Breaking News
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΦΩΤΙΣΜΟ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΙΧΜΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ;
LIVE STREAMING: H ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ
ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ: ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΛΑΥΝΕΙ ΦΙΝΛΑΝΔΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
ΣΙΒΡΙΣΑΡΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: «ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ» ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΥΠΟΥ ΜΙΝΣΚ
ΗΠΑ: ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΣΙΛΒΑΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ – ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΧΜΕΤ ΟΖ
ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΛΙΩΝΟΥΝ ΜΕ TOS-1 ΤΟ SEVERODONETSK – ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΣΕ ΖΕΛΕΝΣΚΙ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ – ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΑΣ» – XΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ – ΖΕΛΕΝΣΚΙ: ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕΡΑ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ – ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΛΟΓΩ ΝΤΟΝΜΠΑΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΠΟΛΩΝΙΑ: ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΛΒΙΒ- ΤΟ ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΟ ΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ – MΠΑΡΑΖ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΠΟΛΩΝΙΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Του Αγγελου Συρίγου
Την 13η Φεβρουαρίου 2020 το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) εξέδωσε μία απόφαση (γνωστή με τα αρχικά των προσφευγόντων N.D. & N.T. κατά Ισπανίας) που μπορεί να θεωρηθεί σταθμός. Προσπαθεί να αντιμετωπίσει αφενός το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφετέρου την υποχρέωση των κρατών να φυλάνε αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

Τα γεγονότα που έκρινε το δικαστήριο έλαβαν χώρα στη Μελίγια. Πρόκειται για έναν από τους δύο ισπανικούς θύλακες στην Αφρική που περικλείεται από μαροκινό έδαφος. Λόγω των συχνών προσπαθειών προσφύγων και μεταναστών να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα, οι αρχές είχαν τοποθετήσει εντός του ισπανικού εδάφους τριπλή περίφραξη με συρματόπλεγμα που κάλυπτε και τα 13 χιλιομέτρα που χωρίζουν τη Μελίγια από το Μαρόκο. Επίσης, Ισπανία και Μαρόκο είχαν υπογράψει από το 1992 συμφωνία επιστροφής όσων εισέρχονταν παρανόμως στη Μελίγια.

Στις 13 Αυγούστου 2014 ομάδα 600 ατόμων επιχείρησε δια της βίας να παραβιάσει την τριπλή περίφραξη. Περίπου 100 κατόρθωσαν να περάσουν την πρώτη περίφραξη και σκαρφάλωσαν στη δεύτερη πλευρά του φράκτη όπου παρέμειναν για 8-10 ώρες. Οι ισπανικές αρχές τους κατέβασαν από το δεύτερο φράχτη, τους συνέλαβαν και χωρίς να τους ταυτοποιήσουν ή να τους επιτρέψουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο, τους επέστρεψαν αμέσως στο Μαρόκο. Δύο υπήκοοι από το Μάλι και την Ακτή του Ελεφαντοστού προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ με κύριο επιχείρημα ότι η Ισπανία παραβίασε το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) που ορίζει ότι «απαγορεύονται οι συλλογικές απελάσεις» (αντίστοιχη αρχή περιλαμβάνεται στο άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της ΕΕ)

Τις ισπανικές απελάσεις είχε καταδικάσει η ισπανίδα Συνήγορος του Πολίτη, θεωρώντας ότι ήσαν αντίθετες προς τις υποχρεώσεις της χώρας της και συνιστούσαν “επαναπροώθηση” (refoulement) που απαγορεύεται. Περίπου αντίστοιχη θέση είχε κρατήσει και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είχε αναφέρει ότι τα γεγονότα συνιστούσαν “απώθηση” (push-back) που επίσης απαγορεύεται. Μεταξύ πολλών άλλων, υπέρ των δύο προσφευγόντων είχαν παρέμβει με γραπτές παρατηρήσεις τους οι Ύπατες Αρμοστείες του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Διεθνής Αμνηστία.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι δύο προσφεύγοντες είχαν παρανομήσει όταν προσπάθησαν σκοπίμως να εισέλθουν δια της βίας στην Ισπανία από μη νόμιμη οδό, εκμεταλλευόμενοι τον μεγάλο τους αριθμό. Η συλλήβδην απέλασή τους ήταν συνέπεια της παράνομης συμπεριφοράς τους. Στην απόφαση του δικαστηρίου βάρυνε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η Ισπανία, από το 2009, προσφέρει τη δυνατότητα νόμιμης υποβολής αιτήσεως ασύλου χωρίς κάποιος να βρίσκεται στο έδαφός της.

Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Αφενός στις ισπανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, με την προϋπόθεση ότι οι αιτούντες δεν είναι πολίτες του συγκεκριμένου κράτους στο οποίο είναι εγκατεστημένη η πρεσβεία. Αφετέρου σε συνοριακά σημεία που βρίσκονται εγκατεστημένα γύρω από τη Μελίγια, εντός μαροκινού εδάφους. Στα σημεία αυτά, ο αιτών άσυλο ενημερώνεται σχετικά με τα δικαιώματά του, με τη βοήθεια διερμηνέα και επικουρείται δωρεάν από εξειδικευμένο δικηγόρο που τον έχει ορίσει ο δικηγορικός σύλλογος.

Στη συνέχεια οδηγείται σε ένα ανοιχτό κέντρο προσωρινής διαμονής των μεταναστών, όπου έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του. Η παραμονή στο Μαρόκο, μέχρι να δοθεί απάντηση  στο αίτημα εισόδου δεν συνεπάγεται κίνδυνους για τους αιτούντες. Οι δύο προσφεύγοντες είχαν επιλέξει να μην χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες διαδικασίες της Ισπανίας για να εισέλθουν νόμιμα στην επικράτειά της. Επομένως, κατά το ΕΔΑΔ, ορθώς απελάθηκαν αμέσως στο Μαρόκο.

Οι διαφορές με την Ελλάδα

Υπάρχουν αρκετές διαφορές των πραγματικών στοιχείων της συγκεκριμένης υποθέσεως με τα συμβαίνοντα στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και ιδίως στα θαλάσσια όρια.

Για την συνέχεια https://slpress.gr/politiki/ti-simainei-gia-tin-ellada-i-apofasi-toy-eyropaikoy-dikastirioy-gia-tin-ispania/

(Σημ: To άρθρο εκφράζει προσψπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Slpress.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *