ΚΥΠΡΟΣ
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Του Ιωάννη Φωτόπουλου

Οι Βουλευτικές Εκλογές στην Κύπρο ολοκληρωθηκαν. Τα μηνύματα που έδωσαν οι ψηφοφοροι ήταν αρκετά και οι εκπληξεις μεγάλες. Νικητης των εκλογών η αποχή, καθώς το 34.28% των πολιτών ψήφισαν παραλία ή δεν προήλθαν να ασκήσουν το εκλογικο τους δικαίωμα.

Πρώτο κόμμα αναδειχτηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ποσοστό 27.77% από 30.69% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Δεύτερο κόμμα το Ακελ με 22.34% από 25.67%, γεγονός που ίσως φέρει εσωκομματικες διεργασίες. Τρίτο κόμμα με μια μείωση 3.2%  αναδεικνύεται το ΔΗΚΟ και ποσοστό 11.29% που αντιστοιχεί σε 9 έδρες. Στους νικητές των εκλογών μπορούμε να συμπεριλάβουμε το ΕΛΑΜ με ποσοστό 6.78% και διπλασιασμό των εδρών του καθως θα εχει 4 βουλευτές, η Δημοκρατική Παράταξη, η όποια διεψευσε τις δημοσκοπήσεις και έφτασε το 6.10% και 4 έδρες. Η ΕΔΕΚ εχει 6.72% και 4 εδρες με μια μικρή αυξηση του ποσοστού της. Τέλος στην επτακομματική βουλή εισέρχεται το Κινημα Οικολογων-Συνεργασια Πολιτών με ποσοστό 4.41% και 3 εδρες. Οι Εωμενοι Κυνηγοί με 3.27%, η Αλλαγή Γενιάς με 2.82%, και Αλληλεγγύη με 2.31% μένουν εκτός Βουλής.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφυτου τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ σε ένα δύσκολο περιβάλλον πέτυχε σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην εκλογή Προέδρου της Βουλής,όπου ακούγεται το ονομα του κ. Μαρίνου Σιζόπουλου Προεδρου της ΕΔΕΚ. 

 

∗ Ο Ιωάννης Φωτόπουλος είναι ανταποκριτής του Active News στην Κύπρο. Είναι Οικονομολόγος και Νομικός, Πτυχιούχος Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με Μεταπτυχιακό στο Ποινικό Δίκαιο από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *