Breaking News
Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΓΙΑΤΙ Ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ; ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Ή ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚOΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜOΣ ΦΑΡΜAΚΩΝ ΘΑ EΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΣΠEΤΣΕΣ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛEΑ 22ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕIΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝIΑ 26ΧΡΟΝΟΥ
ΣΥΝΑΓΕΡΜOΣ ΣΤΗΝ ΑΓIΑ ΠΕΤΡΟYΠΟΛΗ – AΝΔΡΑΣ ΚΡΑΤAΕΙ ΟΜHΡΟΥΣ EΞΙ ΠΑΙΔΙA
ΓΕΡΜΑΝΙΚOΣ ΤYΠΟΣ: ΤΙ ΚΡYΒΕΤΑΙ ΠIΣΩ ΑΠO ΤΗ ΝEΑ ΑΓAΠΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓAΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΑΕ: ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
HΠΑ: ΤΙ ΟΔHΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓH ΣΤAΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒIΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣIΑΣ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: LOCKDOWN 28 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ – ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ
ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΣΑΡΚΟΖI Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝΕΚΡOΣ 32ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ – ΔΕΝ ΠΡOΛΑΒΕ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕI ΣΕ ΜΕΘ
ΛΙΒYΗ: ΟΡΓH ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ EΛΕΓΧΟ YΠΟΠΤΟΥ ΠΛΟIΟΥ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΑΙΘΙΟΠIΑ: Η ΣYΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΤΙΓΚΡAΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕI ΣΤΟ Σ.Α ΤΟΥ ΟΗΕ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ ΕΡΙΞΑΝ ΠΥΡΑΥΛΟ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ARAMCO
Η ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
OΤΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ «ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΝΕΑ», Ο ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ
H Ε.Ε ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΝΙΚΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΠΗΡΕ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ
ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΑΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ “ΔΙΧΑΖΕΙ” ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Tου Βασίλη Στοϊλόπουλου*

Τον περασμένο Μάρτιο, κι ενώ η Τουρκία προσπαθούσε να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα προωθώντας χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο, το ΚΚΕ εξέδωσε μια διακήρυξη «σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα των προσφύγων και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση». Στην Ελλάδα η διακήρυξη με τις γνωστές θέσεις του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Προκάλεσε όμως το ενδιαφέρον και την όχι και τόσο φιλική αντίδραση του «αδελφού» κομμουνιστικού κόμματος της Γερμανίας, του KPD (Kommunistische Partei Deutschlands), το οποίο μέσα από την ιστορική του εφημερίδα «Die Rote Fahne» επέκρινε τη διακήρυξη παρουσιάζοντας μάλιστα και εντελώς διαφορετικές θέσεις για το μεταναστευτικό από αυτές του ΚΚΕ. Θέσεις που όχι μόνο τοποθετούν το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, των εργασιακών σχέσεων, της εθνικής αυτοδιάθεσης, του δημογραφικού και του ιμπεριαλισμού, αλλά και που υπερασπίζονται με έναν ξεκάθαρα «εθνοκεντρικό» τρόπο τα συμφέροντα του εργαζόμενου γερμανικού λαού που θίγονται από τη μαζική μετανάστευση. 

Το σχετικό δημοσίευμα στην Die Rote Fahne

                                                

«Πλημμελής ανάλυση» και «άγνοια της συνολικής εικόνας».

 
Η κριτική των Γερμανών Αριστερών στο ΚΚΕ για «άγνοια της συνολικής εικόνας» στο μεταναστευτικό και για «πλημμελή ανάλυση» του θέματος μπορεί να  θυμίζει σε κάποιους αριστερή φρασεολογία που έρχεται από το παρελθόν. Όμως, είναι γεγονός ότι στη διακήρυξη του ΚΚΕ δεν υπάρχει σχεδόν καμία διάκριση μεταξύ προσφυγικού και μαζικής μετανάστευσης, δεν γίνεται καμιά αναφορά στις ιστορικές αιτίες της μετανάστευσης και – αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τους Γερμανούς – ούτε στις συνέπειες που έχει η ανεξέλεγκτη μετανάστευση για τη Γερμανία σαν βασική «χώρα – στόχος». Και αυτό γιατί, όπως τονίζεται στο κείμενο, για το ΚΚΕ «απλά το πρόβλημα τελειώνει στα δικά του σύνορα.» 

Δεν παραλείπει μάλιστα να υπενθυμίσει ότι μεταξύ των μεταναστών που προκαλούσαν επεισόδια στα ελληνικά σύνορα «δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου Σύριοι», αλλά «μισθοφόροι και κυνηγοί κεφαλών του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και των Αράβων ολιγαρχών που ηττήθηκαν στρατιωτικά στη Συρία και στη συνέχεια εγκαταλείφτηκαν από τους κυρίους τους.»

 

Η μετανάστευση ως «γεωπολιτική του ιμπεριαλισμού»

Το πιο σημαντικό όμως σημείο κριτικής που ασκείται στο ΚΚΕ είναι πως αυτό δεν κατανοεί ότι «η μαζική μετανάστευση είναι η γεωπολιτική του ιμπεριαλισμού», ο οποίος προσπαθεί να συγκαλύψει τους γεωστρατηγικούς του στόχους συνδυάζοντας «ανεξάρτητα μεταξύ τους θέματα ασύλου, προσφυγικού και μαζικής μετανάστευσης». Και ότι η αναγκαία βοήθεια στα θύματα του ιμπεριαλισμού «δεν δίνεται μέσα από τη μαζική μετανάστευση σε μακρινές χώρες, αλλά με βοήθεια και ανοικοδόμηση επί τόπου στις θιγόμενες περιοχές», όπου «θα μπορούσαν να βοηθηθούν 100 φορές περισσότεροι άνθρωποι». 

Εντυπωσιακή είναι επίσης και η διαπίστωση του KPD ότι «τελευταία προσθήκη σε αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική» αποτελεί το πολυδιαφημιζόμενο «Σύμφωνο για την Μετανάστευση» του ΟΗΕ. Ένα σύμφωνο που έγινε αποδεκτό επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, το επικροτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη το εφαρμόζει απαρέγκλιτα, παρότι νομικά μη δεσμευτικό και ορατό τον κίνδυνο της πληθυσμιακής αλλοίωσης.

 

Πρώτα η γερμανική εργατική τάξη

Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως είναι που οι συντάκτες της «Rote Fahne» τολμούν να δώσουν ένα καθαρά «εθνικό στίγμα» στο μεταναστευτικό ζήτημα επικρίνοντας μάλιστα το ΚΚΕ επειδή αποκρύπτει το γεγονός ότι «οι μετανάστες πλημμυρίζουν τη Γερμανία μόνο επειδή εκεί το κεφάλαιο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, έχει ανοίξει διάπλατα τα κοινωνικά συστήματα στους αλλοδαπούς και η πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους είναι μερικές φορές ευκολότερη για τους αλλοδαπούς απ’ ότι στους Γερμανούς.» Και είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσο «εθνοκεντρικά» στηρίζουν την γερμανική εργατική τάξη: «Η Γερμανία θεωρείται στο εξωτερικό συχνά ως «πλούσια χώρα», συχνά όμως παραβλέπεται το γεγονός ότι η ίδια η γερμανική εργατική τάξη υποφέρει. Ανεργία, φτηνές θέσεις εργασίας, έλλειψη στέγασης, παιδιά που πρέπει να τρέφονται σε συσσίτια, ηλικιωμένοι που αναζητούν τροφή στα σκουπίδια, όλα αυτά τα φαινόμενα αποτελούν μέρος της καθημερινής καπιταλιστικής ζωής και στη Γερμανία.» Θεωρούν μάλιστα τους μετανάστες «εφεδρικό στρατό χαμηλόμισθων» στην υπηρεσία του κεφαλαίου, όταν «η ταξική πάλη στη Γερμανία κλιμακώνεται από την πίεση στους μισθούς», «τα ιστορικά επιτεύγματα του εργατικού κινήματος αναθεωρούνται» και οι φορολογούμενοι είναι αυτοί που «πρέπει να πληρώσουν το κόστος της μαζικής μετανάστευσης». 

 

Η μετανάστευση ως «αποσταθεροποιητικός παράγοντας» της Ευρώπης.

Τέλος, προχωρώντας ακόμη παραπέρα στην κριτική στο ΚΚΕ προειδοποιούν ότι η μετανάστευση «αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα με ευρύτατες συνέπειες», καθώς «η αποσταθεροποίηση της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν συμβάλλει ούτε στο ελάχιστο στην επίλυση των παγκοσμίων προβλημάτων. Αντίθετα, η μαζική μετανάστευση κλιμακώνει τη διεθνή κατάσταση και μετατοπίζει την ισορροπία ισχύος υπέρ του ιμπεριαλισμού. Αποσταθεροποίηση και δημογραφική καταστολή συμβάλλουν τελικά στην αποσύνθεση της αστικής δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Δεν έγινε γνωστό αν το ΚΚΕ απάντησε στο δημοσίευμα των Γερμανών «συντρόφων» του με τις «αιρετικές» απόψεις. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι αν την ώρα που η μετανάστευση σημαίνει γεωπολιτικός ιμπεριαλισμός και φτηνή εργασία το κατά τ’ άλλα φιλομεταναστευτικό ΚΚΕ είναι όντως σε θέση να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της ελληνικής εργατικής τάξης. Ή αν αναζητεί και αυτό στους «προλεταριοποιημένους» μετανάστες απλά τους μελλοντικούς του οπαδούς.

 

*Ο Βασίλης Στοϊλόπουλος γεννήθηκε το 1956 στην Κρηνίδα Σερρών. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1984 και συνέχισε με μαθήματα στην Οργάνωση Επιχειρήσεων και τον Προγραμματισμό. Το 1990, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές του με θέμα “Προστασία του περιβάλλοντος και τεχνικές για τη προστασία του” στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Το 1992 – 1995ολοκλήρωσε το Προδίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 έως σήμερα, εργάζεται στη ΜΟΔ Α.Ε. αποσπασμένος στην ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ με αρμοδιότητα στη ΔΣΑ: Χρηματοδότηση – παρακολούθηση έργων Ταμείου Συνοχής, Ομάδες εργασίας, Πολιτική Προστασία, Θεσμοί, Καταγγελίες, Εκπόνηση και παρακολούθηση δεκάδων μελετών–οδηγών-εκθέσεων σε θέματα ΔΣΑΥπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου Μονάχου, εκδότης του περιοδικού «ΟΙΣΤΡΟΣ» Μονάχου και Πρόεδρος του Συλλόγου για τη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού Μονάχου. Από το 1997 έως σήμερα, είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΆΡΔΗΝ.Διετέλεσε για πέντε χρόνια μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΔΣΑ. Από το 1995 ως σήμερα, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε δεκάδες συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες κ.λπ. για θέματα ΔΣΑ. Από το 1992, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα μεταξύ των οποίων πολλά για περιβαλλοντικά θέματα. Τέλος, από το 2016 έως σήμερα, είναι μέλος του Κινήματος ΑΡΔΗΝ.

 

(Το άρθρο εκφράζει  αποκλειστικα προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

 

Πηγή: Ardin-rixi.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *