ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ OΠΛΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ! ΟΙ ΜAΧΕΣ ΚΡΑΤΟΎΝΤΑΙ ΜΥΣΤΙΚΈΣ !

Γράφει ο  Απόστολος Τσιμογιάννης

«Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με τεχνολογίες όπου η ταχύτητα της ανταλλαγής πυρών και οι δυνατότητες των νέων εφευρέσεων, μπορεί να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής που ήταν ασύλληπτα μέχρι τώρα». Αυτά είχε πει πριν ένα χρόνο, σε συνέντευξή του στους  Financial Times, ο Χένρι Κίσινγκερ !!!

Όπως αναφέρει, στο «The Diplomat»,  η Ναμράτα Γκοσουάμι, καθηγήτρια σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια και σύμβουλος σε θέματα διαστήματος, η Κίνα ανασύστησε πρόσφατα το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της και δημιούργησε μια ισχυρή κεντρική επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), θα έχει την άμεση εποπτεία στο υπουργείο.

Το διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη και οι κβαντικοί υπολογιστές και η επικοινωνία είναι οι κορυφαίες τεχνολογικές προτεραιότητες της και έως το 2049, εκτιμά ότι θα έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης .

Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αναφέρονται παρακάτω:

Διάστημα

Η Κίνα στοχεύει να δημιουργήσει μια μόνιμη βάση στη Σελήνη έως το 2036, να επιδείξει ικανότητα παραγωγής ενέργειας σε επίπεδο γιγαβάτ μέσω του διαστημικού της έργου ηλιακής ενέργειας έως το 2050, να πραγματοποιήσει μια ανθρώπινη αποστολή στον Άρη μεταξύ 2033-2049 και μια αποστολή εξερεύνησης αστεροειδών μέχρι το 2025.

Η Κίνα είναι επίσης η μόνη χώρα με τον δικό της ανεξάρτητο διαστημικό σταθμό Low Earth Orbit (LEO), τον Tiangong. Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία μια 100 τοις εκατό αναγέννηση των προμηθειών οξυγόνου στο διαστημικό σταθμό Tiangong. Αυτό θα σήμαινε ότι ο ανεφοδιασμός του διαστημικού σταθμού από το έδαφος, θα μειωνόταν κατά 6 τόνους ετησίως.

Η Κίνα έχει το δικό της ανεξάρτητο σύστημα πλοήγησης BeiDou που αποτελείται από 35 δορυφόρους και σχεδόν 250 στρατιωτικούς δορυφόρους για πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση και στόχευση.

Η πλανητική άμυνα της Κίνας περιλαμβάνει επίσης την παρακολούθηση αστεροειδών και μετεωριτών και την ανάπτυξη τεχνολογιών εκτροπής.

Η Κίνα κατασκευάζει μια εγκατάσταση παρατήρησης στο βαθύ διάστημα, η οποία περιλαμβάνει 25 ραντάρ με διάφραγμα 30 μέτρων, για την ανίχνευση αστεροειδών σε απόσταση άνω των 10 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτό το εκτεταμένο σύστημα ραντάρ θα δημιουργήσει την πλανητική άμυνα της Κίνας καθώς και τις δυνατότητες διαχείρισης της διαστημικής κυκλοφορίας.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζεται ως κρίσιμος παράγοντας για την οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα προβλέπεται να δαπανήσει περίπου 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και μέχρι το 2026, περίπου τα 26 δισεκατομμύρια.

Ο συνδυασμός της τεχνητής νοημοσύνης με τις στρατιωτικές τεχνολογίες μπορεί να προσθέσει ένα θανατηφόρο πλεονέκτημα στην Κίνα.

Η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη δορυφόρων με δυνατότητα AI που μπορούν να αποφύγουν τα διαστημικά συντρίμμια.

Ένα άλλο έργο στο οποίο εργάζεται η Κίνα και το οποίο ενεργοποιείται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τροχιακή πλατφόρμα που αποτελείται από CubeSats (μικροσκοπικοί κυβικοί δορυφόροι 10 εκατ.) . Αυτή η πλατφόρμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα έναντι επιθέσεων σε κινεζικούς διαστημικούς πόρους ή για ανεφοδιασμό και συντήρηση τροχιάς.

ΕΙΚΟΝΑ 1

Έως το 2025, σχεδιάζει να αναπτύξει έναν αστερισμό Jilin-1 με 130 δορυφόρους με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης για να εκτρέπει τις ικανότητες ASAT (είναι διαστημικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να ακινητοποιούν ή να καταστρέφουν δορυφόρους για στρατηγικούς ή τακτικούς σκοπούς) των ΗΠΑ.

Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει επίσης στα μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV), να οποία μπορούν να εντοπίσουν και να στοχεύσουν αντίπαλα υποβρύχια. Οι ασκήσεις που διεξήχθησαν από την Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν είδαν τη χρήση UUV 30 πόδια υποθαλάσσια που άλλαξαν πορεία, έκαναν ελιγμούς και επιτέθηκαν σε ένα εικονικό υποβρύχιο χρησιμοποιώντας κύκλους απόφασης AI.

Σύμφωνα με αναφορές , η Κίνα προηγείται των Ηνωμένων Πολιτειών στην τεχνολογία AI.

Κβαντικές Επικοινωνίες και Υπολογιστές

Τον Ιούνιο του 2020, παρουσιάστηκε στο Nature, μια ασφαλής μέθοδος κβαντικών μηνυμάτων, όπου η Κίνα, βρέθηκε πιο κοντά στον στόχο της δυνατότητας επικοινωνίας που δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Στο μέλλον, ο συνδυασμός δορυφόρων υψηλής και χαμηλής τροχιάς θα δημιουργήσει ένα κβαντικό δίκτυο επικοινωνίας ευρείας περιοχής.

Όλη αυτή η γιγαντιαία προσπάθεια στοχεύει στη αντιμετώπιση Αμερικανικών διαστημικών υποδομών και στη επίτευξη κυριαρχίας ή έστω ισορροπίας και πέραν της Γης.

Μια πρόσφατη μελέτη Κινέζων επιστημόνων, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των κινεζικών διαστημικών πόρων, λόγω των επαναλαμβανόμενων στενών προσεγγίσεων από Αμερικανικούς δορυφόρους GSSAP. Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει την ικανότητα και την πρόθεσή τους να παρέμβουν στη χρήση του διαστήματος από την Κίνα.

Όπως καταλαβαίνεται η συγκρότηση της διεθνούς τάξης στο μέλλον , θα έχει να κάνει και με την «ευθυγράμμιση των πλανητών», στο μακρινό διάστημα.

*Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.   

Με πληροφορίες από: Ambassadorsatlarge.com

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Ambassadorsatlarge.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *