Breaking News
ΤΖΕΝΗ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ: “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ”
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΑΥΤEΣ ΕIΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ 26ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΤΟ GREEN DEAL ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΚΟΡΩΝΟΪOΣ: EΚΤΑΚΤΗ ΣYΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞIΜΟΥ – ΣΤΟ «ΤΡΑΠEΖΙ» ΝEΑ ΜEΤΡΑ
ΘΡIΛΕΡ ΣΤΑ ΤΡIΚΑΛΑ: ΑΝHΛΙΚΟ ΤΟ ΚΟΡIΤΣΙ ΠΟΥ ΒΡEΘΗΚΕ ΝΕΚΡO ΚΟΝΤA ΣΕ ΕΚΚΛΗΣAΚΙ
ΠΩΣ Ο ΚΟΡΩΝΟΪOΣ ΚΑΘΙΣΤA «ΤΟΞΙΚO» ΤΟ ΧΡEΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
ΝΕΚΡO ΒΡEΦΟΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤIΑ: ΤΙ EΔΕΙΞΕ Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚH ΕΞEΤΑΣΗ
ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΗΛ. ΜOΣΙΑΛΟΣ: ΣΤΑ ΧEΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ LOCKDOWN
DEUTSCHE WELLE: ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΕΞΟΧΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠO ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
ΓΕΩΤΡHΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚA ΤΗΣ ΚYΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟIΝΩΣΕ ΜΕ NAVTEX Η ΤΟΥΡΚIΑ
ΓΙΑΤI Ο «ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜOΣ» ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚOΤΗΤΑΣ ΕIΝΑΙ ΚΑΚH ΙΔEΑ
ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ!
ΤΣΕΧΙΑ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ
ΙΑΠΩΝIΑ: ΟΙ ΑΡΧEΣ ΘΑ ΑΥΞHΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜEΓΙΣΤΟ ΤΟ ΕΠIΠΕΔΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟY
Η ΣΥΝAΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛIΝΟΥ ΚΑΙ Η «ΣΠEΚΟΥΛΑ» ΤΗΣ AΓΚΥΡΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ: ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΡΓΟ CIVIS: «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ειδική εκδήλωση, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας, καθηγητή κ. Β. Διγαλάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 9/9, προκειμένου να προετοιμαστεί η έναρξη της λειτουργίας του πιλοτικού έργου «Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης» με τον τίτλο  CIVIS, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και είναι ένα από τα 17 έργα μεταξύ 54 υποβληθεισών προτάσεων,  που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έργα που επιλέχθηκαν  συμμετέχουν συνολικά 114 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από 24 κράτη μέλη της ΕΕ βάσει μιας σύνθετης αξιολόγησης από 26 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων Πρυτάνεων, Καθηγητών και Ερευνητών, οι οποίοι επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα οκτώ Πανεπιστήμια που τελικά αποτελούν τα μέλη του «Πανεπιστημίου Πολιτών της Ευρώπης» με τον τίτλο  CIVIS, είναι:  το Πανεπιστήμιο Aix – Marseille (Aix-en-Provence and Marseille, Γαλλία), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αθήνα, Ελλάδα) το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Université Libre de Bruxelles (Βρυξέλλες, Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Universitatea din București (Βουκουρέστι, Ρουμανία), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Universidad Autónoma de Madrid (Μαδρίτη, Ισπανία), το Sapienza Università di Roma (Ρώμη, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Stockholms Universitet (Στοκχόλμη, Σουηδία) και το Eberhard -Karls- Universität Tübingen (Γερμανία).

Ανάμεσα στους στόχους αυτής της Ένωσης των Πανεπιστημίων η οποία  θα συγκεντρώσει το δυναμικό περίπου 384.000 φοιτητών και 55.000 μελών του προσωπικού των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων είναι :

  • Η κλιμάκωση των πολυάριθμων υπαρχουσών συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων σε ενα πρόγραμμα δομικής ολοκλήρωσης- ενσωμάτωσης που υπερβαίνει τις συνηθισμένες συνεργασίες μεταξύ πανεπιστημίων.
  • Η αύξηση της κινητικότητας κυρίως μεταξύ των Πανεπιστημίων-μελών του δικτύου.
  • Η ενίσχυση της διασφάλισης της ποιότητας και η διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των περιόδων σπουδών, προκειμένου να προωθηθεί παραπέρα η συμβατότητα μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων και η μετακίνηση των φοιτητών στην Ευρώπη.
  • Η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας.
  • Η καλλιέργεια ευρωπαϊκών επαφών και η ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών με περιοχές της Μεσογείου και της Αφρικής στον τομέα της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας  (καθώς η περιοχή της Μεσογείου και η Αφρική θα αποτελέσουν ένα επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής πανεπιστημιακής συνεργασίας).
  • Η ενίσχυση  των ερευνητικών  δεσμών  που υπάρχουν μεταξύ των πανεπιστημίων μέσω της διεπιστημονικότητας, των κοινών ερευνητικών υποδομών και της χρηματοδότησης  κοινών έργων.
  • Η ενίσχυση καινοτόμων  παιδαγωγικών μεθόδων.
  • H ενίσχυση της ιδέας για ανοικτούς και προσβάσιμους εκπαιδευτικούς πόρους, κατά τις επιταγές της Ανοικτής Επιστήμης και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων.
  • Η συνεργασία με συνδεδεμένους εταίρους, τόσο τοπικούς όσο και ευρωπαϊκούς, που θα στηρίξουν τις δράσεις της Ένωσης των Πανεπιστημίων και θα συμμετάσχουν στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών.
  • Η συνεργασία με τις περιφέρειες των πανεπιστημίων και η σύνδεσή τους  με τα όργανα διοίκησης της Ένωσης των Πανεπιστημίων για την ανάπτυξη συνεργειών.

 Το ΕΚΠΑ όπως και όλα τα Πανεπιστήμια του Δικτύου είχε εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία προετοιμασίας του σχεδίου αυτού, έχοντας αναλάβει ιδιαίτερα τον συντονισμό των δράσεων σχεδιασμού, και για τα 8 Πανεπιστήμια,  στον τομέα  της ενίσχυσης της κινητικότητας και την άρση των όποιων τυπικών εμποδίων, με αντίστοιχες προτάσεις και δεσμεύσεις. Παράλληλα  έχει ορίσει εκπροσώπους του σε όλες τις ομάδες εργασίας του Δικτύου και έχει προβεί σε απαραίτητες επαφές για την ανάπτυξη συνεργασιών με  πιθανούς συνδεδεμένους  εταίρους.  Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα άλλα επτά πανεπιστήμια του δικτύου και συμμετέχει με εκπροσώπους του ενεργά σε όλες τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που διοργανώνονται.

Κατά τη συνάντηση εργασίας εξετάσθηκαν πρακτικά ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση των πακέτων εργασίας και τη γενικότερη λειτουργία του προγράμματος, με τη συμμετοχή της Συντονίστριας του Δικτύου κυρίας Edou Capucine, Διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων από το Aix-Marseille Université, της κυρίας Wittamer Marie, Project Manager του Έργου, επίσης από το Aix-Marseille Université, των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ, της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΕΚΠΑ και των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησε ειδική εκδήλωση παρουσίασης του «Πανεπιστημίου Πολιτών της Ευρώπης» – CIVIS από τις κυρίες Edou Capucine και Wittamer Marie, από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille Université. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Παιδείας, καθηγητής κ. Β. Διγαλάκης, ο οποίος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η λειτουργία αυτού του Δικτύου εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους και την πολιτική του Υπουργείου για ενίσχυση της εξωστρέφειας και των διεθνών σχέσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΚΥ, Ομότιμος Καθηγητής κ. Κυριάκος Αθανασίου, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής κ. Δημήτριος Καραδήμας.  Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων παρευρέθηκε ο κ. Ελευθέριος Σκιαδάς, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας και Ιστορικού Αρχείου.

Ο Πρύτανης, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στη σημασία του νέου Δικτύου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων,  ότι η λειτουργία του Δικτύου αποτελεί πανευρωπαϊκή αναγνώριση, αλλά και ενίσχυση των δυνατοτήτων και προοπτικών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην προσπάθεια για εξωστρέφεια και ενδυνάμωση των διεθνών σχέσεων και των συνεργασιών του Ιδρύματος.

Τέλος, ο Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης, κ. Κ. Μπουραζέλης παρουσίασε μια πιλοτική πρόταση για ένα κοινό μεταπτυχιακό σεμινάριο για όλο το Δίκτυο.

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *