Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν για τις αμυντικές δαπάνες ανάβοντας το «πράσινο φως» για τη δραματική αύξησή τους εν μέσω μιας παράλληλης προσπάθειας να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ παύει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών με το Κίεβο.
Όμως, η πολυπόθητη ενότητα για το μπλοκ «έσπασε» από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, που αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της ΕΕ σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από ένα μαραθώνιο συζητήσεων κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες σε ολόκληρο την Ένωση
Το τελικό κείμενο φέρει την υπογραφή 26 από τις 27 χώρες του μπλοκ συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, που υποστηρίζει τη δήλωση αφού ικανοποιήθηκε το αίτημα της χώρας του για αναφορά στο τελικό κείμενο που αφορά τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Οι ηγέτες της ΕΕ στο τελικό κείμενο καλούν τη Σλοβακία και την Ουκρανία να βρουν «λειτουργικές λύσεις στο ζήτημα».

Στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία
Στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης με την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα υπάρξει ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής προκειμένου τα ευρωπαϊκά κράτη να ξοδεύουν για την άμυνα τους χωρίς να υπόκεινται στους δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα που διέπουν την Ένωση.
Στήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες – πλην του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας – υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία τονίζεται η ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί «ενόψει της νέας δυναμικής των διαπραγματεύσεων που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Σε μια επιστολή πέντε σημείων, οι 26 χώρες μέλη ανέφεραν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι, ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι προπομπός μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει εγγυήσεις ασφαλείας και ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική της ακεραιότητα.
Το κείμενο συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ουκρανίας. Επαναβεβαιώνει την ακλόνητη υποστήριξη στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της και στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της.
15 λεπτά…
Τόσο διήρκησαν οι συνομιλίες των ηγετών της ΕΕ σχετικά με την Ουκρανία, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.
Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, οι ηγέτες έκαναν έναν απολογισμό για τη στάση που κράτησε ο Βίκτορ Όρμπαν και στη συνέχεια προχώρησαν στο δείπνο. Σύμφωνα με άλλον, το μέρος των συμπερασμάτων για την Ουκρανία είχε ήδη αποφασιστεί σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις μεταξύ Ευρωπαίων πρεσβευτών.
Οι ηγέτες συνέχισαν να συζητούν ανεπίσημα για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Οι «27» κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις
Για τις αμυντικές δαπάνες
Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν το «ReArm Europe» για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης με την ενεργοποίηση πόρων ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων νέων δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ που υποστηρίζονται από τον κοινό προϋπολογισμό και χαλάρωση των κανόνων που διέπουν τα χρέη και τα ελλείμματα.
Οι «27» κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για τις δύο πρωτοβουλίες, οι οποίες στη συνέχεια θα χρειαστούν επίσημη έγκριση από τις κυβερνήσεις.
Στο πλαίσιο του συμφωνηθέντος κειμένου, το μπλοκ αποφασίζει να αποδεσμεύσει νέα κεφάλαια «διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να διευκολυνθούν σημαντικές αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη». Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «προτείνει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για την άμυνα σε επίπεδο ΕΕ». Το βέτο της Ουγγαρίας αφορά ένα ξεχωριστό τμήμα για τη στήριξη της Ουκρανίας με τα τελικά συμπεράσματα να έχουν την υποστήριξη 26 κρατών μελών σε ξεχωριστό παράρτημα.
Οι θέσεις της Ελλάδας
Με επίκεντρο τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους ηγέτες να μην ξεχνούν τις απειλές για την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Ζήτησε από το μπλοκ να επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τους ηγέτες να μην ξεχνούν τις απειλές για την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική και Νότια Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών πριν αυτή ολοκληρωθεί καθώς είχε να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού τον περιμένει μια δύσκολη Παρασκευής και μια πρόταση δυσπιστίας να ξεπεράσει.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το πέρας της Συνόδου, δήλωσε σχετικά: «Πετύχαμε με παρέμβαση της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας η συμπερίληψη συγκεκριμένης αναφοράς, ότι οι απειλές σε σχέση με την ασφάλεια της Ευρώπης δεν περιορίζονται στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι απειλές σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτείνονται και σε άλλες περιοχές».
Οι ενστάσεις της Ιταλίας
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν ιταλικά στρατεύματα» στην Ουκρανία. «Θεωρώ ότι αυτού του είδους η λύση είναι πολύ περίπλοκη και όχι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μια δίκαιη ειρήνη χρειάζεται σίγουρες εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να βρεθούν μόνο στο πλαίσιο της διατλαντικής συμμαχίας», είπε. Ανέφερε ότι είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές αποστολές στην Ουκρανία, αλλά μόνο με εντολή του ΟΗΕ. «Αυτό θα ήταν κάτι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με την πρόταση [για την ανάπτυξη στρατευμάτων] που συζητείται αυτές τις ώρες». Σχετικά με το σχέδιο ReArm της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μελόνι έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επισημάνσεις.

Η Τζόρτζια Μελόνι απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν ιταλικά στρατεύματα» στην Ουκρανία
H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έγινε δεκτή η πρόταση της χώρας της, να μην υπολογιστούν οι αμυντικές δαπάνες στον λόγο του δημόσιου ελλείμματος προς το ΑΕΠ».
Πηγή: Ιn.gr
Related Post
Ακούστε Active Radio
Like us on Facebook







Leave a comment