ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε εντολή στην κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Nexperia να πουλήσει τουλάχιστον το 86% του εργοστασίου Newport Wafer Fab που απέκτησε πέρυσι, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.

Έπειτα από μια μακροχρόνια κυβερνητική αναθεώρηση βάσει του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας και Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου του 2021, ο οποίος διερεύνησε την εξαγορά του εργοστασίου από την ολλανδική εταιρεία Nexperia, τώρα θυγατρική της Wingtech Technology, κινεζικής παραγωγού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής (BEIS) ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι πιστεύει ότι ο έλεγχος της Nexperia του εργοστασίου στην πόλη Νιούπορτ της Ουαλίας διακινδύνευε τη διαρροή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην Κίνα από την παραγωγή σύνθετων ημιαγωγών στο εργοστάσιο και ότι τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις δυνατότητες του Η.Β.

«Καλωσορίζουμε το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», έγραψε στο Twitter η υπουργός Επιχειρήσεων Γκραν Σαπς. «Αλλά όπου εντοπίσαμε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά».

Η αναθεώρηση, που ξεκίνησε τον Μάιο, εξέτασε την εξαγορά του Ιουλίου 2021 αναδρομικά, αφού οι υπουργοί επισήμαναν ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τους δεσμούς της Wingtech που είναι εισηγμένη στη Σαγκάη με το κινεζικό κράτος και εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης τσιπ.

Η Newport Wafer Fab είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλακών πυριτίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μικροσκοπικό συστατικό που εξάγεται στην Ασία και ενσωματώνεται σε τσιπ ή ημιαγωγούς. Αυτά χρησιμοποιούνται αργότερα σε μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, από τηλέφωνα και οικιακές συσκευές μέχρι αυτοκίνητα.

Η Nexperia σχεδιάζει ήδη να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Απέρριψε τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και επεσήμανε ότι δύο προηγούμενες αναθεωρήσεις ασφαλείας δεν είχαν βρει τέτοιο κίνδυνο. «Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Nexperia U.K. Toni Versluijs σε μια δήλωση.

«Η απόφαση είναι λανθασμένη και θα κάνουμε έκκληση για την ανατροπή αυτής της εντολής εκποίησης για να προστατεύσουμε τις περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στο Νιούπορτ», πρόσθεσε.

Αλλά η Alicia Kearns, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, χαιρέτισε τη διάταξη, με τον συντηρητικό βουλευτή να υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διασφαλίσει ότι τα στρατηγικά του περιουσιακά στοιχεία δεν θα πέσουν «στα χέρια αυταρχικών δυνάμεων για χάρη της βραχυπρόθεσμης προόδου. ”

«Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα ανακουφιστούν που δεν παραδίδουμε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας σε μια εταιρεία με καλά τεκμηριωμένες διασυνδέσεις με το κινεζικό κράτος», είπε. «Αυτή η απόφαση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή της υλοποίησης πολιτικών που ενισχύουν τη βρετανική εθνική ασφάλεια και προστατεύουν τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και έρευνας μας από το να πέσουν στα χέρια των ανταγωνιστών μας».

Η Nexperia αρνήθηκε ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κίνας. Δύο από τα 13 μέλη της εκτελεστικής ομάδας διαχείρισης της, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της, είναι Κινέζοι, με τα υπόλοιπα να έχουν αμερικανικά, καναδικά ή ευρωπαϊκά διαβατήρια.

Τον Σεπτέμβριο, και εν μέσω εικασιών ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να ζητήσει από τη Nexperia να μειώσει σημαντικά την ιδιοκτησία της στην εταιρεία, προέκυψε ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της Newport Wafer Fab, Drew Nelson, είχε συνεργαστεί με τον όμιλο ιδιωτικών μετοχών Palladian Investment Partners για να προσπαθήσει να αγοράσει τον ημιαγωγό. φυτέψτε πίσω. Η Nexperia αντέδρασε ενάντια σε αυτήν την προοπτική.

Πηγή: Directus.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *