ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο Κινεζικός στρατός έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ  επιθετικός και επικίνδυνος, επισημαίνει  ο αρχηγός του  Διακλαδικού -Κοινού επιτελείου των  ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μαρκ Μίλει. Καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να υποστηρίξει  και ενδυναμώσει  τις συμμαχίες στον Ειρηνικό, ο στρατηγός υποστηρίζει με σαφήνεια  και με στοιχεία ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να επεκτείνει την επιρροή του «δεν είναι καλοήθεις».

Ο Αμερικανός  στρατηγός κατά τη διάρκεια ενός  εν εξελίξει ταξιδιού  σε  αρκετά κράτη της Ασίας (στον Ινδο-Ειρηνικό) , από την πρωτεύουσα Τζακάρτα της Ινδονησίας χθες, δήλωσε  ότι ο αριθμός των  παραβιάσεων και παραβάσεων  από Κινεζικά αεροσκάφη και πλοία στην περιοχή του Ειρηνικού έχει  αυξηθεί σημαντικά και προφανώς και ο αριθμός των αναχαιτίσεων τους από Αμερικανικά και συμμαχικά πλοία και αεροσκάφη. «Το μήνυμα είναι ότι το Πεκίνο στον αέρα και στη θάλασσα, έχει γίνει έντονα προκλητικό  στη συγκεκριμένη περιοχή», είπε ο Μίλει  , ενώ  ζήτησε από το επιτελείο του να συγκεντρώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ  ως και άλλων  κρατών στη ανωτέρω  περιοχή. Ειδικά αναφέρθηκε στις  αεροναυτικές προκλήσεις της Κίνας για τα Αυστραλιανά πλοία και την κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος κρατών ,όπως η Νέα Ζηλανδία.

Τα σχόλιά του,έγιναν καθ’ οδόν για  μια υψηλόβαθμη συνάντηση με  τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων  της Ινδονησίας στην Τζακάρτα,  την ώρα που ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζοκο Γουιντόντο , ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για μία διήμερη επίσκεψη  στο Πεκίνο. όπου θα συναντήσει  σήμερα τον Κινέζο πρόεδρο Σι.(η Ινδονησία προεδρεύει για το 2022 της G20). Είναι  η πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια που ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται  το Πεκίνο(με εξαίρεση  τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου Φεβρουαρίου.).

Το ταξίδι του  Μίλει στην περιοχή επικεντρώνεται έντονα στην απειλή της Κίνας, ενώ θα παραστεί σε μια συνάντηση 20 αρχηγών ενόπλων δυνάμεων των κρατών  του  Ινδο-Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία, όπου βασικά θέματα  είναι η κλιμακούμενη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας ως και η ανάγκη διατήρησης ενός ελεύθερου, ανοιχτού και ειρηνικού Ειρηνικού ωκεανού. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επίσης σημάνει συναγερμό σχετικά με την πιθανότητα η Κίνα μέσα στην επόμενη τριετία  να εισβάλει στην Ταϊβάν .

Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές της προκλήσεις εναντίον του αυτοδιοικούμενου νησιού καθώς προσπαθεί να το εκφοβίσει  ώστε να ενωθεί με την κομμουνιστική ηπειρωτική χώρα. Οι ΗΠΑ και άλλοι  σύμμαχοι ανησυχούν επίσης ότι μια πρόσφατη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε το Πεκίνο τον περασμένο Απρίλιο με τα Νησιά του Σολομώντα θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύσταση  Κινεζικής ναυτικής βάσης στον Νότιο Ειρηνικό. Οι ΗΠΑ , η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία  είπαν στις Νήσους του Σολομώντα ότι η φιλοξενία μιας Κινεζικής στρατιωτικής βάσης δεν θα είναι ανεκτή. «Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο η Κίνα προσπαθεί να κάνει προβολή για τους δικούς της σκοπούς ,και πάλι, αυτό είναι ανησυχητικό γιατί η Κίνα δεν το κάνει μόνο για καλοήθεις λόγους», είπε ο Mίλει  στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της  Κινεζικής  επέκτασης  με την οικοδόμηση ισχυρών πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων   με τα κράτη  του Ινδο-Ειρηνικού  ως μέρος μιας εκστρατείας για την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου δικτύου συμμαχιών στην πίσω αυλή της Κίνας Ο Μίλει  συναντήθηκε χθες  με τον στρατηγό Aντίκα Περκάσα  αρχηγό του Ινδονησιακού στρατού,και επεσήμανε  ότι τα κράτη του Ειρηνικού όπως η Ινδονησία επιδιώκουν  τη συμμετοχή και εμπλοκή του Αμερικανικού στρατού στην περιοχή. «Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να αναπτύξουμε τη διαλειτουργικότητα και να εκσυγχρονίσουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις συλλογικά», είπε ο Μίλει  προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσαν να «ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε πρόκληση θέτει η Κίνα». Είπε ότι η Ινδονησία είναι στρατηγικά κρίσιμη  χώρα για την περιοχή και υπήρξε από καιρό βασικός εταίρος των ΗΠΑ.

Ο Μίλει  πέρασε  προχθές το απόγευμα στο στρατιωτικό αρχηγείο της Ινδονησίας στην Τζακάρτα, έγινε δεκτός με μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα που έφερε τη φωτογραφία και το όνομά του, παρακολούθησε μια στρατιωτική παρέλαση , ενώ   μια μεγάλη τηλεοπτική οθόνη  έδειχνε ένα βίντεο της καριέρας του(τιμητικές ενέργειες που δεν γίνονται εύκολα από κράτη).Στο τέλος της επίσκεψης, ο Αντίκα είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ινδονησία βρίσκει  την Κίνα πιο επιθετική  και ειδικά  τα πλοία του πολεμικού ναυτικού  της απέναντι στην χώρα του.

*O  Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Ambassadorsatlarge.com

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *