ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥΣ

Οι Ευρωπαίοι δικαστές αρνήθηκαν την Τετάρτη (3 Αυγούστου) να εκδώσουν απόφαση έκτακτης ανάγκης σχετικά με τη διατήρηση της υποστήριξης της ζωής ενός αγοριού από τη Βρετανία μετά από αίτημα των γονέων του, καθώς δίνουν μια απελπισμένη νομική μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή ενάντια στις συμβουλές των ιατρών.

Η υποστήριξη ζωής του Άρτσι Μπάτερσμπι στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου επρόκειτο να λήξει στις 11:00 π.μ. (10:00 GMT) την Τετάρτη.

Όμως οι γονείς του 12χρονου είχαν ζητήσει μια ύστατη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Το ΕΔΑΔ που εδρεύει στο Στρασβούργο ανέφερε ωστόσο σε ανακοίνωσή του ότι «το Δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να μην εκδώσει το αιτούμενο προσωρινό μέτρο».

Είπε ότι η αίτηση ήταν «απαράδεκτη» και ότι τέτοιου είδους αιτήματα γίνονται δεκτά μόνο σε «εξαιρετική βάση».

Η μητέρα του Άρτσι, Χόλι Ντανς, καταδίκασε σε δήλωσή της αυτή τη «σπαρακτική εξέλιξη», ενώ ορκίστηκε: «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δικαίωμα του Άρτσι να ζήσει».

«Πρέπει τώρα να αγωνιστούμε για να δούμε αν μπορούμε να τον βγάλουμε από εδώ για να έχει έναν αξιοπρεπή θάνατο σε έναν ξενώνα, είναι απλά άδικο», δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο.

Το διοικητικό συμβούλιο του Βασιλικού Νοσοκομείου του Λονδίνου όπου νοσηλεύεται ο Άρτσι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι δεν θα προβεί σε καμία αλλαγή στη φροντίδα του Άρτσι «μέχρι να επιλυθούν τα εκκρεμή νομικά ζητήματα».

Η μητέρα του Άρτσι βρήκε τον γιο της αναίσθητο στο σπίτι τον Απρίλιο με ενδείξεις ότι είχε τοποθετήσει μια περίδεση στο κεφάλι του, πιθανώς μετά τη συμμετοχή του σε μια διαδικτυακή πρόκληση ασφυξίας.

Οι γονείς του θέλουν να μεταφέρουν τον Άρτσι στο εξωτερικό για θεραπεία.

«Αν αυτή η χώρα δεν μπορεί να τον θεραπεύσει ή δεν είναι πρόθυμη να τον θεραπεύσει, πού είναι το κακό να του επιτρέψουμε να πάει σε άλλη χώρα;» δήλωσε η Ντάνς στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο πριν το ΕΔΑΔ εκδώσει τη δήλωσή του.

«Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι το πικρό τέλος. Αυτός είναι λοιπόν ο δρόμος προς τα εμπρός σε αυτή τη χώρα, μας επιτρέπεται να εκτελούμε παιδιά επειδή έχουν αναπηρίες; Τι θα επακολουθήσει;» πρόσθεσε.

Τα βρετανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι ο τερματισμός της θεραπείας διατήρησης της ζωής του Άρτσι ήταν προς το συμφέρον του, καθώς οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι νεκρός από το εγκεφαλικό στέλεχος.

Επί του παρόντος διατηρείται στη ζωή μέσω μιας σειράς ιατρικών παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων της παροχής οξυγόνου και των φαρμακευτικών θεραπειών.

 

 

Σειρά υποθέσεων

Ο Άρτσι επρόκειτο να δεχτεί την διακοπή υποστήριξης της ζωής του το απόγευμα της Δευτέρας, αφού οι γονείς του απέτυχαν σε μια εγχώρια νομική προσπάθεια να σταματήσουν την κίνηση αυτή.

Όμως το Εφετείο τους χορήγησε ακρόαση τη Δευτέρα, αφού η κυβέρνηση προέτρεψε τους δικαστές να εξετάσουν την αίτηση των γονέων του στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Η επιτροπή του ΟΗΕ είχε ζητήσει τη συνέχιση της θεραπείας όσο εξέταζε την υπόθεση.

Οι εφέτες δικαστές έκριναν ότι το αίτημα του ΟΗΕ δεν ήταν εκτελεστήριο και αρνήθηκαν την άδεια να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά χορήγησαν αναβολή μέχρι την Τρίτη.

Αντ’ αυτού, οι γονείς του κατέθεσαν αίτηση απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο για την εξέταση του αιτήματος του ΟΗΕ.

Η προθεσμία της Τρίτης ήρθε και έφυγε καθώς το ανώτατο δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσαν ότι «συμπάσχουν πολύ» με τους γονείς του Άρτσι, αλλά απέρριψαν την προσφυγή τους λέγοντας ότι «δεν υπάρχει προοπτική ουσιαστικής ανάκαμψης».

Η προγραμματισμένη απόσυρση της θεραπείας από το νοσοκομείο παρατάθηκε και πάλι μετά την κατάθεση της προσφυγής στο ΕΔΑΔ.

Η υπόθεση είναι η τελευταία από μια σειρά υποθέσεων που έχουν φέρει αντιμέτωπους τους γονείς με το δικαστικό σύστημα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανίας.

Μετά από μια έντονα φορτισμένη μάχη μεταξύ του νοσοκομείου και των γονέων του, ο 23 μηνών Άλφι Έβανς πέθανε τον Απρίλιο του 2018, όταν οι γιατροί στο Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία, απέσυραν την υποστήριξη ζωής.

Οι γονείς του, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη του Πάπα Φραγκίσκου, ήθελαν να τον μεταφέρουν σε κλινική στη Ρώμη, αλλά έχασαν την τελική προσφυγή στο δικαστήριο λίγες ημέρες πριν πεθάνει.

Ο Τσάρλι Γκάρντ, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2016 με μια σπάνια μορφή μιτοχονδριακής νόσου που προκαλεί προοδευτική μυϊκή αδυναμία, πέθανε μία εβδομάδα πριν από τα πρώτα του γενέθλια, αφού οι γιατροί απέσυραν τη μηχανική υποστήριξη.

Οι γονείς του είχαν δώσει μια πεντάμηνη νομική μάχη για να τον μεταφέρουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για πειραματική θεραπεία.

Η περίπτωσή του προκάλεσε ευρεία συμπάθεια, μεταξύ άλλων από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πάπα Φραγκίσκο, ενώ 350.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια αίτηση που απαιτούσε να του επιτραπεί να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Aπό: EURACTIV.com with AFP | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

Photo:Οι γονείς του 12χρονου είχαν ζητήσει μια ύστατη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να τον κρατήσουν στη ζωή. [EPA-EFE/ANDY RAIN]

 

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *