Breaking News
ΥΠΑΡΧΟΥΝ «ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ» ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ;
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ SULPHUR CAP ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΑ
ΤΖΟΝ ΜΠΟΛΤΟΝ : Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
H ΑΠΟΥΣΙΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ
AMAΘΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΝ
ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!
Ο “ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΑΞΕ” ΜΕ ΤΗΝ AEGEAN
Η ΒΕΝΕΤIΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕI ΣΤΟΝ ΚΑΤAΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠOΛΕΙΣ ΣΕ ΚIΝΔΥΝΟ
Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΤΖΟΝ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΤΙΣ ΑΦΙΣΕΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ ΤΟΥ 60ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ, ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ: ΟΙ 110 ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΙΚΗΣΑΝ 3.000 ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΧΑΡΡΥ
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΑΓΚΑ: «Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ»
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΖΟΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Με τον πόλεμο στη Συρία να τελειώνει, αφήνοντας πίσω του μεγάλες πληγές, φαίνεται πως εκτός από τους ηττημένους – με την ευρύτερη έννοια του όρου – υπάρχουν και οι κερδισμένοι ή τουλάχιστον αυτοί με τις λιγότερες απώλειες. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ακολουθώντας το δόγμα Τραμπ περί απόσυρσης όλων των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή (αναμένεται να αποχωρήσουν ολοκληρωτικά τον Απρίλιο), οι μόνες χώρες που παρέμειναν ‘ακέραιες’ με τις δυνάμεις τους, είναι η Τουρκία και η Ρωσία, ιδιαίτερα η πρώτη.

Οι κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ δόθηκαν ως «δώρο» στην Άγκυρα σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να απαγκιστρώσουν τον Ερντογάν από τη Μόσχα. Ωστόσο, με αυτή την τακτική η γειτονική χώρα πετυχαίνει τον σχεδιασμό που είχε θέσει από το 2012, δηλαδή, την απόκτηση του πλήρη ελέγχου των κουρδικών εδαφών. Έτσι, μειώνονται δραστικά οι πιθανότητες δημιουργίας ανεξάρτητης ή αυτόνομης κουρδικής οντότητας στο υπογάστριό της. Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι έχουν συγκροτήσει μια άρτια εξοπλισμένη εμπροσθοφυλακή με τζιχαντιστές, και μισθοφόρους τουρκογενείς απ’ τα βάθη της Ασίας, οι οποίοι αριθμούν κατά προσέγγιση περί τις 20 χιλιάδες, έτοιμοι να συνδράμουν αμφότεροι τον τουρκικό στρατό αν αυτό χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι ‘σώζουν’ όπως όλα δείχνουν την τιμή του Σύριου ηγέτη Μπασάρ Άσαντ, παγιώνοντας και αυτοί την παρουσία τους, ως σύμμαχοι των Τούρκων, που άλλωστε ήταν και ο αντικειμενικός τους στόχος. Το Ιράν, απ’ την άλλη πλευρά, στηρίζει τις τουρκικές ενέργειες καθώς έχει στα δυτικά μια τεράστια κουρδική μειονότητα που μπορεί άνετα να ενοποιηθεί γεωγραφικά με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, βάζοντας την Τεχεράνη σε περιπέτειες. Το καλύτερο όμως για την Άγκυρα, είναι πως πατάει πλέον σε μια περιοχή που προβλέπεται να ενταχθεί στους σχεδιαζόμενους ενεργειακούς κόμβους της επόμενης δεκαετίας, με ότι οφέλη αυτό συνεπάγεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη τουρκικές κατασκευαστικές δραστηριοποιούνται τη Συρία με σκοπό να χτίσουν σχολεία, υδραγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ.

Αναμφίβολα στις τουρκικές επιτυχίες, έχει συμβάλει η βαθμιαία σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, που περνούσε κλιμακωτές φάσεις τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να ισορροπήσει ικανοποιητικά μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον. Το πυρηνικό εργοστάσιο ρωσικής τεχνολογίας προχωράει κανονικά και οι s-400 βρίσκονται σε καλό δρόμο. Επιπλέον, διεξήχθη στρατιωτική άσκηση στην περιοχή ανοιχτά του Καστελλόριζου, με την συμμετοχή αμερικανικού πλοίου, ενώ προγραμματίζονται και άλλες ασκήσεις. Η ίδια ακριβώς κατάσταση επικρατεί και στην κυπριακή ΑΟΖ όπου τα τουρκικά πλοία παγιώνουν σιγά σιγά την παρουσίας τους εκεί, φυσικά στα οικόπεδα που η Λευκωσία δεν έχει παραχωρήσει ακόμα σε δυτικές εταιρίες.

Προς την «δεύτερη ανάκαμψη»

Μπαίνοντας το 2001 όταν ο Ερντογάν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η τουρκική οικονομία βρισκόταν σε άθλια κατάσταση και είχε καταφύγει στο ΔΝΤ. Παίρνοντας τα δανεικά, ο «Σουλτάνος» μπόρεσε και έκανε καλή διαχείριση, έχοντας μεταξύ άλλων δυο βασικά στοιχεία ως «όπλα»: Την παραδοσιακή φιλοπατρία και ενότητα του Τουρκικού λαού σε εθνικά ζητήματα ανεξαρτήτου κομματικής τοποθέτησης, και ιδιαίτερα την εργατικότητα των νέων. Αργότερα, παρά τους αυταρχικούς τρόπους διαχείρισης της εξουσίας, κατάφερε να δημιουργήσει μια πλειοψηφική αστική μεσαία τάξη, η οποία τον υπερασπίστηκε φανατικά στο αποτυχόν πραξικόπημα του 2016, ενώ τον έχρισε και απόλυτο άρχοντα με την αναθεώρηση του συντάγματος. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι με το πέρασμα των ετών, η τουρκική κοινή γνώμη συμβιβάζεται, βλέποντας το διεθνές κύρος της χώρας τους να αυξάνεται. Το λεγόμενο «όραμα 2023» του Ερντογάν, υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό, έχοντας ως στόχο την πλήρη διασύνδεση της οικονομίας και της παιδείας, με τις αναπτυξιακές και γεωπολιτικές στρατηγικές του μέλλοντος.

Η «κλυδωνιζόμενη» τουρκική οικονομία των τελευταίων δυο ετών, αρχές του 2019, έχει ανακάμψει, αφού οι πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό (π.χ. φορητά όπλα στη Σομαλία) και οι εισερχόμενες επενδύσεις (18 δις δολάρια από το Κατάρ) έχουν δώσει μεγάλες ανάσες στην τουρκική λίρα. Οι περίφημοι και λαλίστατοι οίκοι αξιολόγησης έχουν σωπάσει, ένεκα βέβαια και της σύσφιξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη στον στρατιωτικό τομέα, θα προσδώσει σύντομα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία τα απαραίτητα εργαλεία, για να εφαρμόσει μια πρωτοφανή προβολή ισχύος, που θα ξεκινά από την Βόρεια Μέση Ανατολή και περνώντας από Κύπρο και Αιγαίο, θα φτάνει μέχρι την Βοσνία. Με την παραλαβή των 100+ F-35, την κατασκευή αεροπλανοφόρου, ιπτάμενων τάνκερ, των ήδη υπαρχόντων 25 καταδρομικών ανοιχτής θαλάσσης που διαθέτει και των σύγχρονων υποβρυχίων  Τ-214 που ναυπηγεί (15 τον αριθμό), θα έχει την δυνατότητα να επιβάλει μακροπρόθεσμα  χωρίς σύρραξη τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις. Άλλωστε, καμία άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής (πλην του Ισραήλ), δεν θα διαθέτει υπεροπλία τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο.

Το αγκάθι…

Παρά το γεγονός ότι η πορεία της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη, παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο, η Ρωσία δεν καλοβλέπει μια πλήρη αυτονόμηση της τουρκικής ισχύος. Ρώσοι και Τούρκοι γνωρίζουν πως η σχέση τους δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, γιαυτό καλούνται –ιδιαίτερα οι δεύτεροι- να βρουν μια φόρμουλα ώστε να διατηρήσουν την εξωτερική πολιτική όσο το δυνατόν γίνεται πιο αυτόφωτη. Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας – ΗΠΑ, είναι ενδεχομένως η προετοιμασία για μια πιθανή μελλοντική ρήξη με τη Μόσχα, η οποία ωστόσο, ακόμα και αν συμβεί, δεν θα χαλάσει την συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία δυο χρόνια. Και αυτό γιατί οι Ρώσοι, δεν θέλουν ούτε στο ελάχιστο να καταστεί η Τουρκία «ανασχετικός τοίχος» προς την Ανατολική Μεσόγειο. Βέβαια, ούτε και οι Τούρκοι επιθυμούν να γυρίσουν πίσω στην εποχή της μονομερούς δουλικής συμμαχίας με το ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον της ρωσοτουρκικής φιλίας θα εξαρτηθεί, λίγο-πολύ, από το αν η Άγκυρα θα επιδιώξει να εκτοπίσει τη Ρωσία ολοκληρωτικά από τους ενεργειακούς δρόμους της περιοχής…    

 

∗ Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι Ιστορικός και Διεθνολόγος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!