ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ ανακοίνωσαν ορισμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της τεχνητής νοημοσύνης στη Γαλλία και την Ευρώπη, λέγοντας ότι το μπλοκ «πρέπει να μάθει να καινοτομεί πριν από τη ρύθμιση».

Μιλώντας στο VivaTech, τη μεγαλύτερη εκδήλωση τεχνολογίας στην Ευρώπη, η οποία συγκέντρωσε περισσότερες από 11.000 νεοφυείς επιχειρήσεις και προσέλκυσε 150.000 επισκέπτες, ο Λεμέρ απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού λήθαργου- πρέπει να αφυπνιστεί. Η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτές που θα μας επιτρέψουν να αναζωογονήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία και να αφυπνίσουμε την παραγωγικότητά μας», δήλωσε ο Λεμέρ.

Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να μάθει να καινοτομεί πριν από τη ρύθμιση […] Πρέπει να ανακαλύψει ξανά τη γεύση του ρίσκου».

Είπε ότι το ύψιστο καθήκον για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι να σχεδιάσει έναν «νόμο απλούστευσης των υφιστάμενων κανόνων και οδηγιών για τον εξορθολογισμό της ζωής των επιχειρηματιών».

Όπως έχει αναφέρει το Euractiv, οι υπουργοί Οικονομίας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας δεσμεύτηκαν ήδη τον Απρίλιο για έναν τέτοιο ευρωπαϊκό νόμο.

Ο Λεμέρ υποστήριξε επίσης ότι μια άλλη πρόκληση που έχει μπροστά του το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι αυτή των ταλέντων.

Εκπαίδευση ειδικών σε θέματα ΤΝ

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της βιομηχανίας της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατάρτισης ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης μέσω εννέα «συστάδων αριστείας».

Στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευμένων επαγγελματιών από 40.000 σε 100.000 ετησίως.

Οι εννέα συστάδες γαλλικών πανεπιστημίων ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (22 Μαΐου) ως νικητές μιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη Γαλλία 2030, το γαλλικό επενδυτικό σχέδιο ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε ακόμα ότι η Γαλλία θα ιδρύσει ένα νέο επενδυτικό ταμείο για τη στήριξη υποχρηματοδοτούμενων τομέων που συνδέονται στενά με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως τα ηλεκτρονικά τσιπ και το cloud computing.

Το ταμείο θα υποστηριχθεί κατά 25% με δημόσιο χρήμα από το γαλλικό κράτος, αλλά το πλήρες ποσό δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.

Ο Μακρόν ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και να «ξεκινήσουν από μια γαλλογερμανική πρωτοβουλία».

Ομοίως, ο Λεμέρ επισήμανε ότι η προώθηση ενός οικοσυστήματος AI στην Ευρώπη χρειάζεται χρηματοδότηση.

«Ξεκινώντας από αύριο, θα συναντηθώ με τον Γερμανό ομόλογό μου για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών», δήλωσε. Μέχρι τώρα, μια τέτοια πρωτοβουλία έχει συζητηθεί εκτενώς, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί πλήρως.

Για την ενίσχυση της υπολογιστικής ισχύος για την ΤΝ, ο Λεμέρ επανέλαβε το σχέδιο του Μακρόν για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης κέντρων δεδομένων (data centres) απλουστεύοντας την πρόσβαση σε κατάλληλο χώρο και τις κανονιστικές διαδικασίες.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *