Breaking News
ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ» ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ;
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ SULPHUR CAP ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΑ
ΤΖΟΝ ΜΠΟΛΤΟΝ : Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
H ΑΠΟΥΣΙΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ
AMAΘΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΝ
ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!
Ο “ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΑΞΕ” ΜΕ ΤΗΝ AEGEAN
Η ΒΕΝΕΤIΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕI ΣΤΟΝ ΚΑΤAΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠOΛΕΙΣ ΣΕ ΚIΝΔΥΝΟ
Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΖΟΝ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΤΟΥ 60ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ: ΟΙ 110 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΙΚΗΣΑΝ 3.000 ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΧΑΡΡΥ
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΓΚΑ: «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ»
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Toυ Δρ Αθανασιου.Ε.Δρουγου*

1. Ο Συριακός εμφύλιος ήδη μετρά 8 χρόνια με εκατόμβες νεκρών απ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές και δημιουργώντας κύματα χιλιάδων προσφύγων αμάχων, που απεγνωσμένα ψάχνουν ασφαλείς περιοχές, προκειμένου να γλυτώσουν είτε από τις σφαίρες των αντιπάλων παρατάξεων, είτε από το μένος του Ισλαμικού φονταμενταλισμού του ISIS.

2. Άσαντ, FSA, ISIS, Κούρδοι αλλά και ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν και προσφάτως, Γαλλία και Αίγυπτος, συνθέτουν ένα πάζλ χάους και αβεβαιότητας στο οποίο, ενώ στην αρχή της κρίσης φαινόταν ο ευρισκόμενος σε δεινή θέση Σύρος ηγέτης να εξετάζει και άλλες εναλλακτικές, τώρα χάρη στην στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας να έχει υπό τον έλεγχό του το 60%της πολύπαθης Συρίας, με το χαλιφάτο του ISIS να έχει ουσιαστικά συρρικνωθεί στα ανατολικά της χώρας προς τα Συρο-ιρακινά σύνορα και τη Συριακή αντιπολίτευση να διατηρεί σταθερά την περιοχή – θύλακα του Ιλντίμπ, ενώ οι Κούρδοι να ελέγχουν την περιοχή των βορείων συνόρων της χώρας με την Τουρκία ανατολικά του Ευφράτη.(31%)

3 Η είδηση της αποχώρησης των Αμερικανικών Ειδικών
από τη Συρία, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία με πολλούς αναλυτές σε παγκόσμια βάση να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το νόημα της κίνησης αυτής του προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα και εμμέσως πλην σαφώς δόθηκε το πράσινο φως στην Άγκυρα να επέμβει μέσα στο προσεχές στρατιωτικά και πάλι στη Συρία με το πρόσχημα της εκκαθάρισης των όποιων αντιστάσεων του Ισλαμικού κράτου, αλλά με κύριο στόχο τους Κούρδους της Συρίας.

4. Η ταχεία όμως αντίδραση Ρωσίας, Γαλλίας και Αιγύπτου, με την ανάπτυξη των δικών τους δυνάμεων στη βόρεια Συρία,δεν φαίνεται να αποθάρρυνει τον Τούρκο σουλτάνο, ο οποίος προσπάθησε μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις επέμβασης στην πολύπαθη χώρα όχι μόνο με τακτικό στρατό, αλλά με και ομάδες ενόπλων που πρόσκεινται είτε στη συριακή αντιπολίτευση, είτε και πρώην τζιχαντιστές.

5. Μια πρώτη πιθανή εκτίμηση είναι πως, επειδή οι ΗΠΑ αναζητώντας να επαναφέρουν την Τουρκία στη ΝΑΤΟϊκή παρέα, μετά το φλερτ της με το Κρεμλίνο και την εικαζόμενη αγορά των S-400, παραχωρούν και τις συστοιχίες PATRIOT PAC-3 πέραν των F-35, ως αντιστάθμισμα στη μη αγορά των Ρωσικών συστημάτων. Από την άλλη όμως γνωρίζοντας ότι στα ενεργειακά η Τουρκία θα προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους σε αρκετούς ενεργειακούς παίκτες ακόμα και στους ίδιους αλλά και στο Ισραήλ, με την εμμονή τους για συμμετοχή στα όποια μερίδια και κέρδη από τη μεγάλη «πίτα» των υδρογονανθράκων, τους στρέφουν (για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις της Άγκυρας) προς τη βόρεια Συρία και στους παλιούς της γνώριμους, τους Κούρδους, εγκαταλείποντας για μια ακόμα φορά στο έλεος του Σουλτάνου, τους παραδοσιακά πιστούς τους συμμάχους στην περιοχή(που ήσαν η χερσαία δύναμη κατά του Ισλαμικού κράτους ενεργώντας παράλληλα με Αμερικανούς συμβούλους-Ειδικές δυνάμεις κα ιτην Αμερικανική Αεροπορία), με τη συμμαχία τους να χρονολογείται από τον πρώτο πόλεμο κατά του Σαντάμ το 1991.

6. Το αν θα επαληθευτούν ή όχι η παραπάνω εκτίμηση, επαφίεται στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν στη περιοχή, εκτός κι αν η Άγκυρα αντί να εφαρμόσει το… «στώμεν καλώς», να απασφαλίσει κυριολεκτικά και να γίνει αρκετά επικίνδυνη είτε προς τις σύμμαχες χώρες, είτε σε τρίτες χώρες, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για όλους.μας (συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδος και της Κύπρου) Και φυσικά μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, την ευθύνη θα φέρει η άλλη πλευρά του Αντλαντικού που υπέθαλψε και επώασε επί δεκαετίες το αυγό του φιδιού. Και μετά άντε να μαζέψεις τα ασυμάζευτα….την στιγμή μάλιστα που η Άγκυρα έχει κάνει εντυπωσιακούς εξοπλισμούς και σε λίγα χρόνια θα πλησιάσει την εξοπλιστική αυτοδυναμία.

*Διεθνολογος, Στρατιωτικος Αναλυτης

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Analystsforchange.org

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!