Breaking News
ΑΛΛAΖΕΙ OΝΟΜΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚO ΤAΝΚΕΡ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜAΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠOΠΛΟΥ
ΒΡΕΤΑΝΟI ΒΟΥΛΕΥΤEΣ ΖΗΤΟYΝ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕI ΕΚΤAΚΤΩΣ Η ΟΛΟΜEΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΛAΡΙ ΚΟYΝΤΛΟΟΥ: ΟΥAΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΠΕΚIΝΟ ΕΠΙΤΑΧYΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠAΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕYΣΕΩΝ
Η ΔΕΘ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
ΤΟΡΟΝΤΟ: Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
ΖΕΕΧΟΦΕΡ: ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ
ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΙΝΕΤΑΙ
ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ ΣΤΟΥΣ FINANCIAL TIMES: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ. ΠΟΤΕ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΚΩΝ ΑΛΠΕΩΝ – ΜΙΛΑ ΣΤΟ PONTOS NEWS ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ
ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
ΣΥΡΙΑ: 11 ΑΜΑΧΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΛΙΜΠ – ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ
ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΞΕΠΛΗΞΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ
ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΚΙΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
ΙΡIΤ ΜΠΕΝ AΜΠΑ: ΦΕYΓΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ ΜΕ ΙΔΙΑIΤΕΡΑ ΑΝAΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘHΜΑΤΑ
ΤΟ «ΥΠΟΠΤΟ» ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
ΚΟΣΜΟΣ
ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Του Ted Galen Carpenter

Μια ακόμη, νέα έρευνα των Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύει τον βίαιο χαρακτήρα της κυβέρνησης Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Όπως αναφέρουν οι New York Times στο φύλο της 4ης Ιουλίου, οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν ότι οι Δυνάμεις Ειδικής Δράσης της Βενεζουέλας “έχουν διαπράξει χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις τους τελευταίους 18 μήνες και στη συνέχεια παραποίησαν τους τόπους των εγκλημάτων ώστε να φαίνεται πως τα θύματα αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους”. Στην ουσία, οι κρατικές μονάδες ασφαλείας έδρασαν σαν αποσπάσματα θανάτου για να εξοντώσουν τους αντιπάλους του καθεστώτος.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι συγκλονιστικά μεγάλος. Οι δυνάμεις ασφαλείας “θανάτωσαν 5.287 ανθρώπους το 2018 και άλλους 1.569 μέχρι τα μέσα του Μαΐου φέτος, στο πλαίσιο των επισήμως λεγόμενων από την Βενεζολάνικη Κυβέρνηση ‘Επιχειρήσεων για την Απελευθέρωση του Λαού’”. Αυτή η εκστρατεία των εν ψυχρώ δολοφονιών γίνεται ακόμη χειρότερη από τον κυνικό, οργουελικό ευφημισμό της κυβέρνησης.

Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών συμπεραίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των θανατώσεων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, σημειώνοντας ότι κάποιες ανεξάρτητες εκθέσεις εκτιμούν ότι οι εξωδικαστικές εκτελέσεις για “αντίσταση κατά της αρχής” υπερβαίνουν τις 9.000. Αυτός ο υψηλότερος αριθμός δεν εκπλήσσει τους αντιπάλους του Μαδούρο και του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Οι επικριτές τους υποστηρίζουν εδώ και χρόνια ότι οι πιστές στους Μαδούρο και Τσάβες δυνάμεις απάγουν, βασανίζουν και δολοφονούν πολιτικούς αντιπάλους.

Πέρα από τις εκτελέσεις των ομάδων θανάτου, η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει και τα υπόλοιπα εγκλήματα της κυβέρνησης Μαδούρο. Άνδρες και γυναίκες που φυλακίστηκαν για πολιτικούς λόγους “υπέστησαν μία ή περισσότερες μορφές βασανισμού, όπως ηλεκτροπληξία, πρόκληση ασφυξίας με πλαστικές σακούλες, εικονικό πνιγμό (water boarding), σωματική και σεξουαλική βία”.

Οι αποκαλύψεις αυτές των Ηνωμένων Εθνών καταδεικνύουν μια σημαντική διάκριση που πρέπει να κάνουν οι επικριτές της πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Βενεζουέλας. Είναι θεμιτή η άσκηση κριτικής έναντι κάθε μορφής παρέμβασης από τις ΗΠΑ στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας, όπως της συνέχισης των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και έχουν επιδεινώσει τη δυστυχία του λαού της Βενεζουέλας που ήδη υπέφερε. Αυτές οι κυρώσεις απλώς ενοχλούν τη διεφθαρμένη σοσιαλιστική ελίτ της χώρας, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στους απλούς πολίτες. Οι κυρώσεις δίνουν επίσης στον Μαδούρο και τους οπαδούς του μια βολική, ψευδή δικαιολογία για τα ολοένα και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας.

Οι Αμερικανοί σίγουρα έχουν λόγους να καταγγέλλουν τα τροχειοδεικτικά πυρά που εκτόξευσε η κυβέρνηση Τραμπ λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να απομακρύνει τον Μαδούρο από την εξουσία. Οι ΗΠΑ, παρέχοντας διπλωματική και οικονομική υποστήριξη στην εναλλακτική κυβέρνηση του Χουάν Γκουαϊδό, ήδη εμπλέκονται υπερβολικά στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας. Μια στρατιωτική παρέμβαση θα έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, και θα ενέπλεκε τις ΗΠΑ σε ένα ακόμη ναρκοπέδιο αλλαγής καθεστώτος και οικοδόμησης έθνους. Οι παραπλανημένοι υποστηρικτές του Μαδούρο έχουν τη δυνατότητα να εγείρουν μια επίμονη αντίσταση σε μια στρατιωτική κατοχή με επικεφαλής της ΗΠΑ.

Η αντίθεση όμως στην εμπλοκή των ΗΠΑ, σε καμία περίπτωση δεν προϋποθέτει ότι όσοι τη διατυπώνουν θα αγνοούν, θα ελαχιστοποιούν ή θα δικαιολογούν τις ολοένα και περισσότερο τεκμηριωμένες καταχρήσεις του καθεστώτος Μαδούρο στο επίπεδο της οικονομίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάποιοι αριστεροί επικριτές των σχεδίων της Ουάσινγκτον για ακόμη μία σταυροφορία αλλαγής καθεστώτος έχουν την τάση να συγχέουν την αντίθεση προς μία τέτοια πολιτική με την ενεργή απολογητική στάση υπέρ του Μαδούρο. Η ηθικώς προσήκουσα στάση είναι η αντίσταση στην επέμβαση αλλά και η καταγγελία της διεφθαρμένης, δολοφονικής δικτατορίας του Μαδούρο. Η νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να άρει κάθε αμφιβολία ως προς την απεχθή φύση της διακυβέρνησής του. Αν ο Γκουαϊντό και οι υποστηρικτές του εντέλει επικρατήσουν (μολονότι αυτό το αποτέλεσμα γίνεται ολοένα και περισσότερο αμφίβολο), οι έντιμοι άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να χαρούν που ακόμη ένα καθεστώς που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέληξε στις στάχτες της ιστορίας.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!