ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΣΑΝΤ ΜΕ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, πως θέλει να επεκτείνει τις οικονομικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με τη Μόσχα, τον στενότερο σύμμαχό του, ώστε να μπορέσει η Συρία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Άσαντ, ο οποίος έκανε τη δήλωση αυτή στη διάρκεια συνάντησής του στη Δαμασκό με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως θέλει να δει ρωσικές επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν και πέτυχαν.

Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν σήμερα συνομιλίες στη Δαμασκό με τον Άσαντ, ενώ ο Σύρος ηγέτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομία σε κατάρρευση, η οποία απειλεί να υπονομεύσει τις στρατιωτικές επιτυχίες που είχε με τη βοήθεια της Μόσχας στη σύγκρουση που διαρκεί ήδη δέκα χρόνια στη Συρία

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφθασαν στη Συρία αφού η Μόσχα δήλωσε πως θα υποστηρίξει τη Δαμασκό που αντιμετωπίζει σκληρότερες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες τιμωρούν ξένες εταριείες που συναλλάσσονται με συριακές κυβερνητικές οντότητες.

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στη συνάντηση των Ρώσων αξιωματούχων με τον Άσαντ.

Αξιωματούχοι από τη Συρία και τη Ρωσία έχουν δηλώσει πως οι δύο πλευρές σχεδιάζουν να προωθήσουν τις εμπορικές σχέσεις και θα επανεξετάσουν προγράμματα για την ενέργεια και τα ορυχεία.

«Η Ρωσία γύρισε τα πράγματα υπέρ του Άσαντ και, καθώς το καθεστώς αντιμετωπίζει τώρα τις σοβαρότερες προκλήσεις του, η Μόσχα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη φορά για να πιέσει περισσότερο τον Άσαντ», λέει ένας δυτικός διπλωμάτης που παρακολουθεί τη Συρία.

Μολονότι ο Άσαντ έχει πλέον ανακτήσει τα περισσότερα από τα εδάφη που είχε χάσει, η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα πολλοί Σύροι να βρίσκονται στη φτώχεια, καθώς το συριακό νόμισμα έχει χάσει το 80% της αξίας του.

Η Ρωσία έχει επικρίνει τις νέες αμερικανικές κυρώσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως έχουν στόχο τα έσοδα της κυβέρνησης του Άσαντ και να τον ωθήσουν σε συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Συρία έχει τις ελπίδες της στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο ξένο σύμμαχό της, για να την βοηθήσει να ενισχύσει την οικονομία της. Ο κύριος περιφερειακός σύμμαχος της Συρίας, το Ιράν, πασχίζει κι αυτός να αντιμετωπίσει έναν άλλο γύρο αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Χούσαμ Ταλέμπ, ένας Σύρος φιλοκυβερνητικός αναλυτής, δήλωσε στη συριακή κρατική τηλεόραση πως η ρωσική επίσκεψη θα θυμώσει την Ουάσινγκτον, για την οποία είπε πως «μας πολεμάει στη διαβίωσή μας, επιβάλλοντας κυρώσεις για να μας στερήσει τον πλούτο μας».

Photo: (Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

 

 

Πηγή:Cnn.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *