Breaking News
ΘΕΜΑ «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ» ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΉ ΔΙΆΣΚΕΨΗ
ΕΟΔΥ: «ΑΠΟΚΥΗΜΑΤΑ ΝΟΣΗΡΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ» ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ
ΚΑΝΑΔAΣ: ΑΠΑΓOΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓH ΠΟΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
EΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦHΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡIΑ ΣΤΑ ΣΚOΠΙΑ
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ «ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
“ΠΡΑΣΙΝΟ” ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Η ΕΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ (WEBINAR) ΜΕ ΘΕΜΑ: “Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ,  Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ” ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΔΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: ΝEΟ «ΜΑYΡΟ» ΡΕΚOΡ ΜΕ 121 ΘΑΝAΤΟΥΣ – 606 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ ΚΑΙ 1.747 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ
WIKILEAKS: 10 ΧΡOΝΙΑ ΑΠO ΤΗ ΜΕΓΑΛYΤΕΡΗ ΔΙΑΡΡΟH ΑΠOΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡAΦΩΝ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ
ΚΥΠΡΟΣ: ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “ΜΕΔΟΥΣΑ 2020”
ΡΩΣIΑ: ΑΔΙAΒΑΣΤΟ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
ΚΟΡΟΝΟΪOΣ – ΣAΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝIΑ: ΣΦAΛΜΑ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤHΡΙΟ EΒΓΑΛΕ 1.300 ΘΕΤΙΚA ΤΕΣΤ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΕΤΣΙ «ΛΑΔΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ – ΜΟΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ Η Ε.Ε. ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚA ΤΗΣ NAVTEX 0977/20 ΚΑΙ ΤΟ AΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΠOΡΤΑΣ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕIΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣOΓΕΙΟ

Toυ Νίκου Μελέτη*

Το πρώτο βήμα για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά αλλά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο έκανε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας το πράσινο φως με την NAVTEX 0977/20 για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου. 

Μια κίνηση η οποία εφόσον ολοκληρωθεί με την αποστολή του Oruc Reis στην περιοχή θα οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε ενέργεια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραβιάζει την ελληνική “κόκκινη” γραμμή και θα εμποδιστεί.

Το Ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε αργά το βράδυ ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση διαβήματος στην Άγκυρα και παραστάσεων σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, ενώ στην ανακοίνωση του επισημαίνει ότι:

«Η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Η Τουρκία προχώρησε στην κίνηση αυτή έχοντας επιλέξει με ιδιαίτερη προσοχή την περιοχή την οποία αφορά η NAVTEX θέλοντας αφενός να έχει τακτικό πλεονέκτημα στην διαχείριση μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής κρίσης, παρασύροντας την Ελλάδα σε ένα πεδίο εκατοντάδες μίλια μακριά από τους Ελληνικούς Σταθμούς Ανεφοδιασμού και συγχρόνως σε μια περιοχή που η τουρκική επιχειρηματολογία για τον σφετερισμό της υφαλοκρηπίδας της Μεσογείου ακούγεται πιο πειστική σε ουδέτερους παρατηρητές.

Εξ’ ου και η αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρά τα θετικά της στοιχεία και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων κάνει λόγο για αποφυγή ερευνών σε «αμφισβητούμενες περιοχές». 

Καθώς δεν υπάρχει οριοθετημένη θαλάσσια ζώνη στην περιοχή αυτή, τόσο οι αμερικανοί όσο και άλλοι διεθνείς παράγοντες θεωρούν την περιοχή ως «αμφισβητουμένη» και αυτό δυσκολεύει τους ελληνικούς χειρισμούς. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που η Τουρκία δεν ανέμενε την ολοκλήρωση της παράνομης διαδικασίας για την αδειοδότηση των νέων Οικοπέδων που χάραξε βάσει του τουρκολυβικού Μνημονίου και φθάνουν μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών, αλλά επέλεξε περιοχές απομακρυσμένες από τα ελληνικά νησιά σε απόσταση σχεδόν 180 μιλίων από το Καστελόριζο.

Προφανώς θα ήταν διαφορετικές οι αντιδράσεις και από τους αμερικανούς και από τον διεθνή παράγοντα εάν η Τουρκία επιχειρούσε έρευνες στις περιοχές αυτές λίγα μίλια έξω από τα ελληνικά νησιά, που ακόμη και σε μη οριοθετημένη περιοχή είναι εμφανές ότι ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επίσης με την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής η Τουρκία επιχειρεί να μπει «σφήνα» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς η καταγγελία των τουρκικών ερευνών με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα  έρχεται σε αντίθεση με την θέση των αιγυπτίων που ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει σχετικά με την επήρεια του Καστελόριζου και της Στρογγύλης που είναι όμως προϋπόθεση ώστε αυτή η περιοχή να θεωρηθεί ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Η NAVTEX 0977/20 επικαλύπτει και τμήμα της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του τριεθνούς σημείου συνάντησης της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας- Κύπρου -Αιγύπτου αμφισβητώντας έτσι πλήρως το δικαίωμα του Καστελόριζου και της Στρογγύλης σε πλήρη επήρεια επί θαλασσίων ζωνών.

Η περιοχή αυτή την οποία παράνομα δέσμευσε η Τουρκία δεν είναι οριοθετημένη, αλλά η Τουρκία με την επιστολή του Μαρτίου στον ΟΗΕ κατέθεσε μονομερώς συντεταγμένες για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, καθορίζοντας προς νότο ως όριο την μέση γραμμή με τις απέναντι αιγυπτιακές ακτές, εξαφανίζοντας πλήρως την επήρεια του Καστελόριζου -Στρογγύλης και κατόπιν ως όριο την «συνοριακή γραμμή» Τουρκίας -Λιβύης και προς δυτικά την γραμμή έξω από τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών (Κρήτης- Καρπάθου -Ρόδου).

Παρά τις «αστοχίες» η ανακοίνωση του Στειτ Ντιπαρτμεντ όπως και η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ Χ. Μάας που κάλεσε την Τουρκία να διακόψει τις παράνομες ενέργειες της στην Μεσόγειο, δείχνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτή η προκλητική τακτική της Τουρκίας να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση που θα εκτροχιάσει την ευρωτουρκική σχέση και θα υπονομεύσει σοβαρά την συνοχή της Ατλαντικής Συμμαχίας .

Η προσπάθεια της Τουρκίας να σφετερισθεί δια της βίας την υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Μεσογείου κτυπά συναγερμό σε όλες τις δυνάμεις της περιοχής καθώς η ηγεμονική πολιτική της στρέφεται αρχικά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά αποσκοπεί στον περιορισμό δυνάμεων όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, αλλά και η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, την Β. Αφρική, στην Μ.Ανατολή και στον Αραβικό Κόσμο.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και της Αθήνας. Να «αφυπνήσει» όσους στην διεθνή κοινότητα βολεύονται να πιστεύουν ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας έχει ως στόχο μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο και δεν βλέπουν την συνολική εικόνα, μιας Τουρκίας που διψάει για επέκταση και διεκδικεί με κάθε μέσο, ηγετικό περιφερειακό ρόλο.

*Ο Νίκος Μελέτης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1962. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1987. Από το 1990 καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, αρχικά στην ΕΡΤ και κατόπιν και στην εφημερίδα “Έθνος”. Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δημοσιογραφικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, έζησε από κοντά τις αλλαγές που επέφερε η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού στο χώρο των Βαλκανίων και των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών. Κάλυψε τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και παρακολούθησε από κοντά όλες τις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και τη μακρά και επίπονη πορεία των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων.

 

(Το άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *