Breaking News
ΗΠΑ: ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ FEDEX- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ
ΛΩΡIΔΑ ΤΗΣ ΓAΖΑΣ: ΙΣΡΑΗΛΙΝA ΠΛHΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΤIΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤOΞΕΥΣΗ ΡΟΥΚEΤΑΣ
Ν. ΤΖΑΝΑΚΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 200.000 ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ
Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΕΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΤΑ ΡΟΜΠOΤ ΑΠΟΚΤΟYΝ ΝΕΥΡΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
ΕΝΑ ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ
ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΠΕΛΑΣΗ 10 ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Η ΕΛΛAΔΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓOΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΕ Ε.Ε ΚΑΙ ΝΑΤΟ
ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ: ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
«ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ» ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚEΣ ΠΗΓEΣ: Ο Ν. ΔEΝΔΙΑΣ ΕIΧΕ ΕΝΤΟΛH ΑΝ ΠΡΟΚΛΗΘΕI ΝΑ ΑΠΑΝΤHΣΕΙ
ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ
ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚA ΡΟYΧΑ ΤΑ ΜEΛΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚHΣ ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕIΑ ΤΟΥ ΦIΛΙΠΠΟΥ – ΑΠOΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΣAΒΕΤ
LIVE: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝΔΙΑ – ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: 3.833 ΚΡΟYΣΜΑΤΑ, 819 ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜEΝΟΙ, 104 ΘAΝΑΤΟΙ
ΕΜΒOΛΙΑ: ΑΝΑΣΦAΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚH ΕΥΘΕIΑ – ΝEΑ ΔΕΔΟΜEΝΑ ΣΤΟΝ ΔΡOΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣIΑ
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΤΡΕΙΣ ΑΓΩΓΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ…

«Η ταυτόχρονη διέλευση τριών αγωγών φυσικού αερίου όπως ο Tap, ο Tanap και ο Eastmed καθιστούν τη χώρα νέο παίκτη, ο οποίος επίσης ωθείται σε έναν αγώνα για επανεξοπλισμό. Ο ρόλος του Ισραήλ και της Γερμανίας, η επανένωση της Κύπρου, ο αμερικανικός παράγοντας».

Γιατί η Ελλάδα έχει αποκτήσει στρατηγική σημασία στον ενεργειακό φάκελο σχετικά με νέους τομείς, αφού είναι ο νέος ορίζοντας για σημαντικές διεθνείς επενδύσεις. Από ποιά άποψη κινείται η Άγκυρα κατά της Αθήνας, η οποία έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη;

Τα παραπάνω γράφει η ιταλική  ιστοσελίδα formiche.net σε ανάλυση του Francesco De Palo. Σημειώνει και τα εξής:

Η χώρα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μιμείται τις κινήσεις του Ισραήλ και της Κύπρου που, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν στραφεί στην εξόρυξη υπεράκτιων αποθεμάτων.

Ο άσσος στο μανίκι της Κύπρου από τα πλούσια πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τις τουρκικές ορέξεις, φέρνοντας στην επιφάνεια έναν εκνευρισμό που υποβόσκει σε μακροχρόνιες εντάσεις ως προς την υπεράκτια διαμάχη με την Τουρκία, η οποία απορρίπτει νόμους και συνθήκες όπως η Σύμβαση του Montego Bay. Οι αδυναμίες λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και οι σχέσεις άλλων παικτών με τον Erdogan δεν βοηθούν, ωστόσο, να συμπληρωθεί το παζλ.

Η τελευταία παραχώρηση έρχεται από το 2019: Η ExxonMobil και η Total έχουν λάβει άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στα ανοιχτά του νησιού της Κρήτης. Δεν είναι μόνοι, αλλά σε κοινοπραξία με την Hellenic Petroleum, και έχουν μια οκταετή άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης σε δύο υπεράκτια οικόπεδα που βρίσκονται στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Μέχρι το 2021 θα υπάρξει το πρώτο feedback για 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα πρακτικά ανεξερεύνητης περιοχής. Η συμφωνία αυτή, στην πραγματικότητα, σηματοδότησε την πρώτη χρήση από την Ελλάδα της ΑΟΖ της.

  • Η Ελλάδα έχει από καιρό αλλάξει την πυκνότητά της στον ενεργειακό φάκελο λόγω της ταυτόχρονης διέλευσης τριών αγωγών φυσικού αερίου: Tap (σε λειτουργία), Tanap (προς τα Βαλκάνια) και όταν θα ολοκληρωθεί ο Eastmed (από το Ισραήλ στο Σαλέντο). Τρεις κατευθύνσεις διαδρομής που συνεπάγονται μια διαφορετική αντίληψη για τη χώρα όχι μόνο από άποψη ενέργειας, αλλά και από άποψη άμυνας και γεωπολιτικής. 

Η συνειδητοποίηση ότι ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου αντιπροσωπεύει ένα εντυπωσιακό τεχνολογικό και διπλωματικό επίτευγμα (όπως το καθόρισε η Αμερικανική Πρεσβεία στο Μπακού) είναι το σημείο εκκίνησης για την κατανόηση του πώς τα σενάρια στο Αιγαίο έχουν τροποποιηθεί εντελώς από τους αγωγούς, που συνδέονται και με άλλους τομείς, όπως υποδομές και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο αγωγός Trans Adriatic ξεκίνησε πέρυσι στις 31 Δεκεμβρίου με την εκκίνηση των πρώτων ροών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. Το πρώτο αέριο έφτασε στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μέσω του κόμβου διασύνδεσης της Νέας Μεσημβρίας με τη ΔΕΣΦΑ, καθώς και στην Ιταλία, μέσω του σημείου διασύνδεσης του Melendugno με το Snam Rete Gas. Ο Tap μεταφέρει φυσικό αέριο από το τεράστιο πεδίο Shah Deniz στην Ευρώπη μήκους 878 χλμ. Και συνδέεται επίσης με τον αγωγό Trans Anatolian (Tanap) στα τουρκοελληνικά σύνορα στους Κήπους, διασχίζει την Ελλάδα και την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν καταλήξει στη νότια Ιταλία .

Το 66% του ελληνικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ ανήκει σε κοινοπραξία με επικεφαλής την ιταλική Snam. Ο Ιταλός παίκτης θεωρεί τη ΔΕΣΦΑ με δίκτυο μεταφοράς υψηλής πίεσης περίπου 1.500 χλμ. και τερματικό επαναεριοποίησης στη Ρεβυθούσα, ένα νησάκι 45 χλμ. από την Αθήνα, ένα σημαντικό βήμα. Ο λόγος είναι επειδή το τερματικό αυτό είναι ένα από τα 28 που λειτουργούν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην Ευρώπη και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που όχι μόνο δέχεται φορτία ΥΦΑ, αλλά αποθηκεύει και προσωρινά επανακαθορίζει το ΥΦΑ με χωρητικότητα αποθήκευσης 225.000 κυβικά μέτρα.

Επιπλέον, οι Eastmed Rhymes με τον Emgf, είναι η νέα Opec του αερίου, που δημιουργήθηκε γύρω από την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

  • Γεννήθηκε ως διεθνής οργανισμός τον Ιανουάριο του 2020 με έδρα το Κάιρο, αυτή τη στιγμή χρειάζεται περιεχόμενο, οδηγίες και στρατηγικές για να μην παραμείνει εμπορευματικός και αυτό είναι ακριβώς η ώθηση των μεμονωμένων χωρών, που υλοποιείται από τους φορείς των πρωτοβουλιών και των δράσεων στη μακροοικονομική περιοχή, θα είναι σε θέση να αντιπροσωπεύει το προωθητικό που απαιτείται για να τους κάνει να αποκτήσουν έναν ρόλο που δεν είναι απλώς επίσημη εκπροσώπηση.

Ο ρόλος του Ισραήλ σε αυτό το παιχνίδι είναι όλο και πιο σημαντικός. Πριν από λίγες ημέρες, η Chevron, η Delek και οι συνεργάτες τους στα ισραηλινά πεδία φυσικού αερίου Leviathan και Tamar, κατέληξαν σε συμφωνία για επένδυση 235 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα νέο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, επεκτείνοντας τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ο αγωγός θα συνδέσει εγκαταστάσεις στην ισραηλινή πόλη Ashdod με τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου στο Ashkelon, επιτρέποντας στη Chevron και τους συνεργάτες της να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου της Αιγύπτου σε 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Οι προαναφερθέντες παίκτες είχαν ήδη υπογράψει το 2020 συμφωνίες για την εξαγωγή έως 85 δις κυβικών μέτρων ετησίως στην Αίγυπτο για περίοδο 15 ετών.

Υπό το φως αυτού του σεναρίου, η τουρκική κυβέρνηση, για να μην μείνει έξω από το παιχνίδι, ακόμη και αν δεν έχει πρόσβαση στους διεθνείς νόμους και συνθήκες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διεκδικήσει αρμοδιότητες σε αυτά τα ύδατα για να αρπάξει αέριο.

Στην πραγματικότητα, προκλήθηκε μια πολύ μακρά αντιπαράθεση με την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει το ζήτημα της αποτυχίας επανένωσης της Κύπρου, το νησί που το 1974 επηρεάστηκε από απόπειρα ελληνικού πραξικοπήματος, στο οποίο η Τουρκία απάντησε με βομβαρδισμούς στο νησί και την εισβολή κατά 50 χιλιάδες στρατιωτών που κατέλαβαν το βόρειο τμήμα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει γίνει μέλος της ΕΕ, ενώ ο τουρκικός στρατός παρέμεινε στα κατεχόμενα προς τα βόρεια, με όλες τις διπλωματικές συνέπειες της υπόθεσης.

Πριν από ένα μήνα, η Ελλάδα και η Τουρκία επέστρεψαν μετά από πολλά χρόνια για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να προσπαθήσουν να αναβιώσουν τον διάλογο: η πρώτη προσέγγιση, ωστόσο, ήταν περισσότερο το αποτέλεσμα της πρόσκλησης του Βερολίνου να επανασυνδέσει τα νήματα παρά μια πραγματική πρόθεση των δύο πλευρών.

Με τα F-16 οι Τούρκοι στην πραγματικότητα διασχίζουν τους ελληνικούς ουρανούς καθημερινά,ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη είναι μια συνεχής και ενοχλητική παρουσία για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν πολύ κοντά σε ένα ατύχημα μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων, με ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο (ποτέ δεν έγινε αποδεκτό από τι δύο πλευρές):

  • Ένα τουρκικό υποβρύχιο που ήρθε προκλητικά κοντά στην ακτή του Ακρωτηρίου του Σουνίου, και στη συνέχεια τέθηκε σε επιτήρηση από ελληνικά ελικόπτερα. Γεγονότα που πυροδότησαν έναν αγώνα εξοπλισμών.

Η Γερμανία πούλησε μερικά υποβρύχια στην Τουρκία και η Γαλλία 18 μαχητικά Rafale στην Ελλάδα. Όλα λόγω του ρίσκου.

Με πληροφορίες από: Formiche.net, ανάλυση του Francesco De Palo – Tap, Tanap e Eastmed. I gioielli della Grecia e gli appetiti di Erdogan

Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu), κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά την υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, στο Ζάππειο, στην Αθήνα. Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας

 

 

Πηγή: Hellasjournal.com

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *