Breaking News
ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ: ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΛΥΚΟΣΚΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ;
ΡΩΣΙΚΑ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝΟΥΣ ΥΛΙΚΟΥ
ΝΕΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΚΑΝΕ ΕΛΙΓΜΟΥΣ 200 ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΚΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ: 200 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ 90ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΕ ΤΕΡΛΙΚΙΑ – ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! – Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΛΤΟΥ: ΠΟΙΟΣ ΕIΝΑΙ Ο ΣΤOΧΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ;
ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗ ΓΙΟΥΧΑ;
ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ
ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ΜΟΣΧΑ ΦΟΒΑΤΑΙ «ΝΈΟ ΚΥΜΑ ΕΝΤΑΣΕΩΝ» ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛAΝ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚA
ΜΟΣΚΟΒΙΣΊ: Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ
ΣΤΟ EURΟGROUP ΤΗΣ 5ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΣΕΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΤΑ «ΒΑΤΡΑΧΙΑ» ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ»
26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΔΡΑΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΣΤΑ «ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» Ο ΚΥΡΙΆΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΟΥΣΕΣ ΑΠΟΠΤΩΣΕΙΣ ΕΠΙΘΗΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ

Του Μιχαήλ Χριστοδουλιδη*

Η κλινική αιτιολογία του συνδρόμου των υποτροπιαζουσών αποπτώσεων του επιθηλίου του κερατοειδούς περιλαμβάνει διάφορες οικογενείς δυστροφίες του κερατοειδούς, όπως π.χ. δυστροφία της μεμβράνης του Bowman, δυστροφίες του στρώματος, δυστροφίες του επιθηλίου, κ.λπ. Άλλες αιτίες είναι ο τραυματισμός του κερατοειδούς χιτώνα από νύχια, χαρτί, χειρουργικές επεμβάσεις, διάφορες ασθένειες (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης), ασθένειες του δέρματος ή χρόνιο οίδημα του κερατοειδούς από δυστροφία του Fuchs, στην οποία υπάρχει ατελής συγκόλληση του επιθηλίου του κερατοειδούς στη βασική μεμβράνη και τη μεμβράνη του Bowman.


Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται οξύς πόνος στον οφθαλμό, αίσθηση ότι το βλέφαρο ‘κολλάει’ στο βολβό του οφθαλμού και γενικά ερεθισμός του οφθαλμού.

Ένας τραυματισμός του κερατοειδή θεραπεύεται σχετικά γρήγορα χωρίς καμία ένδειξη ζημιάς, ωστόσο, είναι γνωστό ότι τραυματισμοί με νύχια από παιδί ή κόψιμο του κερατοειδούς από χαρτί είναι πιθανό να προκαλέσουν υποτροπιάζουσες διαβρώσεις του επιθηλίου που έχουν ως αποτέλεσμα τα παραπάνω συμπτώματα. Παράγοντες που συντείνουν στη δημιουργία των παραπάνω είναι η ξηροφθαλμία, η βλεφαρίτιδα, εξωτερικές παθήσεις του οφθαλμού και ανωμαλίες της δακρυικής στοιβάδας.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξεία έναρξη του πόνου το βράδυ ή το πρωί κατά το ξύπνημα, που συνοδεύεται από φωτοφοβία, εκκρίσεις και ερεθισμό του επιπεφυκότα. Η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αυτών ποικίλουν από άτομο σε άτομο και από επεισόδιο σε επεισόδιο.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα λιπαντικά κολλύρια για τον οφθαλμό είναι η θεραπεία εκλογής. Το χαλαρό επιθήλιο πρέπει να αφαιρεθεί προτού αρχίσει η θεραπεία. Η θεραπεία αυτή πρέπει να συνεχιστεί για 3-6 μήνες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρτονο διάλυμα NaCl 5% αν κατά τη διάρκεια της θεραπείας με κολλύρια φυσιολογικών δακρύων υπάρξει ξανά υποτροπή στον επιθήλιο του κερατοειδούς.

Αν αυτά αποτύχουν, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα θεραπείας, όπως ειδικοί θεραπευτικοί φακοί επαφής ή ακόμη και φωτοθεραπευτική κερατεκτομή με excimer laser ( PTK ). Ειδικά σε περιπτώσεις δυστροφίας του κερατοειδούς, η PTK είναι η μέθοδος επιλογής. Άλλες μέθοδοι θεραπείας είναι η νύξη του τραύματος με βελόνα 25-gauge ή η απόξεση του επιθηλίου με ένα μαχαιρίδιο Beaver.

Οι υποτροπιάζουσες αποπτώσεις του κερατοειδικού επιθηλίου είναι συνήθως δύσκολο να θεραπευτούν, είναι χρόνιες και αρκετά ενοχλητικές τις περισσότερες φορές. Η επιτυχία της αντιμετώπισής τους έγκειται στη σωστή διάγνωση από τον οφθαλμίατρο και τη συμμόρφωση του ασθενούς προς τις οδηγίες του ιατρού του.

*Χειρούργος Οφθαλμίατρος,  επιστημονικός υπεύθυνος, οφθαλμολογικού  Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

 

 

 

 

Πηγή: Μyeye.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!