ΔΙΕΘΝΗ
ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ- ΑΦΟΡΜΗ ΟΙ ΠΥΡΑΥΛΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Τετάρτη τις πρώτες κυρώσεις για τα οπλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, μετά από μια σειρά εκτοξεύσεων πυραύλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων δύο που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι κυρώσεις στοχεύουν έξι Βορειοκορεάτες, έναν Ρώσο και μια ρωσική εταιρεία, που η Ουάσιγκτον είπε ότι ήταν υπεύθυνη για την προμήθεια αγαθών για τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας από τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ενέργειες της Τετάρτης παγώνουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τις ΗΠΑ και απαγορεύουν κάθε συναλλαγή μαζί τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είπε ότι τα βήματα αποσκοπούν τόσο στην αποτροπή της προώθησης των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, όσο και στην παρεμπόδιση των προσπαθειών της να πολλαπλασιάσει τις οπλικές τεχνολογίες που έχει στη διάθεσή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν επίσης πέντε από αυτά τα άτομα να συμπεριληφθούν στην «μαύρη λίστα» του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα χρειαζόταν συναίνεση από τη 15μελή επιτροπή κυρώσεων του σώματος για τη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προσπάθησε ανεπιτυχώς να εμπλέξει την Πιονγκγιάνγκ σε διάλογο, για να την πείσει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές βόμβες και τους πυραύλους της, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην επιδίωξη διπλωματίας με τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτό που είδαμε τις τελευταίες ημέρες… απλώς υπογραμμίζει την πεποίθησή μας ότι εάν πρόκειται να σημειώσουμε πρόοδο, ότι θα χρειαστεί να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον διάλογο», είπε.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι κυρώσεις ακολούθησαν έξι εκτοξεύσεις βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, καθεμία από τις οποίες παραβίαζε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Νότια Κορέα  είπε ότι δεν πιστεύει ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε σκληρύνει τη θέση της.

«Πιστεύουμε ότι το μέτρο των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει την υπάρχουσα θέση των ΗΠΑ, ότι δηλαδή η εφαρμογή κυρώσεων είναι επίσης σημαντική, μαζί με τον διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας σε ενημέρωση.

Ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την Τρομοκρατία και τις Χρηματοοικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον, είπε ότι οι κινήσεις στοχεύουν στη «συνεχιζόμενη χρήση εκπροσώπων του εξωτερικού από τη Βόρεια Κορέα για την παράνομη προμήθεια οπλικών αγαθών».

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας ήταν «ακόμη μια απόδειξη ότι η χώρα συνεχίζει να προωθεί απαγορευμένα προγράμματα, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για διπλωματία και αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Νέλσον σε δήλωση.

Με πληροφορίες από: Reuters

12:04 – 13 Ιανουαρίου 2022

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *