ΔΙΕΘΝΗ
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΟΖ

H ήττα του υποψήφιου Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή τουρκικής καταγωγής Μεχμέτ Οζ, προσωπικού φίλου του Ερντογάν, από τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Φέτερμαν, στην Πενσυλβάνια, έστω και με οριακή διαφορά, αποτελεί ένα είδος νίκης για τις ελληνικές θέσεις και είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παρά την ισχυρή οικονομική υποστήριξη που εξασφάλισε, η υποψηφιότητα του Οζ δέχτηκε σφοδρή κρτική ακόμα και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προκαλώντας παρέμβαση και του Μάικ Πομπέο, ο οποίος του ζήτησε να δώσει εξηγήσεις για το «εύρος και το βάθος των σχέσεών του με την τουρκική κυβέρνηση».

Τουρκο-αμερικανικό λόμπι και Τραμπ

Ο Οζ είχε κατηγορηθεί από τον συνυποψήφιό του ΜακΚόρμικ, τόσο για τη διπλή υπηκοότητά του αλλά και για τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τις σχέσεις που διατηρεί με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ στην Άγκυρα.

Η ήττα του Μεχμέτ Οζ αποτελεί σημαντική ήττα για το τουρκο-αμερικανικό λόμπι, καθώς και για την προώθηση των τουρκικών θέσεων στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα.

Ο Οζ, εκτός της τουρκο-αμερικανικής ελίτ, είχε την αμέριστη στήριξη και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι τυχαίο που η ήττα του προκάλεσε έκπληξη. «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα κάνουμε αυτές τις κόκκινες πολιτείες μπλε, αλλά κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε», σχολίασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Φέτερμαν.

Ο Οζ και οι σύμμαχοί του το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές είχαν εστιάσει στην εγκληματικότητα αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πετύχουν την επικράτησή του.  

Άλλωστε, ο Οζ έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του, που ταυτίζονται με την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, όπως η μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Επιπλέον, αναμενόταν να υποστηρίξει τις προσπάθειες του τουρκικού λόμπι στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Άγκυρα, παρά τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο.

Υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό

Ο 62χρονος Ρεπουμπλικανός ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το Κογκρέσο με διπλή υπηκοότητα, που έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ξένης χώρας, καθώς τη δεκαετία του 1980 υπηρέτησε οικειοθελώς στον στρατό της Τουρκίας για έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ ο Μεχμέτ Οζ φέρεται να έχει διασυνδέσεις στα υψηλότερα κλιμάκια του κόμματος του Ερντογάν, με τον οποίο είχε συναντηθεί προ οκταετίας, ενώ αρκετές φορές ήταν επίτιμος προσκεκλημένος σε μεγάλες επιχειρηματικές εκδηλώσεις στην Τουρκία.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *