Breaking News
ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΠΟΣΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ «ΛΑ ΝΙΝΙΑ»
ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η ΣΥΡIΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕI ΤΟ ΙΣΡΑHΛ OΤΙ ΣΚOΤΩΣΕ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΓΚΟΛΑΝ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ: ΑΠΟ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ, ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
ΑΡΤEΜΙΔΑ: ΤΟ «ΛΕΜOΝΙ», Ο «ΜΠAΝΙ» ΚΑΙ Ο ΤΡOΠΟΣ ΔΡAΣΗΣ ΜΕΓAΛΗΣ ΣΥΜΜΟΡIΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ ή ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ;
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ, Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ F-16 ΩΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ F-35
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΓΙΑ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ: ΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ

Μετά την συνάντηση του με την Αυστριακή ομόλογο του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,

Υπουργός Άμυνας: Είχαμε την μεγάλη χαρά και τιμή σήμερα να κάνουμε μία πάρα πολύ χρήσιμη, ουσιαστική και επωφελή επίσκεψη και Διμερή Συνεργασία στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας, με την καλή συνάδελφο και καλή φίλη Υπουργό Άμυνας της Αυστρίας κ. Κλαούντια Τάννερ (Klaudia Tanner).

Επί τη ευκαιρία η ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης των δύο χωρών ενισχύθηκε με ακόμα πιο απτές αποδείξεις με την υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας στο χώρο της Αμυντικής Συνεργασίας με την Αυστριακή ομόλογο μου.

Συζητήσαμε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πως οι δύο χώρες μας μπορούν να στηρίξουν προς αυτή την κατεύθυνση και φυσικά τις Διμερείς Σχέσεις και την ενδυνάμωση της Αμυντικής Σχέσης με συνεργασίες ακόμα περισσότερες, με συνεκπαιδεύσεις και ακόμα συμμετοχή από κοινού σε Ευρωπαϊκά προγράμματα της «Ρesco» τα οποία συζητήσαμε.

Συνολικά το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Έχουμε την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι ήρθαμε να συζητήσουμε με φίλους. με μία φίλη χώρα, η οποία άλλωστε απέδειξε τα φιλικά αισθήματα της και την αλληλεγγύη της ως ευρωπαϊκό κράτος προς την Ελλάδα τόσο και κατά τις δοκιμασίες του καλοκαιριού που μας πέρασε με τις καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε στην πατρίδα μας, αλλά και πέρυσι -κατά το 2020, με την μεταναστευτική κρίση στα χερσαία κυρίως σύνορά μας και την ορατή και θα έλεγα σημαντική παρουσία της Αυστρίας, συνδράμοντας τους «Φρουρούς» των συνόρων στον Έβρο.

Οι φίλοι φαίνονται στα δύσκολα, όπως είχα τη δυνατότητα να πω και στις δηλώσεις μου και η Αυστρία στα δύσκολα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και την ευχαριστούμε για αυτό.

 

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ τέθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στις συζητήσεις σας;

Υπουργός Άμυνας: Στο πλαίσιο της ανάλυσης που κάναμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ασφαλώς το κύριο θέμα είναι η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις της Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τόνισα ότι εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε. Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά. Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και μπορούμε, όπως είπα, να πάνε πολύ καλύτερα. Δυστυχώς όμως αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εν τούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παράλληλα όμως στη διπλωματική προσπάθεια να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με σχέδιο και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια.

 

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *