Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του «click in shop» από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, αναμένεται να δώσουν αύριο οι λοιμωξιολόγοι καθώς εκτιμούν ότι και το προηγούμενο χρονικό διάστημα η λειτουργία του εμπορίου δεν αύξησε τη διασπορά του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το άνοιγμα της αγοράς από τη Δευτέρα, το πιθανότερο, θα γίνει με τις μεθόδους «click in shop» για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμήματα, και με «click away» για όλους τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, εκτός ίσως για τις περιοχές που έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση καθώς υπάρχει φόβος για αύξηση των κρουσμάτων.
Στην νέα, εμπορική πραγματικότητα προστίθεται και η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα αφενός για παραλαβή εντός στα στεγασμένα καταστήματα, όσο και παραλαβή εκτός για όλους τους υπόλοιπους κωδικούς, πλην ένδυσης, υπόδησης και κοσμηματοπωλείων.
Την ίδια στιγμή, δύσκολα φαίνεται πως θα δοθεί θετική εισήγηση για τα γυμνάσια και τα λύκεια για την προσεχή εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι τα τελευταία 24ωρα αναφέρουν πως ένα μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι εφικτό, ωστόσο διαφωνούν στο να ανοίξει παράλληλα και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σχολεία ή λιανεμπόριο
Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους σε τρεις εβδομάδες, αλλά και των γυμνασίων και των λυκείων παράλληλα με το λιανεμπόριο τάχθηκε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας ότι «ένας από τους λόγους που πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, δήλωσε: «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι. Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου».
«Εισηγούμαστε οι δραστηριότητες να ανοίγουν μία-μία», υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερα σχετικά με την προσωπική εισήγηση που θα κάνει στη συνεδρίαση της επιτροπής, ώστε να μην προκαταβάλει την αυριανή ετυμηγορία, όπως είπε.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε τον εμβολιασμό για να ανοίξουν όλα τα καταστήματα, επισημαίνοντας πως είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να εμβολιαστούν αρκετοί μέσα σε έναν μήνα. Παρατήρησε, όμως, με ικανοποίηση πως σιγά-σιγά οι περισσότεροι πείθονται.
Προειδοποίησε δε πως οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας, θα οδηγήσει σε άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων.
Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας δήλωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να γίνει σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80% νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα».
Όπως επισήμανε, «ναι, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα».
Πηγή: Liberal.gr
Leave a comment