ΕΥΡΩΠΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ – ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΕ: ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι είχε εχθές Τρίτη (19 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην πολυαναμενόμενη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε στον Επίτροπο ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείξει η ευρωπαϊκή οικογένεια ότι διαθέτει αντανακλαστικά», ενώ προσκάλεσε τον Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι να επισκεφτεί τις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν και να βιώσει από κοντά τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και οι αγρότες για να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους.

Τέλος, οι δύο τους συζήτησαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να κινητοποιηθούν πόροι για στήριξη των πληγέντων αγροτών.

Πρόταση ΕΛΚ για αγροτικό τομέα – Περισσότερα κίνητρα ζητά η ΝΔ

Οι νέοι αγρότες χρειάζονται επιπρόσθετα κίνητρα για να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, τόνισε μεταξύ άλλων, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) το απόγευμα της Τρίτης.

Με θέμα «Το όραμα του ΕΛΚ για μια οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή» η ευρωπαϊκή συντηρητική ομάδα τοποθετήθηκε πάνω στις απαραίτητες πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκπροσωπώντας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Αυγενάκης πρότεινε την παροχή πρόσθετων κινήτρων στους νέους αγρότες ώστε να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή και προέτρεψε το ΕΛΚ να δώσει αυτή την κατεύθυνση στις πολιτικές του από εδώ και στο εξής.

Ο κ. Αυγενάκης συνέδεσε άμεσα τη συμμετοχή των νέων ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέας. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το χαμηλότερο ποσοστό νέων αγροτών αφού  μόλις το 2,88% των νέων κάτω των 24 ετών και το 5,1% των ατόμων κάτω των 35 ετών απασχολείται στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με εκτεταμένα ρεπορτάζ της Euractiv, οι αγρότες θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ έως τώρα δεν υπήρχε συντεταγμένη ενίσχυση των νέων, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές ότι οι νέοι παλεύουν μόνοι τους στον πρωτογενή τομέα της χώρας.

Για την ενίσχυση του νεότερου αγροτικού πληθυσμού και της κοινωνικής βιωσιμότητας του πρωτογενούς τομέα, ο κ. Αυγενάκης πρότεινε τη δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, την παροχή διευκολύνσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών του αγροτικού τομέα, την προώθηση της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν μεμονωμένα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πηγή: Εuractiv.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *