζει ο Hartnett, αναφέροντας την Apple, μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, το δολάριο και τα ιδιωτικά κεφάλαια. Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας ανταγωνίζεται τώρα τη συντριβή της φούσκας του dot-com και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση,όπως τονίζει.

Η Apple, η οποία ήταν μεταξύ των κορυφαίων μετοχών που οδήγησαν τους κύριους δείκτες της Wall Street σε νέα υψηλά μετά το sell-off που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020, διαπραγματεύεται τώρα σε bear market, χάνοντας 10% μόνο αυτή την εβδομάδα. Πριν από έξι εβδομάδες, κινούνταν κοντά σε ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης Nasdaq 100 οδεύει επίσης στην έκτη συνεχή εβδομάδα πτώσης, το μεγαλύτερο σερί από τον Νοεμβρίου του 2012. 

Ο δείκτης S&P 500 φλερτάρει επίσης με την περιοχή της bear market — που ορίζεται ως πτώση 20% από το πρόσφατο υψηλό — και παρόλο που οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA δήλωσαν ότι αναμένουν ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, εξακολουθούν να βλέπουν περιθώρια περαιτέρω πτώσης των μετοχών. “Ο φόβος υποδηλώνει ότι οι μετοχές είναι επιρρεπείς σε ένα επικείμενο bear market rally, αλλά δεν πιστεύουμε ότι έχουν επιτευχθεί τα τελικά χαμηλά”, τονίζει ο Hartnett.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα οι εκροές από μετοχές άγγιξαν τα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με μια μικρή εισροή στις αμερικανικές μετοχές να αντισταθμίζεται από κεφάλαια που έφυγαν από την αγορά της Ευρώπης και τις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι εκροές στα ομόλογα, ενώ 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν οι εκροές από τις θέσεις σε μετρητά και 1,8 δισ. δολάρια αποχώρησαν από χρυσό.

Φυγή παρόμοια με την φούσκα του dot-com από τις αγορές – Οι επενδυτές ρευστοποιούν ακόμη και τις πιο "αγαπημένες" μετοχές

Παρουσίαση:Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *