ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κόλμερ*

Όπως στον καθημερινό βίο, μία συμφωνία ατονεί όταν ο ωφελημένος απ’ αυτήν δεν την τηρεί, έτσι και στο διεθνές δίκαιο, οι Συνθήκες ψυχορραγούν όταν αποδεικνύεται ότι παραβίασαν την ιστορική πραγματικότητα.

Από τη Συνθήκη των Σεβρών, που δε σεβάστηκε η Ελλάς εισβάλλοντας στην Ιωνία, και τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου που ακύρωσε η Τουρκία ως εγγυήτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατοχή της Μεγαλονήσου, έτσι και με τη συμφωνία των Πρεσπών, που ουδέποτε τήρησαν τα Σκόπια, είναι ζήτημα χρόνου η καταγγελία της. Όχι τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, που θα είχε κάθε λόγο να το πράξει, ούτε από την βουλγαρική που ήδη το πράττει, αφού εγείρει βέτο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η ίδια η σκοπιανή κυβέρνηση του πλειοψηφούντος κόμματος VMRO-DPMNE την αμφισβητεί εν τοις πράγμασι και ωθεί προς την καταγγελία της λόγω των αλυτρωτικών συνθημάτων που χρησιμοποιεί η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιονέφσκα και ο πρωθυπουργός Κριστιάν Μιτσόσκι. Επέστη συνεπώς ο καιρός να το καταλάβει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του παραμελεί τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού της Ελλάδος.
Αμέσως μετά τις πολυσυζητημένες Ευρωεκλογές, όπου η ακύρωση των καταπτύστων συμφωνιών των Πρεσπών δεν απετέλεσαν ζήτημα για τα κόμματα εξουσίας, παρά μόνον για ορισμένα “μικρά” που μεριμνούν για την βεβήλωση του ελληνικού ονόματος της Μακεδονίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ουδέποτε την ενέκρινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε στη Βουλή με αποτέλεσμα να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, εμμένει λανθασμένα σήμερα στην τήρησή της.

Τι είναι πραγματικά τα Σκόπια

Αλλά και η διεθνής κοινότης και ιδιαιτέρως η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η ίδρυση των Σκοπίων είναι τεχνητή, ασχέτως των σκοπιμοτήτων της στιγμής. Το 25% του πληθυσμού των είναι αλβανικής καταγωγής, η γλώσσα είναι ιδίωμα της βουλγαρικής και σημαντικό μέρος του κόσμου εκεί είναι μεταμελημένοι Έλληνες του εμφυλίου πολέμου.

Πρόκειται για μία χώρα “χωρίς μέλλον”, που θα έλεγε ο Ζάν Μαρί Ζουκοβισί. Στα Σκόπια ισχύει ο παγκόσμιος Νόμοςτου Μέρφυ: Όσο περισσότερο φοβούνται ότι κάτι θα τους συμβεί, τόσο πιθανότερο είναι να γίνει. 

*Ο Κωνσταντίνος Κόλμερ εγεννήθη στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και οικονομικά. Ειργάσθη ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και ανταποκριτής ξένου Τύπου επί 45ετία. Σήμερα είναι οικονομικός αναλυτής και συγγράφει ένα επίκαιρο βιβλίο πολιτικοοικονομικού περιεχομένου κάθε χρόνο. Το επόμενο θα είναι αφιερωμένο στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Slpress.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *