Breaking News
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΠAΝΩ ΑΠO 100 ΤΑ ΚΡΟYΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛIΑ – EΚΤΑΚΤΑ ΜEΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠYΛΕΣ ΕΙΣOΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛAΔΑ
ΠEΘΑΝΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑIΟΣ ΙΔΙΟΚΤHΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΩΠΕΙ ΣΩΤHΡΗΣ ΣΟΦΙΑΝOΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΓΑΛΛΙΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΙΝΤΛΙΜΠ
ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΑΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
ΗΓEΤΕΣ Ή ΗΓΕΤIΣΚΟΙ
ΑΔΥΝΑΜΗ ΣΟΦΙΑ, ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΝΙΣΙΑ ΚΕΜΠΑΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΛΟΥΚΟΥΜΙ!
ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
ΟΙ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ
ΠΕΘΑΝΕ Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ
Η HYUNDAI ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ i20
23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ XI JINPING
ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ
ΟΗΕ: ΣΧΕΔΟΝ 3.500 ΑΜΑΧΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΤΟ 2019
ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠO ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟ
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
O ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΕ ΣΥΡΙΑ, ΛΙΒΥΗ
ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Ο ΧΑΡΙ ΚΑΙ Η ΜΕΓΚΑΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟ BRAND “SUSSEX ROYAL”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΕ EURACTIV: ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας (ΕΛΚ), περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα), εξελέγη ως νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Μίλησε στην EURACTIV σχετικά με τις κύριες προτεραιότητές του, οι οποίες περιλαμβάνουν μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή για τη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών, ως του μοναδικού τρόπου για να ξεπεραστεί το «δημοκρατικό έλλειμμα».

«Οι ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ότι έχουν απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή διαδικασία και πρέπει να κάνουμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα στους πολίτες μας μόνο μέσω των τοπικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ», δήλωσε ο Τζιτζικώστας.

«Η βασική προτεραιότητα αυτής της νέας θητείας είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στον λαό», πρόσθεσε.

Ερχόμενος από την Κεντρική Μακεδονία, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το 2015, ο Τζιτζικώστας γνωρίζει καλά τί αντίκτυπο μπορούν να έχουν οι πολιτικές της ΕΕ – ή, στην περίπτωση αυτή, η έλλειψή τους – σε ορισμένες περιοχές.

Ένας πεπεισμένος ευρωπαίος, υποστηρίζει την μεγαλύτερη συμμετοχή των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Η επικείμενη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Σήμερα υπάρχει ένα δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια θεσμική κρίση», υποστήριξε ο Έλληνας πολιτικός. «Χρειάζεται να έχουμε περισσότερη δημοκρατία. Και οι άνθρωποι που οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο στην πολιτική είναι οι δημάρχοι τους, οι κυβερνήτες τους, οι περιεφερειάρχες τους», είπε.

«Η Ένωση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς εμάς ως βασικούς συντελεστές σε αυτή τη διαδικασία, ποτέ δεν θα πείσουμε τους πολίτες της Ευρώπης ότι υπάρχει νομιμότητα και ότι υπάρχει άμεση δημοκρατία», τόνισε ο Τζίτζικώστας.

«Προσβλέπουμε στην διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως εμπλεκόμενοι πολύ, όχι για το καλό των περιφερειών ή των πόλεων, αλλά για το καλό της ΕΕ, πρόσθεσε.

Πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, από την αλλαγή του κλίματος έως τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, είναι χωρίς σύνορα, αλλά συχνά αντιμετωπίζονται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, η Επιτροπή των Περιφερειών παραμένει συμβουλευτικό όργανο και δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Ο νέος πρόεδρος της ΕτΠ ξεκινά σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Η συνεργασία με τα θεσμικά όργανα μέχρι στιγμής «λειτουργεί καλά, αλλά πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα», δήλωσε ο Τζιτζικώστας.

«Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα ακολουθήσουν μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή και όχι τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα εφαρμοστούν στις περιφέρειες και τις πόλεις χωρίς τη φωνή τους, χωρίς τη γνώμη τους», επιμένει.

Η μάχη των αριθμών

Η θητεία του Τζιτζίκωστα ξεκινάει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς τα κράτη μέλη πρόκειται να διαπραγματευτούν τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Οι πόλεις και οι περιφέρειες ήταν από τους κύριους αποδέκτες κονδυλίων της ΕΕ μέσω της πολιτικής συνοχής εδώ και δεκαετίες. Ορισμένες χώρες όμως πιέζουν για περικοπές.

«Είναι κατανοητό ότι πρέπει να υπάρξουν περικοπές μετά το Brexit», παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, «αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτές οι περικοπές δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές στο πεδίο, δεν πρέπει να επηρεάζουν πτυχές της καθημερινής ζωής» πρόσθεσε σε σχέση με τη συνοχή.

«Η συνοχή είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε καν το δικαίωμα ή το προνόμιο να συζητήσουμε για την περικοπή του προϋπολογισμού», ισχυρίστηκε ο Τζιτζικώστας.

Ο πρόεδρος υποστήριξε ότι, αντ ‘αυτού, τα θεσμικά όργανα πρέπει να εργαστούν για την ενίσχυση της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς της, καθώς και για να καταστεί οικονομική υπερδύναμη, διασφαλίζοντας ότι οι επιτυχίες της ευρωπαϊκής οικονομίας γίνονται αισθητές σε κάθε γωνιά του μπλοκ.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen είναι η εμβληματική Πράσινη Συμφωνία και ο συνοδευτικός μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, ο οποίος στοχεύει να υποστηρίξει τις πιο καθυστερημένες περιφέρειες.

Ωστόσο, όπως πρότεινε η εκτελεστική εξουσία, ακόμη και στον τομέα της πολιτικής συνοχής, οι βασικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Ο Τζιτζικώστας όμως προειδοποίησε ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει μηχανισμός που να δουλεύει σε εθνικό επίπεδο».

«Υπάρχουν διαφορετικές πτυχές σε κάθε περιφέρεια της ΕΕ που πρέπει να ληφθούν υπόψη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι μεγάλο μέρος των κλιματικών πολιτικών υλοποιείται από πόλεις και περιφέρειες.

«Όταν εννέα από τις 10 αποφάσεις υλοποιούνται από τις τοπικές αρχές, συνειδητοποιείτε ότι η στρατηγική πρέπει να γίνει εκεί, στο πεδίο, όπου βρίσκεται το πρόβλημα και όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε ο Έλληνας πολιτικός.

Ο Τζιτζικώστας επέμεινε ότι η ΕτΠ πρέπει να έχει λόγο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Θα το ζητήσουμε», είπε. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε το δημοκρατικό έλλειμμα και την έλλειψη νομιμότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τότε φοβάμαι ότι ο ριζοσπαστισμός και ο εξτρεμισμός θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη», προειδοποίησε.

Πηγή: Euractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!