ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚO ΤEΧΝΑΣΜΑ ΕΡΝΤΟΓAΝ, Η ΣΤAΣΗ ΤΗΣ ΑΘHΝΑΣ ΚΑΙ Η «ΣΦHΝΑ» ΙΜAΜΟΓΛΟΥ

Η κυβέρνηση συντονισμένα και με καθαρές διατυπώσεις φρόντισε να αποκαταστήσει το φόντο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν με ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, θέλησε να προσθέσει μια συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα στο περιεχόμενο των ελληνικών μηνυμάτων υπήρχε και η υπενθύμιση της Αθήνας προς την Άγκυρα των κόκκινων γραμμών καθώς επίσης της ελληνικής ετοιμότητας για την προάσπισή τους τόσο διπλωματικά όσο και επί του πεδίου.

Το χαρτί άλλωστε του ελληνοτουρκικού διαλόγου και δη στο ανώτατο επίπεδο, προσφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν έναν αντιπερισπασμό από μια συγκυρία την οποία φορτίζουν με ένταση τα απανωτά κρούσματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Τόσο με την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, όσο και το κατά συρροήν ξεστράτισμα των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο, που ενεργοποίησε για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες τα αντίμετρα τηςελληνικής διπλωματίας με την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Γι’αυτό και στη διάγνωση για αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας εκπέμφθηκε καταρχάς ένα αυστηρό μήνυμα από τον εξ ’απορρήτων του πρωθυπουργού: «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ένταση», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτηςκαι ξεκαθάρισε προς την απέναντι πλευρά: «Είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου, εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι ισχυρός επιχειρησιακά. Και στο πεδίο και στη διπλωματία είμαστε εξαιρετικά ισχυροί».

Το πρωινό σήμα στο οποίο ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε τις πρακτικές δυσκολίες, που με τα παρόντα δεδομένα, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση ενός ραντεβού των δυο ηγετών, αναβάθμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς από το CNN Greece δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη σκοπιμότητα που υποκρύπτει η προαναγγελία Ερντογάν, έδειξε όμως τη στάση της Αθήνας απέναντι σε ένα ενδεχόμενο τουρκικό αίτημα:

«Εάν ο κ. Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) παρατείνει την παραμονή του στις Η.Π.Α., δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα εξεταστεί και θα απαντηθεί θετικά».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως και παρά τις επίμονες διαρροές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε καμμία όχληση προς την Αθήνα.

Πρακτικά έως και εχθές Δευτέρα, δεν είχε ενεργοποιηθεί η απευθείας γραμμή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, και του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Επιπλέον αρμόδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι για μια τέτοια συνάντηση δεν επαρκεί μια δήλωση αλλά μια προετοιμασία μεγάλη σε χρονική έκταση.

Στον αντίποδα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται σε λίγες ώρες τον, αδιαφιλονίκητο αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Στη μια το μεσημέρι, την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου  περάσε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημειολογία, αλλά με την κυβέρνηση να την αποσυνδέει από τις τελευταίες εξελίξεις παρά τον ισχυρό συμβολισμό που συντρέχει στο πρόσωπο Εκρέμ Ιμάμογλου

Παρουσίαση: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Photo: Intime/ΓτΠ Παπαμήτσος Δημήτρης

 

 

 

 

Πηγή: Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *