ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ ΤΑΧΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Το ταχέως αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αποτελεί ανησυχία για την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα, δήλωσαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) την Παρασκευή μετά τις συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δεξαμενή σκέψης SIPRI εκτιμά ότι η Κίνα έχει ένα απόθεμα περίπου 350 πυρηνικών κεφαλών — ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Αλλά αναπτύσσεται γρήγορα και η χώρα θα μπορούσε να έχει 1.500 κεφαλές μέχρι το 2035, σύμφωνα με εκτίμηση του Πενταγώνου που δημοσιεύτηκε. τον Νοεμβριο.

Οι ανησυχίες για τη συσσώρευση αυξάνονται στη Δύση και οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν ότι η επέκταση χωρίς διαφάνεια ή ουσιαστικό διάλογο δημιουργεί ανησυχία για την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα.

Από την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 1964, η Κίνα αρκείται στο να διατηρεί ένα σχετικά μέτριο οπλοστάσιο και έχει υποστηρίξει ότι δεν θα είναι ποτέ η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μια σύγκρουση.

Όμως τα τελευταία χρόνια, υπό τον Πρόεδρο Xi Jinping, ξεκίνησε ένας τεράστιος στρατός

 

κίνηση εκσυγχρονισμού που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των πυρηνικών της όπλων για να αποτρέψει όχι μόνο τους εχθρούς, αλλά και να μπορεί να αντεπιτεθεί εάν αποτύχει η αποτροπή.

Τον Απρίλιο, οι υπουργοί Εξωτερικών από τις πλούσιες δημοκρατίες της G7 προειδοποίησαν επίσης για την επέκταση της πυρηνικής ικανότητας της Κίνας, προτρέποντας συζητήσεις στρατηγικού περιορισμού του κινδύνου με την Ουάσιγκτον και μεγαλύτερη διαφάνεια από τους ηγέτες του Πεκίνου. ο πυρηνικός βομβαρδισμός της Χιροσίμα στόχευσε και στη Ρωσία.

Καταδίκασαν την ανεύθυνη πυρηνική ρητορική της και χαρακτήρισαν επικίνδυνο και απαράδεκτο το σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Κατέκριναν επίσης τη διάδοση, προειδοποιώντας τη Βόρεια Κορέα για προκλητικές ενέργειες και προτρέποντας το Ιράν να σταματήσει τις πυρηνικές κλιμακώσεις.

Το έγγραφο είναι η πρώτη φορά που μια σύνοδος κορυφής της G7 παρήγαγε μια δήλωση ηγετών που επικεντρώνεται στον πυρηνικό αφοπλισμό, μια αντανάκλαση των προσπαθειών του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Fumio Kishida, ο οποίος κατάγεται από τη Χιροσίμα.

Προσπάθησε να προωθήσει το θέμα στην ατζέντα στις τριήμερες συνομιλίες και νωρίτερα οδήγησε τους ηγέτες γύρω από το μουσείο ειρήνης της Χιροσίμα, όπου αντιμετώπισαν στοιχεία για τα δεινά που προκλήθηκαν από την πυρηνική επίθεση των ΗΠΑ στις 6 Αυγούστου 1945.

Οι ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα με αμείωτη ασφάλεια για όλους, μια προειδοποίηση που υποδηλώνει τη δυσκολία επίτευξης προόδου στον πυρηνικό αφοπλισμό στο τρέχον παγκόσμιο κλίμα ασφάλειας.

Η επίτευξη του κόσμου που ελπίζουμε να δούμε απαιτεί μια παγκόσμια προσπάθεια για να μας οδηγήσει από τη σκληρή πραγματικότητα στο ιδανικό, όσο στενός κι αν είναι ο δρόμος, είπαν οι ηγέτες, χωρίς να προσφέρουν συγκεκριμένες δικές τους δεσμεύσεις.

Τρία μέλη της G7 – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία – διαθέτουν πυρηνικά όπλα και τα υπόλοιπα προστατεύονται από την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων με έδρα τη Γενεύη είπε ότι η σύνοδος κορυφής της G7 απέτυχε να προσφέρει ένα αξιόπιστο εναλλακτικό όραμα για την πρόοδο προς τον αφοπλισμό.

Είπε ότι τα σχέδια που εκπόνησαν οι ηγέτες δεν αντικατοπτρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής.

Πηγή: Directus.gr

Tag

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *