ΑΠΟΨΕΙΣ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;

Του Νικόλα Ζαννέττου*

Διαφαινόμενες εξελίξεις στη τη σκιά της ανταλλαγής επιστολών 

Δεν υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του κυπριακού στο ορατό μέλλον αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο AlphaNews.live υπό τη σκιά της ανταλλαγής επιστολών ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Η ανταλλαγή επιστολών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποστείλει περί τα τέλη Μαϊου επιστολή στον Ερσίν Τατάρ που περιελάμβανε αυτό που η ε/κ πλευρά ονομάζει «γενναία» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με σκοπό τη μείωση των εντάσεων και τη δημιουργία ενός κλίματος που εν τέλει θα οδηγήσει στην επανέναρξη συνομιλιών.

Ο Τ/κ ηγέτης απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γραπτώς την Τρίτη αναφέροντας πως τα ΜΟΕ που προτείνει έχουν μπει ξανά στο τραπέζι στο παρελθόν και δεν έγιναν αποδεκτά και πως για να υπάρξει προοπτική διαπραγματεύσεων θα πρέπει εκ των προτέρων να συμφωνηθεί η ισότητα των δύο μερών και το ισότιμο κατά την έκφραση του διεθνές καθεστώς.

Ο Τατάρ όμως δεν έμεινε μέχρι εκεί, επιφυλασσόμενος να αποστείλει στη συνέχεια ολοκληρωμένη πρόταση με προτάσεις για συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές σε συγκεκριμένους τομείς, που θα κινείται όμως στη λογική της «ισότητας» των δύο πλευρών.

Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Από πλευράς της κυπριακής διπλωματίας οι εκτιμήσεις λένε πως κανείς δεν πρέπει να αναμένει ουσία σε ότι αφορά το πεδίο του κυπριακού. Ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι διακρίνουν ενδείξεις που λένε ότι τα δύσκολα δεδομένα τόσο στα κατεχόμενα όσο και στην Τουρκία ενδέχεται να αναγκάσουν τους Τούρκους να μετριάσουν τουλάχιστον στο σύντομο μέλλον την επιθετική τους ρητορική. Αυτό γιατί επαναξιολογώντας την κατάσταση διαπιστώνουν πως αυτή η λογική δεν πάει ούτε την Τουρκία, ούτε και το ψευδοκράτος σε καλά μονοπάτια. Συνεπώς δεν αποκλείονται κάποιες αναπροσαρμογές σε ότι αφορά τις δημόσιες δηλώσεις.

Σε ότι αφορά τη θέση που πήρε η Άγκυρα μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα υπέρ των δύο κρατών, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως η Τουρκία έχει καταλήξει πως η θέση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από κανένα. Όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν απορρίψει τα περί λύσης δύο κρατών και ως εκ τούτου δύναται και εδώ να παρατηρηθούν διαφοροποιήσεις.

«Αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία θα κάνει κωλοτούμπα και θα επιστρέψει πίσω στη θέση που περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Θα μπορούσε όμως να τηρήσουν μια στάση που να επιτρέψει σε κατοπινό στάδιο την αναζωογόνηση των συζητήσεων. Όταν και εφόσον επαναρχίσει ένας διάλογος όμως, θα επιχειρούν με κάθε τρόπο εντός αυτής της συζήτησης ή διαπραγμάτευσης, να διολισθαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση εισάγοντας στοιχεία που οδηγούν εν τέλει σε τέτοιας μορφής λύση», μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.  

 

Προεδρικές εκλογές

Υπό αυτό το πρίσμα οι συζητήσεις που γίνονται στην ε/κ πλευρά σε σχέση με το πεδίο του κυπριακού, είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τις πιο πάνω δυσκολίες και οι θέσεις που κατατίθενται να μπορούν ρεαλιστικά να συμβάλουν στο να αρθεί το παρατεταμένο αδιέξοδο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.

*Ο Νικόλας Ζαννέττος είναι δημοσιογράφος στο Sigmalive ..

 

Με πληροφορίες από:  Cytoday.eu

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Infognomonpolitics.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *