Με αφορμή την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Στάθη Λιώτη με τίτλο: “Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα” (Εκδόσεις Όστρια) στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, ο Ποιητής παραχώρησε συνέντευξη στον Παναγιώτη Σφαέλο για το Active News. Μας μίλησε για το τι τον εμπνέει να γράφει ποιήση, για την αγάπη του για την Ελλάδα, ενώ μας απήγγειλε ποιήματα από την συλλογή του.
Παρουσίαση της Ποιητικής Συλλογής στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνων
Την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών η ποιητική συλλογή του ποιητή και συγγραφέα κ. Στάθη Λιώτη, με τίτλο: «Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα», η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια».
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη Συγγραφέα και Διανοήτρια κ. Παναγιώτα Μπλέτα, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, να αναφέρει πως: «Το Μουσείο της πόλης των Αθηνών είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας, για τη χώρα μας. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το βιβλίο του Στάθη Λιώτη. Είμαστε εδώ ανάμεσα σε σπουδαίες προσωπικότητες, που μας τιμούν με την παρουσία τους, και τους ευχαριστούμε που είναι μαζί μας γι’ αυτό το υπέροχο ποιητικό βιβλίο του Στάθη Λιώτη».
Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε το Διοικητικό και Οικονομικό Στέλεχος Επιχειρήσεων κ. Στέλλα Πνάκα, η οποία απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό, λέγοντας: «Είναι χαρά και τιμή που βρίσκομαι απόψε εδώ στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, ένα από τα ωραιότερα Μουσεία της Αθήνας, μαζί με εκλεκτούς φίλους καλεσμένους».
Την ενδιαφέρουσα αυτή έκδοση της ποιητικής συλλογής του κ. Στάθη Λιώτη αρχικά προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος «Ο ΑΠΕΛΛΗΣ» και Κριτικός Λογοτεχνίας κ. Λεόντιος Πετμεζάς, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Με μάγεψε και με έθελξε αυτή η γραφή, που και ουσιαστική είναι και επίκαιρη, που έχει να κάνει με τον ψυχισμό του σύγχρονου Έλληνα, του σύγχρονου ανθρώπου. Πιστεύω πως δεν μένει στο ελλαδικό στοιχείο, αλλά γίνεται πιο διεθνής ο προσανατολισμός μου. Στη συνέχεια διάβασε ένα κείμενο που έγραψε παλαιότερα ο ίδιος για την ποίηση του κ. Λιώτη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο ποιητής γίνεται άμεσα μεσολαβητής μιας πληθωρικής ενισχυμένης και, παράλληλα, λιτής γραφής, που με απόλυτη διαφάνεια συνδυάζει τα περιεκτικά δεδομένα με ξεχωριστή ικανότητα και ασυμβίβαστο ρυθμό ανάπλασης και κατάνυξης. Λειτουργεί καινοτόμα και πολυδιάστατα, ευρισκόμενος σε ένα ιδιότυπο και ελεγειακό περιβάλλον. Η αλήθεια των συνειρμών του διαβάζεται διαφορετικά και προσφέρεται για πολλαπλές προσεγγίσεις, που εξυφαίνεται διεισδυτικά. Σχηματίζει εκφορές και αποδόσεις του λόγου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, που κινούνται με ταχύτητα ευφρόσυνης αναγνωσιμότητας. Περιγράφει μεταλλάξεις με επιγραμματικές φόρμες, που συντονίζουν το περίβλημα διαλόγου ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Με ευαισθησία στους συνδυασμούς της τονικότητας, συνδυάζει στη σειρά περιπλανήσεις και περιδιαβάσεις, που απευθύνονται σε εκδηλωμένες στίξει,ς που ελκύουν στοχαστικές σκέψεις που ατενίζουν. Στο βιβλίο, επίσης, συντελούνται νεωτεριστικές και κοινωνιολογικές προσμίξεις με σήμανση και τοποθετήσεις με επίκριση».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Συνταξιούχος της Ε.Ρ.Τ.–Τεχνικός Προϊστάμενος Ειδήσεων και Συγγραφέας κ. Κώστας Μαντάς, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η ποιητική συλλογή του Στάθη Λιώτη αποτελεί μια περιήγηση στην ελληνική ψυχή. Μέσα από τα ποιήματά του μας ξεναγεί σε τοπία, που μας ανανεώνουν την ψυχή, αλλά και τους υπαρξιακούς δρόμους, που καταλήγουν σε κοινωνικό προβληματισμό. Γίνεται ερωτικός, συλλογικός, αλλά όχι αφοριστικός.. Μέσα από την ποίησή του βγάζει όλους εμάς, που θέλαμε να κλάψουμε, να γελάσουμε και να αγκαλιαστούμε, χωρίς σύνορα. Με λιτή γλώσσα καταφέρνει να μας δείξει, μέσα από την ποίησή του, πώς η ευαισθησία χαρακτηρίζει τον βαθύ άνθρωπο, αυτόν με τις ανησυχίες για το τι συμβαίνει γύρω του».
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ελλήνων του Εξωτερικού κ. Άγγελος Αναγνωστόπουλος είπε μεταξύ άλλων πως: «Συγχαρητήρια για το βιβλίο. Θα χαρώ πάρα πολύ να μπορέσουμε να το προωθήσουμε στο εξωτερικό».
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ελληνικού Τμήματος Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος ανέφερε: «Ο Στάθης Λιώτης είναι ένας τεχνίτης του λόγου, ένας ποιητής πραγματικός διότι ποιεί με τις λέξεις και δίνει απλόχερα συναισθήματα πρωτόγνωρα στον αναγνώστη. Έχει βαθιά στην καρδιά του την Ελλάδα. Μαγεύεται και εμπνέεται από τις ομορφιές της ελληνικής φύσης. Όπως γράφει: “[Η Ελλάδα] …. κατέχει άφθονα τα δάση, τις κοιλάδες. Έχει τον ήλιο αστείρευτο και τα βουνά στρωμένα μ’ ανθούς μυριστικούς, λουλούδια ανθισμένα. Πεύκα και έλατα πυκνά, λιόδεντρα βλογημένα ενώ εκφράζει και την πίκρα του καθώς «…τη γη που με ανέθρεψε δε την υπολογίζουν, πάντοτε οι φίλοι την πετούν στην άκρη, έξω απ’ όλα”.
Γράφω, λέει, “γιατ’ αντικρίζω τα νερά της θάλασσας, τα χώματα της γης μας. Μύρο προσφέρω άφθονο υμνώντας, τραγουδώντας. Γράφω γιατ’ αγαπώ, γοργά χτυπά η καρδιά μου, απ’ το κρασί μεθά του έρωτα και να την ξεσκλαβώσω θέλω, απ’ της αγάπης τα φτερά τα χιλιοδοξασμένα. Τη νεράιδα αγαπώ που λέγεται ζωή”.
Είναι ένας ποιητής απλός, γήινος προσγειωμένος και σεμνός: “[Ο ποιητής] στα σύννεφα δεν κατοικεί, δεν περπατά σ’ αιθέρες ούτε τ’ αρέσει η σκοτεινιά, το φως δε το φοβάται. Μήτε και κατέβηκε απ’ άλλους ξένους τόπους. Έχει σάρκα και ψυχή, καρδιά που τον πονά πιο πολύ απ’ όλους. Θέλει να τον αγαπούν, να του μιλούν, να του χαμογελούν, να νοιάζονται γιατί υπάρχει! Είναι δίπλα μας και ταρακουνά την ήρεμη γαλήνη. Δείχνει το δρόμο για την ομορφιά, της Τέχνης τη μεγαλοσύνη!”
Εξυμνεί τον ερώτα: “Ραχήλ, η μούσα π’ αγαπώ, αυτή διακονώ με ιερό σκοπό. Δημιουργώ προφέροντας και μόνο τ’ όνομα της. Υμνώ την άγια, αγγελική θεωρία της. Ραχήλ την φώναξα και ξέρω το γιατί. Ήταν η άγια μούσα, του άξιου ποιητή”.
Θαυμάζει τον Παλαμά: “του στίχου δουλευτάρη, της λύρας θείε παίχτη, αιώνιες λυρικές γραμμές, ερωτική ανάσα, πνοή λυτρωτική! Ω, της καρπισμένης γης, ευτυχισμένη Πελοπόννησος, μες τη μυρωμένη σου αγκάλη γεννήθηκε ο άγιος στιχοπλόκος”.
Γράφει για την Αλεξάνδρεια: “Καβάφη άπαντα τα ποιητικά” στο ράφι μου αφημένα. Γυρίζω, τα φύλλα. Κίτριν’ από το χρόνο. “Απολείπειν ο θεός Αντώνιον”. Μιλά για Αλεξάνδρεια. Μιαν Αλεξάνδρεια στερημένη, που όλοι φυλάττουμε βαθιά μας. Μιαν Αλεξάνδρεια που πάντα απομακρύνεται, που γυρίζει και πάλι φεύγει. Σήμερα την κρατούμε, αύριο ποιος ξέρει; Αντώνιε! Την άφησες για πάντα. Κάποτε την ήθελες, την αγαπούσες. Πολέμησες, μα τώρα δεν υπάρχει. Αναζητάς και, δε τη βρίσκεις. Πού είναι, πούθε κρύβεται; Κανείς δε το γνωρίζει. Να τη! Είναι ‘δω! Κι όμως, χάθηκε ξανά. Μαχόμαστε κι εμείς για σένα, Αλεξάνδρεια. Για την Αλεξάνδρεια που κατέχουμε. Για την Αλεξάνδρεια που ολοένα φεύγει”».
Κατόπιν, ο Καθηγητής, Συγγραφέας και Δημοσιογράφος, κ. Ρόμπερτ Πεφάνης είπε μεταξύ άλλων: «Με ιδιαίτερη τιμή δέχτηκα να προλογίσω την ποιητική συλλογή του Στάθη Λιώτη. Μεταξύ άλλων με μαγνήτισε ο τίτλος του: «Η καρδιά μου γράφει Ελλάδα». Πόσο εμπνευσμένος και πόσο σημαντικός είναι ο ευθύς απλός τίτλος, που σημαίνει πολλά».
Ακολούθως, για την παρουσιαζόμενη ποιητική συλλογή μίλησε η Ηθοποιός και Σκηνοθέτης κ. Μαριάννα Καστανιά, η οποία διάβασε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του κ. Λιώτη, σχολιάζοντάς τα με μοναδικό τρόπο.
Στη συνέχεια, ο Θεατρικός Συγγραφέας κ. Γιώργος Α. Χριστοδούλου είπε μεταξύ άλλων πως: «Διαβάζοντας το βιβλίο είδα μία απλότητα. Η απλότητα των ποιημάτων είναι το θείο. Το απλό, λοιπόν, είναι το θείο, δηλαδή, ο Θεός. Θα έλεγα ότι διαφέρει από τους άλλους ποιητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν λέξεις εντυπωσιασμού. Όμως, ο εντυπωσιασμός φεύγει γρήγορα από τα μάτια μας και μένει η ουσία. Στα ποιήματα βλέπουμε ότι έχει σημαιοφόρο την απλότητα, επιβάλλοντας στον εαυτό του να είναι απλός για να μας αγγίξει. Δεν χρησιμοποίησε λέξεις φανταχτερές. Επίσης, την παραδίδει ακριβώς την ποίηση έτσι όπως αυτός τη νιώθει εκείνη τη στιγμή.» και συνέχισε αναλύοντας κάπποια από τα ποιήματα και τις έννοιές τους.
Επίσης, η κ. Μαίρη Λαρεντζάκη Γκιώνη από την Εφημερίδα «Παλμός», του Γαλατσίου διάβασε αποσπάσματα από το ποιητικό έργο του κ. Λιώτη, αναλύοντάς τα από τη δική της οπτική ανάγνωσης.
Ακολούθως, τον λόγο έλαβε και πάλι η κ. Παναγιώτα Μπλέτα, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Στην Καρδιά μου γράφει Ελλάδα», ο ποιητικός στόχος του Στάθη Λιώτη είναι η Ελλάδα. Εκεί γεννάει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Εκεί συνθέτει τις δημιουργίες του, εκεί το μυαλό του ανασαίνει το οξυγόνο. Το ποιητικό του εγχείρημα διαθέτει τη μορφή και τον χαρακτήρα ενός ολοκληρωμένο έργου, με προβληματισμούς που ανοίγουν διαφορετικά πεδία έρευνας προς τον άνθρωπο και το Περιβάλλον. Οι θεματικές του και ο έντονος εσωτερικός διάλογος, υποδηλώνουν τις υπαρξιακές αναζητήσεις του δημιουργού. Τα ποιήματά του διαθέτουν αέρινη και κομψή δομή, που επικοινωνεί με λεπτότητα και γοητεία. Τα μηνύματά τους, τα οποία, πέρα από την ερωτική διάσταση, εκφράζουν μία κοινωνική αρμονία για τη ματαιοδοξία, που τη διακρίνει στα μάτια του κόσμου που τον περιβάλλει. Με ιδιαίτερη φυσικότητα εκφράζει μέσα από την ποίηση τα βιώματά του, τις αισθητικές του εμπειρίες, ως μια πράξη αλληλεγγύης και επικοινωνίας για τους άλλους. Στόχος είναι να παρασύρει τον αναγνώστη σε μια εμπειρία αποκάλυψης των όσων κρύβονται βαθιά μέσα στην ακινησία του κόσμου και του χρόνου, όσων επιθυμούν να δουν τον κόσμο χωρίς τη μόνωση της επιφάνειας.».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον ποιητή κ. Στάθη Λιώτη, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές για τα συγκινητικά τους λόγια, απήγγειλε κάποια από τα ποιήματά του και ολοκλήρωσε λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Προσπαθώ να γράφω όσο πιο απλά γίνεται, όσο πιο κατανοητά. Αυτός είναι ο σκοπός μου, διότι, όπως λέω και στον πρόλογο, η ποίηση δεν είναι για 5-10 ανθρώπους, αλλά είναι για όλον τον κόσμο.».
Επίσης, αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ακούστηκαν κάποια από τα μελοποιημένα ποιήματα του συγγραφέα-ποιητή.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης εδω:
Λίγα λόγια για τον Στάθη Λιώτη
Ο Στάθης Λιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Μουσικοπαιδαγωγικής εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι αριστούχος διπλώματος μονωδίας και θεατρικών σπουδών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βόλο όπου διδάσκει μάθημα τραγουδιού, θεάτρου, φωνητικής και ορθοφωνίας. Από ηλικίας 16 ετών ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία και έχει βραβευθεί δύο φορές για την ποίησή του στον Α’ διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Αμαρουσίου το 1994 καθώς και το 1995 σε παναθηναϊκό διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Αθηναίων με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Άννα Σικελιανού. Επαίνους για το έργο του έχει δεχθεί από πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες όπως ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος. Το 2003 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο διηγημάτων του με τίτλο «Και στο θάνατο, Ζωή» που έγινε δεκτό με ευμενή σχόλια. Είναι μέλος της Ενώσεως Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας και μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
Leave a comment