Ο πολιτικός επιστήμονας του Κρεμλίνου είναι πεπεισμένος ότι σήμερα η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμα σε κρίση και προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση και η απώλεια εξουσίας, ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χρειάζεται μια μεγάλη δόση εξωτερικής υποστήριξης.

«Η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ, είχε θέμα τη μεταφορά των αμερικανικών βάσεων σε ελληνικό έδαφος με τη μορφή οικονομικής αποζημίωσης προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Soloveichik.

Ο ειδικός πιστεύει ότι η αμυντική εταιρική σχέση Ελλάδος-ΗΠΑ, σημαίνει για την Αθήνα, τακτικά «και άτοκα δάνεια» σε αντάλλαγμα της παραχώρησης  εδάφους για αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Και αυτή η κατάσταση θα θέσει πολύ μεγάλη «ψυχολογική πίεση» την Τουρκία και το καθεστώς του Ερντογάν.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ασκήσουν τεράστια ψυχολογική πίεση στις τουρκικές αρχές. Τους λένε δηλαδή «αν αγοράσετε πυραύλους και όπλα που κατασκευάζονται στη Ρωσία, τότε θα μεταφέρουμε την στρατιωτική μας βάση στους ορκισμένους εχθρούς του σημερινού τουρκικού καθεστώτος, στην Ελλάδα», κατέληξε ο Βλαντιμίρ Σολοβέιτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μια μερίδα που ανησυχεί για την στάση ου Λευκού Οίκου.

Στην ιστοσελίδα του γνωστού THINK TANK The Hill, αναφέρεται ότι η διακοπή των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας λόγω της προσφοράς ρωσικών συστημάτων πυραυλικής αεροπορικής άμυνας S-400, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική πολιτική διάσπαση στο μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας και Πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Βλαντιμίρ Σάπολολοφ είπε για το ίδιο θέμα ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν υποκρισία, προσπαθώντας να εξαναγκάσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400», καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Η ουσία της εκτίμησης του Ρώσου ειδικού συμβούλου για την Ελλάδα.

Πρόκειται για δηλώσεις που αφορούν ρωσική προπαγάνδα, ή για πολύ έγκυρες πληροφορίες που μεταφέρθηκαν από την τουρκική  πλευρά στην ρωσική, για να αναδειχθούν οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στον Ερντογάν;

Η Ελλάδα όπως και να έχει το ζήτημα, θα κοιτάξει το δικό της συμφέρον σαφέστατα και όχι το ρωσικό, τουρκικό, αμερικανικό ή οποιουδήποτε άλλου. Την ίδια στιγμή η Τουρκία απειλεί ξεκάθαρα την χώρα μας, ενώ καθημερινά τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τα νησιά μας.

Επίσης όπως  είχε δηλώσει πρόσφατα ο νυν υπουργός άμυνας κ. Αποστολάκης, αν η Ελλάδα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική περιπέτεια με τους γείτονες, θα πολεμήσει μόνη της!