ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΤΑΜΙ” ΓΕΜΙΣΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Στη Στοκχόλμη, προσκεκλημένοι του «Εύξεινου Πόντου», βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο οι πρωταγωνιστές της δραματικής σειράς «Το κόκκινο ποτάμι» και ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, Χάρης Τσιρκινίδης. Το τηλεοπτικό φαινόμενο της σεζόν προκαλεί το ενδιαφέρον και εκτός Ελλάδας, την ώρα που το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυριακίδη είναι ήδη στη 10η έκδοσή του.

Η αίθουσα του συλλόγου γέμισε ασφυκτικά. Το παρών έδωσαν και ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας και ο πρέσβης της Ελλάδας Ανδρέας Φρυγανάς.

«Όλοι μπορούμε να πάμε στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, να δούμε τα χώματα των προγόνων μας. Για τους Πόντιους, όμως, αυτό είναι δύσκολο. Για τους Πόντιους ιδιαίτερη πατρίδα τους είναι οι χοροί τους, τα τραγούδια τους, οι θύμησες τους, η ιστορία τους. Και το βιβλίο του κ. Τσιρκινίδη είναι ένα κομμάτι αυτής το οποίο μας έδωσε κάτι που έλειπε, μια μεταφορά σε τηλεοπτική σειρά, σε εικόνα, και όλοι γνωρίζουμε την δύναμη της εικόνας», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία.

Τόσο για το βιβλίο όσο και για την τηλεοπτική σειρά μίλησαν ο Ιωάννης Παπαζήσης και η Αναστασία Παντούση, ενώ για τον Χάρη Τσιρκινίδη μίλησε ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης.


(Φωτ.: grekerisverige.se)

«Βαθιά συγκινημένος» δήλωσε ο συγγραφέας, ο οποίος σημείωσε ότι ο ελληνισμός του εξωτερικού θα αναγκάσει τους Έλληνες του εσωτερικού να πάρουν τη θέση που έπρεπε τόσο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, όσο και για τα άλλα θύματα. «Μια τυφλωμένη Παιδεία από το 1922 μέχρι σήμερα δεν κατάλαβε τίποτα, δεν ερεύνησε τίποτα και μιλάει μόνο για τη Γενοκτονία, και μιλάει μόνο για τους 350.000 όταν συνολικά σκοτώθηκαν πάνω από 1,6 εκατ. Οι υπόλοιποι δεν ήταν Έλληνες;», διερωτήθηκε ο Χάρης Τσιρκινίδης.

Με ρίζες από τη Σμύρνη και την Πέργαμο, ο μητροπολίτης Κλεόπας τόνισε ότι η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου Το κόκκινο ποτάμι σκορπά ρίγη συγκίνησης, ενώ απευθυνόμενος στα παιδιά που ήταν ντυμένα με τις ποντιακές φορεσιές σημείωσε ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή του ποντιακού ελληνισμού. «Υπάρχει μέλλον και είναι αυτά τα παιδιά. Κοιτάζοντάς τα, βλέπουμε την ιστορία μας», πρόσθεσε.


(Φωτ.: grekerisverige.se)

Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχόλμης, ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση χορών του Πόντου από τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της Μάρθας Μανωηλίδου και της Μαριάννας Χαρπαντίδου. Ποντιακή λύρα έπαιξε ο Μπάμπης Ξανθόπουλος και νταούλι ο Νίκος Χατζηδαυιτίδης.

Πηγή: Pontos-news.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *