ΔΙΕΘΝΗ
ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΙΝΑ & ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ CPEC

Ο κύριος λόγος πίσω από τους «εύκολους» δεσμούς της Κίνας με το Πακιστάν είναι ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν (CPEC). Το έργο CPEC είναι πολύ αγαπητό στο Πεκίνο λόγω της σύνδεσής του με την Πρωτοβουλία Belt and Road.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα και το Πακιστάν θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη συνθηκών για την έγκαιρη εφαρμογή της αναβάθμισης της κύριας γραμμής-1 (ML-1) και του έργου του Κυκλικού Σιδηροδρόμου του Καράτσι, ανέφερε η Hong Kong Post επικαλούμενη κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να κάνει «το CPEC υπόδειγμα υψηλής ποιότητας συνεργασίας Belt and Road», ανέφερε η Hong Kong Post επικαλούμενη αναφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ επισκέφθηκε το Πεκίνο για να συγχαρεί τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την εξασφάλιση τρίτης θητείας στην εξουσία στο 20ο Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shehbaz Sharif έπρεπε να εξηγήσει την πρόοδο του έργου CPEC στον Xi Jinping. Ο Xi χαρακτήρισε «σημαντικό» να επιταχυνθεί η κατασκευή βοηθητικής υποδομής για το λιμάνι Gwadar για να επιδείξει τον ρόλο του στην προώθηση της διασυνδεδεμένης ανάπτυξης στην περιοχή, ανέφερε η Hong Kong Post επικαλούμενη έκθεση κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Κινέζος Πρόεδρος είπε ότι το Πακιστάν είναι ευπρόσδεκτο να εξάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα στην Κίνα και εξέφρασε την προθυμία του Πεκίνου να συνεργαστεί με το Ισλαμαμπάντ για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ψηφιακή οικονομία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα φωτοβολταϊκά και άλλες τεχνολογίες νέας ενέργειας.

Ο Σι δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας στη γεωργία, την επιστήμη, την τεχνολογία και τα προς το ζην. Συγκεκριμένα, η συμφωνία CPEC υπογράφηκε όταν ο ανώτατος του PML(N) Nawaz Sharif ήταν πρωθυπουργός του Πακιστάν. Ο Xi Jinping είπε: «Η Κίνα βλέπει τις σχέσεις της με το Πακιστάν από στρατηγική και μακροπρόθεσμη προοπτική και το Πακιστάν ήταν πάντα υψηλή προτεραιότητα στη διπλωματία της γειτονίας της Κίνας», ανέφερε η Hong Kong Post στην πρόσφατη αναφορά των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με το Πακιστάν για να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία, να αυξήσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της κοινότητας Κίνας-Πακιστάν με κοινό μέλλον στη νέα εποχή και να δώσει νέα ώθηση στη «στρατηγική συνεργασία παντός καιρού». Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική απάντηση της υπάρχουσας κυβέρνησης του Πακιστάν σχετικά με τα έργα της Κίνας, το Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να βοηθήσει το Ισλαμαμπάντ όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Xi Jinping είπε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται για την υποστήριξη του Πακιστάν σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ήταν ικανοποιημένη με την πρόοδο του έργου έως ότου ο αθλητής του κρίκετ που έγινε πολιτικός Imran Khan έγινε πρωθυπουργός του Πακιστάν. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πακιστάν Tehreek-e-Insaf (PTI) δεν ενδιαφέρθηκε ανοιχτά για το σχέδιο CPEC και μάλιστα το επέκρινε αρκετές φορές.

Το Πεκίνο αναμένει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του κατά μήκος των χερσαίων και θαλάσσιων «οδών μεταξιού» μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Για το έργο, η χερσαία διαδρομή διέρχεται από την περιοχή των Ιμαλαΐων κοντά στα διεθνή σύνορα με την Κίνα, ενώ η θαλάσσια διαδρομή διέρχεται από την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Το έργο CPEC αξίας 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κόλλησε λόγω εσωτερικών προβλημάτων στο Πακιστάν. Το lockdown που επιβλήθηκε λόγω του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα υλικοτεχνικά προβλήματα. Αργότερα, τα οικονομικά ζητήματα του Πεκίνου προκάλεσαν δημοσιονομική συμφόρηση.

Μια αλλαγή στην πακιστανική κυβέρνηση επηρέασε περαιτέρω την πρόοδο της CPEC. Αρκετά έργα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο του CPEC έχουν επηρεαστεί λόγω της αντίθεσης των κατοίκων της περιοχής. Τα έργα επηρεάστηκαν περαιτέρω όταν ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Xi Jinping είπε ότι «ανησυχεί πολύ» για την ασφάλεια των Κινέζων στο Πακιστάν και ελπίζει ότι το Ισλαμαμπάντ θα προσφέρει ένα «ασφαλές περιβάλλον» για τα κινεζικά ιδρύματα και το προσωπικό.

Πηγή: Directus.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *