ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη  13/07/2022 για μια τετραήμερη επίσκεψη στη Μέση Ανατολή που θα επικεντρωθεί στην επιβράδυνση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, στη μεταφορά πετρελαίου στις αμερικανικές αντλίες φυσικού αερίου και στη βελτίωση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Τον Μπάιντεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος Isaac Herzog, ο πρωθυπουργός Yair Lapid και ο πρώην πρωθυπουργός Naftali Bennett , μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Thomas R. Nides.

Στην χαιρετιστική ομιλία του, ο κ. Λάπιντ χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν τόσο ιστορική όσο και βαθιά προσωπική.

«Είναι ιστορική, γιατί εκφράζει τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των χωρών μας», είπε ο κ. Λαπίντ, προσθέτοντας: «Είναι επίσης μια προσωπική επίσκεψη, γιατί η σχέση σας με το Ισραήλ ήταν πάντα προσωπική. Κάποτε όρισες τον εαυτό σου ως Σιωνιστή. Είπες ότι δεν χρειάζεται να είσαι Εβραίος για να είσαι Σιωνιστής. Είχες δίκιο, και στην περίπτωσή σου: ένας μεγάλος Σιωνιστής και ένας από τους καλύτερους φίλους που γνώρισε ποτέ το Ισραήλ».

Ο κ. Λαπίντ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για το Ιράν και τις κοινές προσπάθειές τους να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής. 

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι ήταν, «τιμή μου να σταθώ ξανά με φίλους και να επισκεφτώ το ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος του Ισραήλ».

Θυμήθηκε ότι επισκέφτηκε το Ισραήλ ως νεαρός γερουσιαστής για πρώτη φορά το 1973 – λίγους μήνες πριν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, γνωστό και ως πόλεμος του Γιομ Κιπούρ – και μίλησε με την Γκόλντα Μέιρ, την πρώτη από τους 11 Ισραηλινούς πρωθυπουργούς κ. Μπάιντεν. έχει μέχρι στιγμής συναντηθεί.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός ηγέτης επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξή του στο Ισραήλ και την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μετά την κριτική ότι η κυβέρνησή του δεν έχει δώσει προτεραιότητα στο θέμα.

«Θα συζητήσουμε τη συνεχή υποστήριξή μου, παρόλο που ξέρω ότι δεν πρόκειται για μια νέα θητεία, για μια λύση δύο κρατών που παραμένει κατά την άποψή μου ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον ίσων μέτρων ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας για τους Ισραηλινούς και τη δημοκρατία. Οι Παλαιστίνιοι εξίσου», είπε ο κ. Μπάιντεν.

Mε πληροφορίες από: Νytimes

 

Πηγή: Via Diplomacy.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *