ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΑ ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟΓΧΟΛΜΗ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

Γράφει  ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Έντονη κινητικότητα εμφανίζει η Βρετανική διπλωματία και στην περιοχή της Σκανδιναβικής χερσονήσου με την 24ωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις πρωτεύουσες των δύο υποψηφίων κρατών για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο/ΝΑΤΟ ,με την  επίσημη υποβολή των δύο αιτημάτων για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίας οι οποίες φέρεται  ότι  θα κινηθούν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς από την Ατλαντική Συμμαχία.(το πολύ σε 6-7 μήνες να έχουν ολοκληρωθεί)

 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ΜπόριςΤζόνσον  υπέγραψε  με τις πρωθυπουργούς της Σουηδίας και Φινλανδίας Μαγκντανέλα Άντερσον και Σάνα Μάρίν   δυο παρεμφερείς συμφωνίες πλήρους ενεργοποίησης της Μ. Βρετανίας σε περίπτωση Ρωσικών προκλητικών , επιθετικών ως και αποσταθεροποιητικών κινήσεων. Μεταξύ άλλων  σχετικό κείμενο αναφέρει :

‘Η Δημοκρατία της Φινλανδίας/ το Βασίλειο της  Σουηδίας  και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας επαναλαμβάνουν την κοινή επιθυμία για ολοένα βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας  για οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε τις αρχές της Ευρωπαϊκής τάξης  και ασφάλειας.

 *Υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη, επιθυμούμε να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και να ενισχύσουμε την αμοιβαία αλληλεγγύη μας. Θα βασιστούμε στην τρέχουσα, καθιερωμένη συνεργασία μας και θα εργαστούμε μαζί για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις δυνατότητές μας.

 *Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να συμμετάσχει σοβαρά σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

* Αυξάνουμε την υποστήριξη για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων, και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς στην ανοικοδόμηση της χώρας τους όταν τελειώσει η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.

 Η Φινλανδία/Σουηδία  χαιρετίζει την ισχυρή δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανικών στρατευμάτων στην Εσθονία ως μέρος της παρουσίας του ΝΑΤΟ και της Κοινής Εκστρατευτικής Δύναμης υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, της οποίας η Φινλανδία/Σουηδία  είναι αφοσιωμένο μέλος.

 *Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακλόνητο στη δέσμευσή του στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ. Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει τον ρόλο της Φινλανδίας/Σουηδίας  στην παροχή ασφάλειας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, στη Βόρεια Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ακράδαντα ότι, όταν  η Φινλανδία/Σουηδία  αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα συνεισφέρει στην ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού.

 *Η Φινλανδία/Σουηδία  και το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζονται κοινά συμφέροντα ασφάλειας και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει τη Φινλανδία/Σουηδία  στις προσπάθειές της με κάθε απαραίτητο μέσο. Επιβεβαιώσαμε ότι, εάν οποιαδήποτε χώρα υποστεί καταστροφή ή επίθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία/Σουηδία , κατόπιν αιτήματος της πληγείσας χώρας, θα βοηθήσουν το ένα το άλλο με διάφορους τρόπους, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται στρατιωτικά μέσα. Αυτή η συνεργασία θα παραμείνει πλήρως σύμφωνη με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας κάθε χώρας και έχει σχεδιαστεί για να συμπληρώσει και όχι να αντικαταστήσει την υπάρχουσα Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική συνεργασία

. *Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία θα εντείνουν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους, μεταξύ άλλων για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και δραστηριοτήτων επιρροής. Η ανταλλαγή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας πληροφοριών, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και στην προστασία των ζωτικών υποδομών. Και οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την κοινή επίγνωση της κατάστασης, την ενίσχυση της προστασίας δεδομένων και την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο. Θα διατηρούμε τακτικές διμερείς διαβουλεύσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας/Σουηδίας.

 *Η μακροχρόνια και ισχυρή αμυντική σχέση Βρετανίας-Φινλανδίας/Σουηδίας  συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βόρεια Ευρώπη. Η διμερής αμυντική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Φινλανδίας/Σουηδία  βασίζεται στον Διακανονισμό Πλαίσιο, που υπογράφηκε το 2016. Θα το ενημερώσουμε προκειμένου να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και θα λάβουμε υπόψη τις αλλαγές στο περιβάλλον ασφαλείας.

Παρόμοιες συμφωνίες έχει υπογράψει στο  πρόσφατο παρελθόν ο Τζόνσον με τους ηγέτες της Πολωνίας και των Βαλτικών κρατών. Επίσης η Μ.Βρετανία θα συνεργαστεί μ τη Σουηδία και την Φινλανδία στην ασφάλεια του στρατηγικής σημασίας νησιωτικού συμπλέγματος των νησιών Άλαντ της Φινλανδίας,καθώς και στα γειτονικά Σουηδικά νησιά(Γκότλαντ κα).

Στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε χθες  η σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της G7  , με την Βρετανή υπεξ Λιζ Τρας να επισημαίνει ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη της οργάνωσης να στείλουν πιο πολλά όπλα στην Ουκρανία, ως και να επιβάλουν  επιπρόσθετες κυρώσεις  στη Ρωσία.

Τέλος στο γνωστό θέρετρο του Βαισενχάους στη Βαλτική (κοντά στο Αμβούργο) η υπεξ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ φιλοξένησε χθες τους ομολόγους της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα και της Μολδαβίας Νικολάε Ποπέσκου, με τους οποίους συζήτησε θέματα ασφάλειας στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς και το λεπτεπίλεπτο θέμα της Υπερδνειστερίας.

*O Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

 

 

 

 

 

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *