Breaking News
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ -ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΤΑ ΣΟΛΤΣ: «ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΗ ΧΩΡΑ -ΝΑ ΑΡΕΙΣ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ» -ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ…
ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ Β. ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΆΡΧΙΣΕ Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ -ΣΤΕΡΕΨΕ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙA – ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ: ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΕΝΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ
Η ΜΑΖΙΚΗ ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΛΜΕ
Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΧΑΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ . ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔHΠΟΤΕ ΕΞEΛΙΞΗ “ΣΦIΓΓΕΙ ” ΤΗΝ AΓΚΥΡΑ.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ AΛΜΠΙΝ ΚΟΥΡΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
ΙΤΑΛΙΑ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΟΝΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 50%
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΝΟΤΑΜ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη, με τη χθεσινή έκδοση παράνομης και πειρατικού χαρακτήρα NOTAM, και μάλιστα για χρονικό διάστημα δύο μηνών, από σήμερα μέχρι την 31η Αυγούστου.

 

 

NOTAM υποβάλλονται από μια αεροπορική Αρχή και προειδοποιούν τους πιλότους για πιθανούς κινδύνους σχετικά με την πορεία πτήσης τους ή με μια τοποθεσία που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια της πτήσης. Οι ΝΟΤΑΜ είναι ειδοποιήσεις ή συμβουλές που διανέμονται μέσω τηλεπικοινωνιών, οι οποίες περιέχουν πληροφορίες που αφορούν στην καθιέρωση, στην κατάσταση ή στις αλλαγές κάθε αεροναυτικής εγκατάστασης, υπηρεσίας, διαδικασίας ή κινδύνου, η έγκαιρη γνώση των οποίων είναι σημαντική για το προσωπικό και τα συστήματα που ασχολούνται με τις ιπτάμενες επιχειρήσεις.

Η Αγκυρα δεσμεύει μεγάλη περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο εν μέσω λεκτικά κλιμακούμενης έντασης από την πλευρά της, που δεν επικεντρώνεται μόνο στο μπαράζ προκλητικών και απειλητικών δηλώσεων του Ερντογάν, ο οποίος κυρίως δίνει έμφαση στην αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος του Αιγαίου, ως και στην αδιανόητη επιδίωξή του για αποστρατιωτικοποίηση νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και του δωδεκανησιακού συμπλέγματος.

Η Αγκυρα αυτή τη φορά ζήτησε από την Αθήνα να δεσμευθεί η περιοχή ανάμεσα στη Σκύρο και στα Ψαρά. Προφανώς η Αθήνα απάντησε αρνητικά, αφού είναι πάρα πολύ πιθανόν να παρεμποδίζεται η ομαλή ροή επιβατικών πτήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι συνεχείς κλιμακώσεις της Αγκυρας αμφισβητούν για μία ακόμη φορά πάγια ελληνικά δικαιώματα με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ, ενώ δεν έχει καμία τέτοια δικαιοδοσία μέσα στο FIR Αθηνών. Σημειώνεται ότι ένα τμήμα της περιοχής της NOTAM συμπίπτει με μέρος πεδίου βολής της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Χθες σε πεδίο βολής στη Μαύρη Θάλασσα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε στη δοκιμή πυραύλου επάκτιας άμυνας Atmaca, που σχεδίασε και κατασκεύασε η εταιρία Roketsan.

Ακύρωση ομιλίας

Εν τω μεταξύ προβληματισμό αλλά και δεύτερες σκέψεις έχουν προκαλέσει εκ νέου οι φήμες σχετικά με την κατάσταση του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, εξαιτίας της ακύρωσης της χθεσινής ομιλίας του σε προγραμματισμένη μεγάλη εκδήλωση στην Προύσα. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για την ομιλία του στην Προύσα, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη η συγκέντρωση αναβλήθηκε λόγω «κωλύματος» του Τούρκου προέδρου. Οπως ενημέρωσαν τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP που είχαν φροντίσει όλες τις προηγούμενες ημέρες ώστε να είναι όλα στην εντέλεια για την υποδοχή του Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας αισθάνθηκε μια «ξαφνική αδιαθεσία».

Ο βουλευτής του ΑKP, Ρεφίκ Οζέν, δήλωσε ότι η συγκέντρωση αναβλήθηκε λόγω ενός «κοινού κρυολογήματος» του προέδρου Ερντογάν. «Η υγεία του προέδρου μας είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο», είπε ο Οζέν, ενώ δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία και τον εκπρόσωπό της, Φαχρετίν Αλτούν. Η πόλη πάντως είχε ετοιμαστεί και σημαιοστολιστεί, τα πάρκινγκ είχαν αδειάσει, όπως και οι δρόμοι είχαν πρασινίσει από χθες, μόνο και μόνο επειδή θα ερχόταν ο Ερντογάν. Πάντως ο εκπρόσωπος του AKP στην Προύσα, Νταβούτ Γκιουρκιάν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε ότι «η Συνάντηση της Προύσας, η οποία θα πραγματοποιείτο με την παρουσία του προέδρου μας, και οι τελετές έναρξης λειτουργίας των ιδιωτικών και δημόσιων ιδρυμάτων μας αναβλήθηκαν για μεταγενέστερη ημερομηνία με την έγκριση του προέδρου μας».

Τα μάτια πάντως είναι στραμμένα στη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Ερντογάν με τον φίλο και σύμμαχό του πρόεδρο της Σομαλίας, Χασάν σεΐχ Μοχάμουντ, ενώ στην έδρα του «Καλού Κόμματος» της Μεράλ Ακσενέρ συναντηθήκαν χθες για πέμπτη φορά μέσα στην τρέχουσα χρονιά οι ηγέτες όλων των αντιπολιτευόμενων κομμάτων (πλην του Κουρδικού HDP) και συνέχισαν τις συζητήσεις σχετικά με τις προσεχείς (μέσα στο 2023) προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

*Ο Δρ Αθάνασιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος και Στρατιωτικός Αναλύτης

Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *