Breaking News
‘ΣΕΙΣΜΟΣ’ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΜΠΝΤΑΛΑ «ΦΥΛΑΚΙΣΕ» ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ! ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ!
Η WALL STREET JOURNAL ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠΕΞ, ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ NATO; ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΚΟΛΑΦΟΣ!
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ – ΕΞΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ: ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ
ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ LNG ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ
«ΝΑΙ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
GAZPROM: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ TURKSTAT ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ
ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ Η ΓΕΝΙΑ Ζ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ «ΑΠΟΔΡΑΣΗ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΟ ΣΠΙΡΑΛ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ «ΑΠΟΔΡΑΣΗ» ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΣΩ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ

Γράφει ο Κώστας Υφαντής*

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, και η αδυναμία του καθεστώτος Ερντογάν να την βγάλει από την περιδίνηση είναι προφανής και οφείλεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, σε έναν αυτοκτονικό συνδυασμό ιδεολογικών – πιο σωστά ιδεοληπτικών – εμμονών και βραχυπρόθεσμων πολιτικών αναγκαιοτήτων. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δεύτερες έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα των πρώτων.

Ένας φαύλος κύκλος, ένα αυτοκαταστροφικός μονοπάτι που η αφετηρία του βρίσκεται σε έναν λαϊκιστικό βολονταρισμό – εγγενές χαρακτηριστικό όλων των πολιτικών δυνάμεων με αυταρχικές αναφορές – όπου αρκεί η απόφαση να συγκρουστείς με τις αγορές για να τις «φοβίσει».

Στην πορεία, η ανάγκη για φθηνό χρήμα γίνεται – σε μια εκτός πραγματικότητας ανάλυση – όχι απλώς εργαλείο αλλά στόχος που συνδέεται με ένα βολικό αφήγημα που στοχοποιεί εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και τελικά καταλήγει όρος πολιτικής επιβίωσης.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, μια προσαρμογή στην πραγματικότητα της οικονομικής ορθοδοξίας δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κρίση θα συνεχιστεί. Τα 10 δισ. που υποσχέθηκαν τα ΗΑΕ δεν πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα και να ανακόψουν το σπιράλ θανάτου της λίρας. Όπως δεν το έκαναν οι συμφωνίες swap των τελευταίων ετών. Τα 15 δισ. του Κατάρ, τα 6 της Κίνας και τα 2 της Νότιας Κορέας εξαερώθηκαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έτσι και τώρα, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, η “υποστήριξη στρατηγικών επενδύσεων” θα μοιάζει ως λεηλασία σημαντικών αξιών.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι και όσες προβλέπουν – ή ακόμη χειρότερα εύχονται – κατάρρευση της Τουρκίας ως αποτέλεσμα της νομισματικής κρίσης μάλλον θα διαψευσθούν. Δεν υπάρχει χώρος εδώ για μια συστηματική συζήτηση. Το επείγον είναι να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της συγκυρίας στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Και εδώ, δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να είναι στόχος του τουρκικού αναθεωρητισμού και πιθανόν ελκυστική απόδραση από τα διλήμματα και τα αδιέξοδα που σταθεροποιούν την αντίληψη ότι η προοπτική μια εσωτερικής αλλαγής είναι περισσότερο από ποτέ απτή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιλογή κλιμάκωσης της έντασης δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο αλλά και παράγοντες του AKP που θα αρχίσουν ολοένα και περισσότερο να αυτονομούνται και να προωθούν σκληροπυρηνικές επιλογές. Η κρίση δεν είναι σίγουρα «ευλογία», αλλά μπορεί να αποδειχθεί «κατάρα».

*Ο Κώστας Υφαντής είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί στα πανεπιστήμια του Bradford, Portsmouth και ΕΚΠΑ. Επίσης, ήταν Επισκέπτης Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Michigan, Ann Arbor (USIA Visiting Scholar 1998), Harvard (Fulbright Visiting Scholar 2002), LSE (Senior Research Fellow 2009) και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Seoul (2016). Την περίοδο 2012-2020 διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021, 00:00

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *