ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ “ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ” ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Ε.Δ. (VIDEO)

Γράφει ο  Μιχάλης Ιγνάτιου*

Οι αίθουσες ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου έχουν μετατραπεί σε «πεδία μαχών» για χάρη της Τουρκίας, τις τελευταίες μέρες. Όπως και να το δει κανείς, πρόκειται για την απόλυτα παραβατική χώρα.

Τα όσα ακούγονται, λοιπόν, στις ενημερώσεις είναι αποκαλυπτικά για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με αφορμή την ενίσχυση των ελληνικών νησιών, που απειλούνται με κατάληψη από την Τουρκία.

Η παρουσίαση της θέσης των ΗΠΑ από το βήμα της επίσημης ενημέρωσης αποτέλεσε ισχυρό κτύπημα στην Τουρκία και προσωπικά στον Ερντογάν, καθώς οι Αμερικανοί απορρίπτουν τον ισχυρισμό του και δέχονται ότι ακριβώς λέει η Αθήνα, ότι τα νησιά, των οποίων ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί την κυριαρχία, είναι φυσικά ελληνικά. Καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος.

  • Στο θέμα αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος είναι μόνος, αλλά δεν αναμένουμε να υποχωρήσει. Αντίθετα θα γίνει πιο απειλητικός, και αυτό αποδείχθηκε και από τις αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και από τις δηλώσεις του στο CNN Turk.

Από την πρώτη ανάλυση των άνευ προηγουμένου απειλών του, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι βρίσκονται στο στάδιο μίας προετοιμασίας για το επόμενο βήμα τους, όποιο και αν αυτό: Διπλωματικό ή ακόμα και στρατιωτικό…

Πάντως, οι Τούρκοι πολιτικοί και οι διπλωμάτες είναι αμετανόητοι και αυτό άλλωστε είναι γνωστό. Αλλά όπως βλέπουμε εδώ στην Ουάσιγκτον, οι εκ Τουρκίας δημοσιογράφοι τους έχουν ξεπεράσει στην προσπάθεια τους να επιτύχουν να αλλάξει η δήλωση -και θέση- της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία.

Αφού απέτυχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ένας εκ των ανταποκριτών του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων δοκίμασε την τύχη του στο Πεντάγωνο. Και εκεί δεν μπόρεσε να εκμαιεύσει δήλωση εναντίον της Ελλάδας και πάλι έμεινε εκτεθειμένος ο γνωστός ανταποκριτής του αμαρτωλού Anadolu.

Η βασική τους έγνοια είναι να πείσουν ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να ενισχύει νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος, αλλά και άλλα, επειδή η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αποστρατικοποιημένα. Αυτή δεν είναι η αλήθεια φυσικά. Το γεγονός ότι απέναντι, στα τουρκικά παράλια, βρίσκεται η Τέταρτη Στρατιά, υποχρεώνει την Ελλάδα να κάνει αστακούς τα νησιά μας.

Επίσης, οι Τούρκοι προσπάθησαν να συνδέσουν την νόμιμη ενίσχυση των νησιών από την Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με μία πιθανή κοινή ελληνοαμερικανική στρατιωτική άσκηση, στην περιοχή. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και επίσης δεν έχουν ανακοινώσει η Αθήνα και η Ουάσιγκτον οποιαδήποτε άσκηση.

Στο Πεντάγωνο ετέθη το θέμα, αλλά και ζητήθηκε η αμερικανική αντίδραση στην διαμαρτυρία της Άγκυρας, η οποία στην ουσία κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι δήθεν υποθάλπτει την δήθεν ελληνική επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας.

Η επιθετικότητα αυτή είναι ανύπαρκτη από την πλευρά της Ελλάδας. Αντίθετα είναι η Ελλάδα που βιώνει μία άνευ προηγουμένου τουρκική εκστρατεία απειλών και πολεμικών ιαχών.

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πίσω από τους Τούρκους ανταποκριτές βρίσκεται η τουρκική πρεσβεία και ο «δαιμόνιος» πρέσβης της Τουρκίας. Πρόκειται για μία απίθανη «μουσίτσα» που τριγυρίζει την Ουάσιγκτον με ένα ψεύτικο χαμόγελο έχοντας πάντα μία καλή κουβέντα για όλους. Και το κάνει ακόμα και αν συναντά «εχθρούς» της Τουρκίας.

Παρουσιάζονται στις ενημερώσεις με έτοιμες ερωτήσεις και όλες είναι «αριστουργηματικά» γραμμένες για να παγιδεύσουν τους Αμερικανούς εκπροσώπους. Παρά το γεγονός ότι μονίμως οι προσπάθειες τους καταλήγουν σε αποτυχία, επιμένουν. Συχνά, εκμαιεύουν απαντήσεις που είναι αρνητικές με την Τουρκία, όπως συνέβη χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διότι η θετική απάντηση για τα ελληνικά νησιά ήταν αποτέλεσμα της επιμονής του ανταποκριτή του Anadolu.

Πέραν του αστείου του πράγματος, πρέπει να σταθούμε στην τελευταία εκστρατεία των Τούρκων εναντίον της Ελλάδας. Είμαι ένας εκ των ολίγων, που επιμένω ότι γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης του τουρκικού σχεδίου με στόχο τα ελληνικά νησιά. Όλα αυτά που ζούμε δεν αφορούν τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Είναι ένα αφήγημα που έχει «πεθάνει»

Οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να εξασφαλίσουν αυτά τα νησιά με ειρηνικό τρόπο. Φαντάζομαι ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Ποιος Έλληνας ηγέτης θα υπογράψει ποτέ την παράδοση των νησιών; Καλύτερα να αυτοκτονήσει πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα… Άρα το διλωματικό σενάριο δεν στέκει, δεν ισχύει.

Οπότε, εάν πραγματικά οι Τούρκοι πιστεύουν ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι δικά τους, θα πρέπει να τα πάρουν με πόλεμο. Μπορεί πριν από 1-2 χρόνια να μπορούσαν να κάνουν αυτόν τον πόλεμο. Τώρα δεν μπορούν.

Και δεν το λέμε για να τονώσουμε το εθνικό φρόνημα των πολιτών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα σπεύσουν να υποστηρίξουν την Πατρίδα. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον πανίσχυρες.

Αιωρειται πάντα στον αέρα το γνωστό ερώτημα: Τι θα πράξουν οι Αμερικανοί εάν ο Ερντογάν επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αντέξει ένα πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οπότε, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα σταματήσουν κάθε κίνηση του Ερντογάν πριν αυτή εκδηλωθεί. Διότι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής και γενικά της Δύσης.

*Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Photo:Ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υπό το βλέμμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Mε πληροφορίες από:  Hellas Journal.com

 

 

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη) 

Πηγή: Hellasjournal.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *