Breaking News
ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ 5G ΚΑΙ “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II”
11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
COVID 19: ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025;
ΚΟΜΙΣΙOΝ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡAΦΟΙ ΘΑ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟYΝ ΝΑ ΑΣΚΟYΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜA ΤΟΥΣ ΕΛΕYΘΕΡΑ
ΛΙΒYΗ: ΤΟΥΡΚΙΚO ΦΟΡΤΗΓO ΠΛΟIΟ ΑΝΑΧΑΙΤIΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝHΘΗΚΕ ΑΠO ΓΕΡΜΑΝΙΚH ΦΡΕΓAΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 70.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΑΦΓΑΝΙΣΤAΝ: ΠΕΡΙΣΣOΤΕΡΑ ΑΠΟ 26.000 ΠΑΙΔΙA ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ Ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΩΣ ΤΟ 2019
ΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΔΟΛΙΒΥΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Η ΓΑΛΛΙΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΘΡHΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣEΡΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 25ΧΡΟΝΟ ΘΟΔΩΡH ΠΟΥ ΠEΘΑΝΕ ΑΠO ΚΟΡΟΝΟΪO
ΜAΝΗ: ΣΚOΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑIΚΑ ΤΟΥ ΜΠΡΟΣΤA ΣΤΗ 19ΧΡΟΝΗ ΚOΡΗ ΤΟΥΣ – ΣΟΚAΡΟΥΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜEΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟY
ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ;
ΣΦΟΔΡEΣ ΑΝΤΙΔΡAΣΕΙΣ ΑΠO ΒΕΡΟΛIΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞEΛΛΕΣ ΚΑΤA ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡIΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝIΑΣ ΛOΓΩ ΒEΤΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜO ΤΗΣ ΕΕ
ΜΕΤA ΤΗ ΣΦΑΓH ΣΤΑ ΚΑΜIΝΙΑ, AΡΠΑΞΑΝ ΑΝHΛΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΙAΣΟΥΝ ΚΑΙ EΚΑΝΑΝ ΠAΡΤΙ!
ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ: ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ ΓΙΑ 7Η(!) ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΑΝΑ, ΓΙΑ ΚΛΟΠΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ‘ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ BARCODE-«ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ!
ΠΑΡΤΙ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ‘ΚΑΨΟΥΡΗ’ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΓΚΡΙΖΟΥ ΛΥΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ
ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΑ 5,8 ΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΚΟΥΣΤΟΥΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ
ΗΠΑ: Ο ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΑΙΝΤΕΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΠΑΡΑΜYΘΙΑ ΠΕΡI ΝEΑΣ ΚΡIΣΗΣ ΧΡEΟΥΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝIΩΝ

Tου Κωνσταντίνου Χαροκόπου*

Το σύνθημα της απαξίωσης της επιτυχίας της Ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με την δήλωση : “Ο Μητσοτάκης φρόντισε να βγάλει φωτογραφίες για να μας πει ότι συμμετείχε στις συζητήσεις ηγετών.”

Τον ίδιο δρόμο, ακολούθησαν τα ημιεγγράμματα στελέχη, τα αγράμματα μέλη και τα trolls, που  έχουν πάρει γραμμή από το ανεκδιήγητο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου. 

Η επικοινωνιακή δυσωδία, ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι “όλο το τετραήμερο o πρωθυπουργός εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ”, συνεχίστηκε με την ερώτηση “σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων” και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.

Ο Σύριζα κατηγορεί τον πλούσιο Βορρά, με τα γνωστά απλοϊκά επιχειρήματα του, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του αυτό που έγραφε προχθές η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου για τα πολιτικά χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων των “φειδωλών” χωρών, που είναι κατά βάσιν ένα μείγμα κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατών, μετριοπαθών κεντροδεξιών και όμηρων των πράσινων.   

Ανακαλύπτει και πάλι τις Ευρωπαϊκές αδυναμίες, την απουσία κοινωνικής συνοχής και τους κινδύνους για την γενικότερη συνοχή της ευρωζώνης. Προφανώς διότι η αντιευρωπαϊκή συνταγή του μέσα στο τσουκάλι που τα ανακατεύει όλα, δεν μπορεί να ξεχωρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ευρωζώνη.

Και αφού μας υπενθυμίζει ότι δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει, παίρνει θέση η επιχειρηματολογία που ανατρέχει στο κλασσικό οπλοστάσιο της αγανάκτησης. Μας περιμένει λοιπόν, σύμφωνα με τον Σύριζα βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.  Μας περιμένει ακόμα, υψηλός δανεισμός που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.

Τι έφερε λοιπόν η κυβέρνηση στις βαλίτσες της από τις Βρυξέλλες; Σύμφωνα με τα πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η κυβέρνηση έφερε μια νέα κρίση χρέους και ένα νέο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα της μη λειτουργίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι!

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας άρθρο η Ελλάδα, καρπώνεται το 4,3% του συνολικού πακέτου των 750 δισ. ευρώ. Ένα ποσοστό που είναι πολλαπλάσιο των συνηθισμένων κατανομών, που βασίζονται καθαρά σε πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια. Προβαίνοντας σε μια σύγκριση με τις άλλες δυο χώρες του Νότου, που επλήγησαν πολύ πιο σκληρά από την πανδημία, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα με 10 εκατ. κατοίκους έλαβε 72 δισ. ευρώ, δηλαδή 7.200 € / κάτοικο, η Ιταλία με 68 εκατ. κατοίκους έλαβε 205 δισ. ευρώ, δηλαδή 3.014 € /κάτοικο και η Ισπανία με 48 εκατ. κατοίκους έλαβε 140 δισ. ευρώ, δηλαδή 2.916 € /κάτοικο.

Από τα 72 δισ. ευρώ, τα 19 δισ. αποτελούν επιδοτήσεις και τα 13 δισ. αποτελούν δάνεια. Δηλαδή, για όσους κατανοούν τις βασικές οικονομικές αρχές και αντιλαμβάνονται τις τέσσερις πράξεις της απλής αριθμητικής, είναι εύληπτο το συμπέρασμα ότι εφ’ όσον θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 32 δισ. και το χρέος κατά μόλις 13 δισ., τότε το κλάσμα χρέους προς ΑΕΠ, δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση, μιας εκ νέου επιβάρυνσης του χρέους.   

Και φυσικά δεν υπάρχουν μνημόνια. Απλά τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιδοτήσεις και τις δανειοδοτήσεις, θα πρέπει να ακολουθούν τους γενικούς κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, θα ήταν φαιδρό να πιστεύουμε  ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης θα χρηματοδοτήσει συντάξεις, μισθοδοσίες του Δημοσίου, ή ενισχύσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Θα υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες. 

Οι δυνάμεις της οπισθοφυλακής της κοινωνίας, μπορεί να βρίσκουν τις θέσεις των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, γοητευτικές. Μπορεί να λατρεύουν το αντιμεταρρυθμιστικό χειρόφρενο των δυνάμεων της αδράνειας, που έχει τυλιχτεί γύρω από τον άξονα του Σύριζα. Μπορεί να αντιδρούν σαν το σκύλο του Παβλώφ, όποτε ακούν την λέξη χρέος ή μνημόνιο.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, αλλά και για το Σύριζα, η ζωή πάει μπροστά. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.    

*ΟΚωνσταντίνος Χαροκόπος είναι αρθρογράφος, οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Photo:Infognomonpolitics.gr

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *