Breaking News
ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ, ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ
ΟΣΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΤΡΑΜΠ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΛΥΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ»
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΚΑΤΩ ΑΠΌ ΤΑ 60 ΔΟΛΑΡΙΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ-ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: ΨΕΥΤΟΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣ
ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Η GAZPROM ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΔΙΟΧΕΤΕΥΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟΝ TURKISH STREAM
ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – Η ΔΕΠΑ ΣΤΟΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ LNG
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΜΠΕΤΥ ΜΠΑΖΙΑΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ 2015
ΤΑΛΙΜΠΑΝ: ΕΜΕΙΣ ΡΙΞΑΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
GREEN DEAL: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΩΣ Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΣΥΓΚIΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘAΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚOΜΠΙ ΜΠΡAΙΑΝΤ
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ, ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ, ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ GRIECHENLAND ZEITUNG

Heinz Gstrein

Κύριε Γενικέ, καλωσορίσατε στη Βιέννη. Σε τι συγκεκριμένα οφείλεται αυτή η τιμή που κάνετε στον Ελληνισμό της Αυστρίας;

Η τιμή είναι όλη δική μου. Θα τιμούσε κάθε Γενικό Γραμματέα η πρόσκληση που έλαβα για να έρθω στη Βιέννη. Είμαι καλεσμένος του φιλελληνικού φορέα “Griechische Welle” που διοργανώνει συναυλία με απώτερο σκοπό να προσφερθεί ανακούφιση  στους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά το Μάτι, πίσω στην Ελλάδα. Ανακούφιση που, απ’ ό,τι με ενημέρωσαν, μεταφράζεται είτε σε χρήματα, είτε σε είδη πρώτης ανάγκης. Θα ακολουθήσει νέα εκδήλωση, αυτή τη φορά στην Αθήνα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο ώστε να δοθούν τα συγκεντρωθέντα είδη στους πληγέντες. Δεν πρέπει να λείπει κανείς μας ούτε και από εκεί. Ευχαριστώ και από το βήμα που μου δίνετε εσείς εδώ για αυτή την τόσο ανθρώπινη πρωτοβουλία των φιλελλήνων της Αυστρίας, καθώς και των ομογενών που βρίσκονται στο πλάι τους.

Πριν αναλάβετε τον περασμένο Ιούλιο ως Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού είχατε πολλές επαγγελματικές ευθύνες και επαφές με χώρες της Ευρώπης. Μήπως και με την Αυστρία;

Πράγματι, υπήρξα ευλογημένος καθώς, καθ’ όλη την επαγγελματική μου πορεία, απέκτησα εμπειρία από διεθνείς συνεργασίες και εργάστηκα σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και συνθήκες με μεγάλο ενδιαφέρον. Διετέλεσα επίσης για 3 θητείες εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Σχολών και Ινστιτούτων Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδος στην πρωτοβουλία COST, είχα τη χαρά και την τύχη να συνεργαστώ με αυστριακούς οργανισμούς και να απολαύσω τη μοναδική Βιέννη.

Η καταγωγή σας από την Κω, που ανήκει εκκλησιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχει επηρεάσει από την αρχή το ενδιαφέρον σας για τον παγκόσμιο Ελληνισμό;

Η Κως, αυτό το ιστορικό νησί, με τους ανοιχτούς της ορίζοντες και τις καλά στερεωμένες ρίζες τόσο στη λαϊκή, όσο και στην ελληνορθόδοξη παράδοση, έχει ωθήσει πολλά παιδιά της να μορφωθούν, να ταξιδέψουν και να προκόψουν παντού στον κόσμο. Κάποιοι επίσης είναι σήμερα ιεράρχες κάτω από τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ήταν φυσικό κάτι τέτοιο να επηρεάσει και εμένα προσωπικά. Κατ’αρχάς, από πολύ μικρό παιδί ήμουν πολύ κοντά στην εκκλησία και ψάλτης, παιδί του Μακαριστού Σεβασμιωτάτου Επισκόπου Κώου, Ναθαναήλ. Μια λαμπρή προσωπικότητα που καθόρισε τον τρόπο ζωής μου. Επίσης, καθώς η Κως υπήρξε ένα νησί που έστειλε πάρα πολλούς μετανάστες στην Αυστραλία, στην Αμερική και στην Αφρική, πάρα πολλοί συγγενείς μου, πρώτου και δεύτερου βαθμού, είναι ομογενείς. Η σχέση μου λοιπόν με τον οικουμενικό Ελληνισμό είναι δομική, είναι συγγενική, νιώθω όλους τους αποδήμους μας δικούς μου ανθρώπους, οικογένειά μου. Η Δωδεκάνησος είχε τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα. Οι δικοί μας άνθρωποι, Καλύμνιοι, Νισύριοι, Καρπάθιοι, Κώοι, Ροδίτες, έχουν φτιάξει τον δικό τους γαλαξία στο εξωτερικό.

Ανάλογη ήταν η επιστημονική μου συνέχεια. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές και έχω εργαστεί στην Αμερική. Μέσα από τις σπουδές μου και μέσα από την επαγγελματική μου πορεία, αρχικά σαν Καθηγητής και κατόπιν ως Πρύτανης ή Πρόεδρος διαφόρων οργανισμών, εγχώριων ή διεθνών, έβρισκα πάντα να υπάρχει διάχυτο το στοιχείο της εξωστρέφειας και της προώθησης της ελληνικότητας έτσι όπως τη βιώνει ο Έλληνας του εξωτερικού. Όλοι οι δικοί μας άνθρωποι κουβαλούν μέσα τους τη Δωδεκάνησο, μιλούν ελληνικά με την ντοπιολαλιά της ενώ, ταυτόχρονα, ζουν σαν πολίτες του κόσμου. Αυτό που ήταν πάντα οι Έλληνες.

Τι καταφέρατε να κάνετε για τους αποδήμους στην αρχή της θητείας σας;

Έχω συμπληρώσει μόλις 3 μήνες από τότε που ανέλαβα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και παρ’ όλα αυτά, προλάβαμε να υλοποιήσουμε πολλά πράγματα, όπως πρόγραμμα επίσκεψης στην Ελλάδα ομογενειακών νεολαιών από την Κύπρο και το Ισραήλ παρέα με ελληνόπουλα της δικής μας ομογένειας, υποστηρίξαμε την περιοδεία ενός αξιολογότατου θεατρικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου σε πέντε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών όπου υπάρχουν έδρες ελληνικών σπουδών και στηρίξαμε ένα σύνολο περίπου 30 δράσεων είτε πολιτιστικών, είτε με υλική ενίσχυση ομογενειακών μας οργανώσεων σε 8 κράτη. Δώσαμε αιγίδα σε έναν μεγάλο αριθμό ομογενειακών εκδηλώσεων, ενώ συμμετείχαμε, είτε χαιρετίσαμε αρκετές από αυτές. Διακινούμε την έκθεση με το χειρόγραφο «05» του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλον τον κόσμο. Χτίζουμε πολιτιστικές γέφυρες, όπως τα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου σε διάφορες πόλεις στον κόσμο. Έχω κάνει αρκετές ομιλίες για θέματα Διασποράς εντός και εκτός Ελλάδος.

Υπογράψαμε διμερή συμφωνία με την Κύπρο για συνεργασία και δράσεις σε θέματα διασποράς.  Αντίστοιχα ετοιμάζουμε, πολύ σύντομα, ξεκινώντας από τις 19 Δεκεμβρίου, συνεργασία σε θέματα διασποράς σε επίπεδο τριμερών συμφωνιών μεταξύ: α) Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, β)Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και γ) Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας.

Μέσα στον Φεβρουάριο του 2020 θα γιορτάσουμε μια εβδομάδα αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα. Επίσης, θα κάνουμε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουμε τη μνήμη για τις 3 γενοκτονίες: των Ποντίων, των Αρμενίων και των Κυπρίων.

Συνεργαζόμαστε ήδη με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, με τους ομογενείς μας στην Αίγυπτο, με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, με την Ένωση Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης και σχεδιάζουμε σωρεία ακόμα δράσεων.

Μέσα σε 3 μόνο μήνες έχουμε συναντήσει πάρα πολλές οργανώσεις ομογενών και έχουμε σχεδιάσει πολλά ακόμα καινοτόμα προγράμματα.

Τι μελλοντικά σχέδια έχετε για τον απόδημο Ελληνισμό;

Για την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας προσωπικά υπάρχει η απόλυτη δέσμευση και προτεραιότητα να σταθούμε στο πλάι των ομογενών μας σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η δική μας προοπτική, ο δικός μας στόχος για το αύριο, το άμεσο μέλλον και το απώτερο. Η ψήφος των ομογενών μας είναι προ των πυλών. Με σχέδιο και με πρωτοβουλία προωθούμε συνέργειες που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του ομογενειακού μας δυναμικού και της δικτύωσης που μόνο η ελληνική διασπορά μπορεί να προσφέρει και έτσι να ωφεληθούν πολλαπλά τόσο οι ίδιοι οι ομογενείς μας, όσο και η πατρίδα και η νεολαία μας. Η προώθηση της ελληνομάθειας και η προσπάθεια να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα ως γλώσσα χρήσης των Ελλήνων τρίτης και τέταρτης γενιάς είναι για εμάς ύψιστο καθήκον.

Είναι επίσης στρατηγικής σημασίας συμφωνίες συνεργασίας που επιδιώκουμε και θέτουμε σε εφαρμογή με κράτη όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Αρμενία και το Ισραήλ για αρχή. Πρόκειται να μάθουμε πολλά από τους γείτονές μας, καθώς έχουν μια πολύ οργανωμένη προσέγγιση στο ζήτημα της ομογένειάς τους.

Τέλος, δεν θα πάψουμε να ενισχύουμε την πολιτιστική μετάγγιση από την πατρίδα προς την ομογένεια κι αντίστροφα, εις τρόπον ώστε να διαδοθεί το στίγμα της σύγχρονης δημιουργίας των απανταχού Ελλήνων.

Ευχαριστούμε, κύριε Γενικέ.

Πηγή: Hephaestuswien.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!